Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Kdo bo preštel rečne pregrade

Zahteva za 25.000 kilometrov prostih rek vzbuja pomisleke, posebej v Sloveniji, kjer nihče ne ve, koliko pregrad sploh imamo.
Reke so preveč ravne, stisnjene in obzidane. FOTO: Jure Eržen/Delo
Reke so preveč ravne, stisnjene in obzidane. FOTO: Jure Eržen/Delo
18. 10. 2021 | 21:00
4:54

V nadaljevanju preberite:

»Voda teče in naj teče tam, kjer teče,« je Justinianov zakon iz starega Rima prevedel hidrogeolog Mihael Brenčič in dodal, da to pomeni, da vode ni dovoljeno speljati kam drugam. Ko je organizacija Amber prosila Slovenijo za podatke, koliko je pregrad na 27.000 kilometrih slovenske rečne mreže, je dobila odgovor, da 17. Polona Pengal iz zavoda Revivo pa ugotavlja, da je pregrad 62.000.

Leta 1992 je tudi politika ugotovila, da delamo nekaj zelo narobe. Odločili so se, da je treba ohraniti biotsko raznovrstnost, ki pa jo še vedno izgubljamo. Leto 2020 bi moralo biti za biotsko raznovrstnost čudovito leto, vendar so zaradi covida dogovore o globalnih ciljih preložili na prihodnje leto. Evropska unija vodi to konvencijo Združenih narodov, ker pa je velika mašinerija, ki se težko ustavi, ko se nečesa loti, je kljub temu pripravljala evropsko zakonodajo. Tako je strategija za biotsko raznovrstnost postala del zelenega dogovora.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine