Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Bisfenol A v hrani predstavlja tveganje za vse prebivalce

Znanstveniki Evropske agencije za varnost hrane so v novi presoji varnosti bisfenola A odkrili povezavo z alergijskim vnetjem pljuč.
Bisfenol A se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. FOTO: Jure Eržen
Bisfenol A se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. FOTO: Jure Eržen
6. 5. 2023 | 17:00
6:26

V nadaljevanju preberite: 

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je v novi presoji varnosti bisfenola A, ugotovila, da izpostavljenost tej kemikaliji prek prehrane predstavlja zdravstveno tveganje za vse starostne skupine. Njegov dopustni dnevni vnos je zmanjšala za 20.000-krat glede na zdaj veljavno mejo.

Bisfenol A je osnovni gradnik polikarbonatne plastike – ta je prosojna in trda –, ki se uporablja pri proizvodnji številnih potrošniških izdelkov, med drugim tudi posod za shranjevanje hrane in plastenk za večkratno uporabo. Drugi primer uporabe bisfenola A je v proizvodnji epoksi smol, ki jih najdemo v zaščitnih premazih in oblogah pločevink za živila. Kemikalije, kot je bisfenol A, ki se uporabljajo v posodah za živila, lahko v zelo majhnih količinah prehajajo v hrano in pijačo, zato Efsini znanstveniki redno pregledujejo njihovo varnost in upoštevajo nove podatke.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine