Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Poškodovanih osem policistov, na tekmi je bilo občutno premalo varnostnikov

Pristojni inšpektorat je ugotovil, da je manjkala kar tretjina varnostnikov, določenih v dovoljenju.
Pregreto razpoloženje na tekmi v Stožicah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pregreto razpoloženje na tekmi v Stožicah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pi. K.
30. 8. 2024 | 09:15
30. 8. 2024 | 12:14
4:05

Včerajšnjo tekmo med NK Olimpija in HNK Rijeka na stadionu Stožice v Ljubljani so zaznamovali nepričakovani izgredi, v katerih je bilo poškodovanih osem policistov, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Že zdaj pa so ugotovili, da organizator ni dovolj poskrbel za varnost.

Kot je policija pojasnila na tiskovni konferenci, so bili ukrepi,  določeni z izdajo dovoljenja upravne enote, da se prepreči vnos nevarnih predmetov, pomanjkljivi.  »Okoliščine glede vseh ukrepov še ugotavljamo in to bo tudi stvar prekrškovnega postopka.« Tako še vedno  ostaja neodgovorjeno vprašanje, kako so navijači lahko na tribune prinesli toliko pirotehnike.

image_alt
Visoka zmaga Olimpije in incident v Stožicah, naprej tudi Celje

Kot so sporočili s policije, so organizirane navijaške skupine že pred tekmo v bližini stadiona hotele obračunati med sabo, pri čemer so uporabljale različne predmete in pirotehniko. Pripadniki policijske posebne enote so s posredovanjem preprečili fizični obračun in pri tem uporabili tudi različna prisilna sredstva.

Pri tem je bila ena oseba zaradi kršitve javnega reda in miru in neupoštevanja ukazov policistov pridržana. Zoper državljana Hrvaške so uvedli prekrškovni postopek, prav tako bodo podali kazensko ovadbo zaradi poškodovanja notranjosti intervencijskega službenega vozila, s katerim so ga odpeljali na pridržanje. V tem primeru bodo sodelovali tudi z organi kazenskega pregona na Hrvaškem.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Nato so se, kot je znano, med tekmo na tribunah gostujočih navijačev zgodile množične kršitve javnega reda in miru. Navijači so uporabili močnejšo pirotehniko, na igrišče so metali bakle, lomili stole, jih metali proti policistom in jih zažigali.

Organizator se je zaradi zagotovitve varnosti odločil, da izprazni tribuno z gostujočimi navijači. Po zvočnikih so jih pozvali, naj stadion zapustijo, kar so tudi storili. Pripadniki posebne enote policije so zagotovili praznjenje tribun in spremstvo gostujočih navijačev do njihovih vozil in nato iz Ljubljane. Med varovanjem je bilo poškodovanih sedem policistov.

Navijači s policijskim spremstvom FOTO: PU Ljubljana
Navijači s policijskim spremstvom FOTO: PU Ljubljana

Pri varovanju nogometne tekme so ugotovili, da organizator ni izvedel vseh ukrepov, ki so mu bili določeni v dovoljenju za izvedbo prireditve. »Prav tako je pristojni inšpektorat ugotovil, da je manjkala kar tretjina v dovoljenju določenega števila varnostnikov. Policisti z zbiranjem obvestil v zvezi s kršitvami zakona o javnih zbiranjih še nadaljujejo in bodo po vseh ugotovitvah zoper organizatorja izvedli ustrezen ukrep,« so še zapisali na policiji.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja TV Slovenija, je škode za najmanj 50.000 evrov, uničeni so okoli 300 stolov, gol, zelenica, varovalna mreža ...

S prižiganjem bakel na tekmi so po neuradnih podatkih povzročili za okoli 50.000 evrov škode. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
S prižiganjem bakel na tekmi so po neuradnih podatkih povzročili za okoli 50.000 evrov škode. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine