Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Bisfenol A v hrani predstavlja tveganje za vse prebivalce

Znanstveniki Evropske agencije za varnost hrane so v novi presoji varnosti bisfenola A odkrili povezavo z alergijskim vnetjem pljuč.
Bisfenol A se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. FOTO: Jure Eržen
Bisfenol A se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. FOTO: Jure Eržen
6. 5. 2023 | 17:00
6:26

V nadaljevanju preberite: 

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je v novi presoji varnosti bisfenola A, ugotovila, da izpostavljenost tej kemikaliji prek prehrane predstavlja zdravstveno tveganje za vse starostne skupine. Njegov dopustni dnevni vnos je zmanjšala za 20.000-krat glede na zdaj veljavno mejo.

Bisfenol A je osnovni gradnik polikarbonatne plastike – ta je prosojna in trda –, ki se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. Drugi primer uporabe bisfenola A je v proizvodnji epoksi smol, ki jih najdemo v zaščitnih premazih in oblogah pločevink za živila. Kemikalije, kot je bisfenol A, ki se uporabljajo v posodah za živila, lahko v zelo majhnih količinah prehajajo v hrano in pijačo, zato Efsini znanstveniki redno pregledujejo njihovo varnost in upoštevajo nove podatke.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine