Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Popovič: Če ni dokazov, ti niti 60 let ne pomaga

Zastaral primer Serming, zanj je bil Popovič pred 4 leti obsojen na tri leta zapora, a je višje sodišče odkrilo napake
Pred razglasitvijo sodbe na koprskem sodišču: Boris Popovič, Sabina Mozetic in Rajko Srednik. Foto Tomažž Primožžič/fpa
Pred razglasitvijo sodbe na koprskem sodišču: Boris Popovič, Sabina Mozetic in Rajko Srednik. Foto Tomažž Primožžič/fpa
Boris Šuligoj
4. 6. 2018 | 20:00
4. 6. 2018 | 20:21
6:54
Koper - "Če bi bile navedbe v prvostopenjski sodbi resnične, bi bil primer že zdavnaj končan. Ampak navedbe niso vzdržale presoje: Nisem poznal sodnega cenilca, parcelo smo prodali najdražje možno, ta lokacija ni primerljiva s Tuševo in koristi nisem počel Galebu, pač pa občini." Tako je po zaključku primera Serming zadevo komentiral koprski župan Boris Popovič, ki se je vprašal, zakaj bi bilo 10 let za obsodbo premalo.

Boris Šuligoj
Okrožna sodnica Meri Mikac je 11. aprila 2014 Borisa Popoviča za primer Serming obsodila na tri leta zapora in dve leti prepovedi opravljanja županske funkcije zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja, ker naj bi leta 2007 omogočil protipravno premoženjsko korist izolskemu podjetju Serming (iz družbe Galeb Marketing, v katerem je glavni lastnik Viljem Orel). Direktorici občinske uprave Sabini Mozetič je senat dosodil eno leto zapora in dve leti prepovedi opravljanja funkcije direktorice, cenilcu Rajku Sredniku tudi eno leto zapora in dvoletno prepoved dejavnosti. Prvo sojenje je trajalo poldrugo leto, razpisanih je bilo 24 narokov. Poleg tega je sodišče družbi Serming zamrznilo 8 hektarjev zemljišča na Srminu, ker naj bi zanje plačali 4,6 milijona evrov premalo. (Plačali so 8,46 milijona evrov plus DDV.) Zaradi sodno zapečatenega zemljišča jemoralo podjetje Serming v postopek prisilne poravnave.
Občinska uprava je v besedilo za zbiranje ponudb vnesla pogoj, da zemljišče lahko kupi le kupec, ki lahko dokaže, da lahko gradi na sosednjih parcelah. To pa je lahko dokazal samo Serming, ki je že deset let prej tukaj pridobil zemljišča. Boris Popovič je na sodišču dokazoval, da je bila dosežena cena 86 evrov za kvadratni meter najvišja dosežena na tem območju (višja kot sobila v istem času prodana zemljišča za danes dokončano obrtno cono Srmin) in da primerjava z zemljiščem, na katerem so zgradili Planet Tuš, nekaj kilometrov stran, v centru Kopra, ne more biti primerljiva. Sodišče pa ni upoštevalo primerjave z nepremičninskimi posli v neposredni bližini spornega zemljišča in zato verjelo tožilstvu, da bi za veliko parcelo lahko dobili 4,6 milijona evrov več.
 

Kaj so delali 10 let?


Boris Popovič ni bil zadovoljen, da je primer zastaral, ker sodišče ni odločilo o dejanski krivdi. "Kupcev nisem poznal, so iz drugega političnega tabora, naši veliki nasprotniki, ves čas v tožbah z našo občino. Zakaj bi jim skušal ustvariti koristi? Sodišče je naredilo veliko škodo Sermingu samo z namenom, da bi škodili županu in občini in bi dokazali, da smo nesposobni. Ampak škodili so tistim, ki jih najbolj podpirajo. Direktor tega podjetja je bil brat predsednika sodišča. In ta brat ni bil z mano skupaj na zatožni klopi. Če sem jaz nekomu omogočil protipravno korist, potem bi morala na zatožni klopi sedeti oba. Za tak nebulozni postopek je kriv kriminalist Nermin Dedić, tožilka Janja Hvala in vsi ostali, ki so sodelovali. Vse stroške, ki so nastali v tem postopku, bi morali poravnati prav ti, ki so tak postopek zagrešili in si izmišljevali kriminalna dejanja. Če nimaš dovolj dokazov, ti ne pomaga niti 60 let. V vseh mojih 47 postopkih ni bilo dovolj dokazov, da bi me pravnomočno obsodili. Ne želijo dati oprostilne sodbe: ali zadeva zastara, ali pa napišejo tako nebulozno sodbo, da pade ža na višjem sodišču."
Boris Popovič je nasprotoval zastaranju, ker takšna navedba dopušča razlago, da je bil oproščen iz zgolj formalnih razlogov, ne pa zato, ker je šlo za namerno prikrojevanje podatkov v škodo župana in vodstva občinske uprave. Če bi tožba vzdržala, bi občini Koper nastala neizmerna škoda, saj bi morala poplačevati milijone, ki jih je pridobila s prodajo zemljišča na območju Srmina.
 

Niti Popovič ni prispeval k hitremu postopku


Boris Popovič se ni ravno trudil, da bi se sodni postopki končali hitro. Že na prvem sojenju je zadnje mesece zbolel in večkrat ni prišel na obravnavo, vendar je sodnica primer po 24 narokih le pripeljala do konca. Februarja 2015 so višji sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v ponovno sojenje. Leta 2017 je primer potekal na ponovnem sojenju, maja je odstopila sodnica porotnica in morali so začeti znova. Trikrat je obramba skušala prenesti sojenje na drugo sodišče, zatem se je sedemkrat po skoraj tri ure zagovarjal samo Popovič. S tem je Popovič pomagal sodišču, da se je lahko oprlo za zastaranje in ne na vsebino. Na koncu je tožilstvo spremenilo kvalifikacijo. Namesto, da "si je Boris Popovič pridobil veliko protipravno korist" (po 4 odstavku 261. člena KZ), je ugotovilo, da korist ni pridobil sebi, ampak nekomu drugemu, to pomeni, da bi ga morali obravnavati po 3. odstavku istega člena, ki pa je blažji do storilcev kaznivih dejanj in predvideva zastaranje primera že po 10 letih. Nekateri pravni teoretiki trdijo, da je vsebinsko vseeno, komu storilec zagotovi prepovedano korist. To so v kazenskem zakoniku konec leta 2008 tudi ustrezno popravili. Toda v času storitve dejanja, je veljal predpis, po katerem je dejanje zastaralo v desetih letih. Zato je zdaj sodnica Meri Mikac tožbeni zahtevek zavrnila zaradi zastaranja. Stranke imajo 8 dni časa za pritožbo. Borisu Popoviču je zastaral tudi primer, ko je občina podelila 35-letno stavbno pravico za lokal Kroštola Popovičevi družini na mestnem kopališču Koper.

Boris Popovič pravi, da se bo pritožil in zahteval odškodnino zase, za občino, in da bosta odškodnino zahtevala tudi Sabina Mozetič in Rajko Srednik. "Prav je, da odškodnino zahteva tudi cenilec Srednik, ki je v drugem primeru (kopališče) po tem dogodku sestavil cenitev, ki je bila uperjena proti meni in proti občini, da smo ravnali napačno. Kako sva lahko bila v prijateljskem odnosu?" je vprašal Popovič. Viljem Orel iz Galeb Marketinga, ki je lastnik Serminga, je povedal, da so imeli za zemljišče že sklenjeno pogodbo za posel, ki je šel v desetine milijonov evrov, da je posel propadel in da bodo škodo seveda skušali izterjati od države.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine