Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Poštar žvižgač nad Pošto še z ustavnim sodiščem

Poštarski sindikalist, ki je bil odpuščen, ker je opozarjal na nepravilnosti in nepotizem v Pošti, svoj boj nadaljuje na ustavnem sodišču.
Slavnostna seja Ustavnega sodišča Republike Slovenije, v Ljubljani, 21. decembra 2017. [ustavno sodišče,pravosodje,sodišča,sodniki,ustava,ustavno pravo,politika,politiki,slavnostne seje] Foto Uroš Hočevar
Slavnostna seja Ustavnega sodišča Republike Slovenije, v Ljubljani, 21. decembra 2017. [ustavno sodišče,pravosodje,sodišča,sodniki,ustava,ustavno pravo,politika,politiki,slavnostne seje] Foto Uroš Hočevar
28. 8. 2018 | 06:00
28. 8. 2018 | 09:51
4:05
Ljubljana – Poštar Igor Semič, ki je bil odpuščen, ko je vodstvu Pošte Slovenije očital vrsto nepravilnosti pri poslovanju in nepotizem, svoj boj z državnim podjetjem na sodiščih bije že šest let. Po izgubljenih pravdah na delovnem in socialnem sodišču ter na višjem sodišču je zadeva zdaj pristala še na Ustavnem sodišču.

Leta 2012 je ljubljanski poštar in sindikalni zastopnik poštarjev Igor Semič na svoji koži občutil, kaj se v Sloveniji zgodi z malim človekom, če vodstvo velikega državnega podjetja javno opozori na nepravilnosti pri poslovanju in na imenovanje sorodnikov vodstva na pomembne položaje v podjetju. Semič je bil odpuščen, svakinja tedanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca Karmen Nebec Hauc pa je napredovala na položaj namestnice poslovne enote Ljubljana, danes je direktorica največje enote Pošte, Semič pa si je po letih brezposelnosti našel delo drugje.

Seveda Semič uradno ni bil odpuščen zaradi svojega boja za delavske pravice in opozarjanja na nepravilnosti v Pošti, uradni razlog je bilo zamujanje na delo. Kot pravi sam v svoji dopolnitvi ustavne pritožbe, ni bil edini, ki je na delo prihajal kasneje, a še v okviru drsnega delovnega časa, je pa bil edini, ki je opozarjal na nepotizem, in zaradi zamujanja ostal brez službe. Kot nam je pojasnil, v službo sploh ni zamujal, prihajal je ob sedmi uri, tako kot njegovi številni sodelavci, ki so otroke vozili v vrtec. Ko delavci pridejo kasneje, tudi delajo dlje, ker zanje velja drsni delovnik.

Semič je prepričan, da je zamujanje »fingiran razlog za izločitev iz družbe, ker si je drznil stopiti v bran delavskih pravic«.


Večine prič sodišče ni zaslišalo


Priče, ki so na sodišču nastopile v bran Semiču, so pojasnile, da je sindikalni zastopnik opozarjal na vrsto nepravilnosti, od procesnih napak pri izročanju pošiljk, neustrezne opremljenosti poštarjev, nepravilnega obračunavanja nadur, opozarjanja poštarjev, naj ne kršijo prometnih predpisov zgolj zato, da bi ustregli delodajalcu in podobno.

Kot je pojasnil Semič v ustavni pritožbi, se delovno sodišče in višje delovno sodišče na pričanja o resnih nepravilnostih in nepotizmu delodajalca, na katera Pošta niti ni ugovarjala, nista odzvali in sta dali prav njegovemu delodajalcu. Ob tem še dodaja, da večine prič, ki bi potrdile obtožbe o mobingu, sodišče sploh ni hotelo zaslišati in je zaupalo kar na besedo njegovim nadrejenim.

Na Pošti Slovenije, ki jo danes vodi Boris Novak, do naših vprašanj sploh niso imeli informacije o Semičevi ustavni pritožbi. Na naša vprašanja so odgovorili, da sta razporejanje in evidentiranje delovnega časa poštarjev ustrezno urejeni z internimi akti, odhod Semiča iz Pošte pa ni vplival na pripravo internih aktov, ki urejajo delovni čas. Koliko ljudi so doslej odpustili zaradi zamujanja? »Posebnih evidenc o odpovedi pogodb o zaposlitvi zaradi zamujanja ne vodimo. Naj tudi poudarimo, da sindikalni zastopniki zaradi svojih sindikalnih aktivnosti niso deležni mobinga s strani vodstva družbe,« zagotavljajo na Pošti.

Medtem ko se Semič bori po sodiščih, pa njegovo opozarjanje na nepotizem ni imelo vidnega učinka, prej nasprotno: Karmen Hauc, svakinja tedanjega generalnega direktorja Pošte Hauca, je napredovala, od druge polovice leta 2016 je direktorica PE Ljubljana, največje poslovne enote v državi.

Na Semičeve očitke o nepravilnostih pri vročanju pošiljk pa Pošta ne more dati konkretnejšega odgovora, ker se zaradi velikih količin poštnih pošiljk te v praksi dogajajo in jih rešujejo v skladu z reklamacijskimi in odškodninskimi postopki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine