Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Roparji bodo izvedeli, kako dolgo bodo na hladnem

Tožilstvo za Denisa Mihalića, ki je s pištolo grozil otroku, zahteva 14 let in pol.
Obtoženi Leon Mihalić (levo, v modri bundi), njegov brat Denis, ki si z listi zakriva obraz, in Aleksander Levec (skrajno desno) bodo danes izvedeli, koliko časa bodo za zapahi. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Obtoženi Leon Mihalić (levo, v modri bundi), njegov brat Denis, ki si z listi zakriva obraz, in Aleksander Levec (skrajno desno) bodo danes izvedeli, koliko časa bodo za zapahi. FOTO: Špela Kuralt/Delo
7. 12. 2018 | 06:00
4:45
Celje – Štirje nasilni ropi, ki so izstopali po brutalnosti in jih je sedmerica, med njimi je bila tudi mladoletnica, izpeljala med lanskim novembrom in letošnjim februarjem, bodo danes dobili prvi del epiloga. Štirim roparjem bo namreč celjska okrožna sodnica Natalija Drev Mijošek izrekla kazni. Tožilstvo za vse štiri predlaga različno visoke kazni, od dveh let in dveh mesecev do 14 let in pol. Včeraj pa je bilo na sodišču slišati največ opravičevanja.

»Opravičujem se vsem družinam. Težko mi je, ker sem jih prizadel. Vem, da sem jim spremenil življenje, da bodo imeli posledice. Bil je splet okoliščin. Dejanja sem storil pod vplivom drog. Vem, da to ni opravičilo. Danes me je sram. Rad bi se oškodovancem tudi pisno opravičil, če bo sodišče to dovolilo,« je včeraj sodnici Nataliji Drev Mijošek razlagal Denis Mihalić. Prav Mihalić je bil odgovoren za najbolj brutalne dele posameznih ropov oziroma je bil glavni pri fizičnem obračunavanju s stanovalci hiš, ki so jih napadli. Pri njem so našli tudi 4450 evrov od zadnjega ropa.

Kot je tožilka Jasna Leskošek opisala v povzetku obtožnice, je Mihalić pri prvem ropu v Gorici pri Šmartnem, kjer je stanovala tričlanska družina, udaril očeta po glavi, mu zlomil nos, ga podrl na tla in ga brcal. Ko je deček videl, kaj Mihalić počne z očetom, je pokazal predal z denarjem in da bi dobil še več, je Mihalić nastavil cev pištole na dečkovo glavo in pištolo repetiral. V ropu na Lavi je planil na stanovalca in ga brcal, da so se mu prelomila rebra. S pištolo pa je spet grozil in celo streljal proti otroški sobi v Veliki Pirešici, med streljanjem je prestrelil nogo domači psički. V hiši so bili trije otroci, eden še dojenček.

Na vprašanje tožilke, kako danes gleda na to, da so bili zraven otroci, je Mihalić odgovoril: »Še dolgo bodo doživljali stres. Ne morem si predstavljati, kakšno trpljenje je bilo to.« Obtožen je treh ropov in povzročitve splošne nevarnosti. Skupno bi ga, če se ne bi dogovoril s tožilstvom, v sojenju čakalo najverjetneje vsaj 20 let zapora. Tožilstvo je predlagalo 14 let in pol.

Denis Mihalić bo dobil najvišjo kazen. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Denis Mihalić bo dobil najvišjo kazen. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Glavni kuhar v priporu


Pred sodnico so se včeraj opravičevali tudi Aleksander Levec, Leon Mihalić, Denisov mlajši brat, in Simeun Filipović. Levec je obljubil: »Kaj takega v življenju ne bom več ponovil. Moja želja je bila, da bi bil podjetnik in bi pomagal ljudem. Bil sem pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc.« Pri Levcu so našli 1550 evrov, a je dejal, da to ni bilo od ropa: »To je bil mamin denar. Vzela je kredit in mi ga posodila.« Tožilstvo zanj predlaga devet let in pol zapora.

Štiri leta in devet mesecev bi po predlogu tožilke za zapahi moral preživeti Leon Mihalić. Mladenič je v priporu očitno že obrnil list: »Delam v kuhinji, 1. novembra sem postal glavni kuhar. Pri tem uživam in nameravam s tem nadaljevati.« Dejal je, da je pred ropi kadil marihuano: »Ne vem, kaj sem razmišljal. Očitno nič. Sam sebi moram dokazati, da sem boljši človek. Mi je pa žal za vse in se opravičujem iz srca. Sicer sem dobrega srca. Rad bi, da bi mi oškodovani to oprostili, pa vem, da ne morejo.«

Obtoženi z leve: Simeun Filipović, Leon Mihalić, Denis Mihalić in Aleksander Levec. Foto Špela Kuralt
Obtoženi z leve: Simeun Filipović, Leon Mihalić, Denis Mihalić in Aleksander Levec. Foto Špela Kuralt


Najnižjo kazen, dve leti in dva meseca zapora, tožilstvo predlaga za Simeuna Filipovića, ki je iz Srbije prišel v Slovenijo, da bi študiral. Naredil je že nekaj izpitov, ob študiju delal v enem od portoroških hotelov, potem pa sodeloval pri enem od ropov. On je edini, ki od včeraj zbrane četverice ni podpisal sporazuma s tožilstvom, je pa priznal krivdo. Tako je že napovedal pritožbo na višino kazni, če bo sodnica sledila predlogu tožilstva.


Še trije


Med obtoženimi roparji je krivdo priznal še Tim Lampret, kazen mu bodo izrekli čez štirinajst dni. Anže Jelen, ki mu tožilstvo očita, da je bil glavni organizator in informator o hišah, kjer bi lahko veliko naropali, krivde po obtožnici ni priznal. Njega in mladoletnico tako čaka sojenje, ki bo zaradi mladoletnice zaprto za javnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine