Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Požar na Vrhniki pogašen, ena oseba je umrla, dve sta poškodovani

Nesreča se je zgodila v pirotehničnem podjetju Hamex. Gasilska intervencija poteka, po prvih informacijah ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica.
Požarišče. FOTO: Civilna Zaščita Vrhnika
Požarišče. FOTO: Civilna Zaščita Vrhnika
V. U., M. B., STA
17. 2. 2023 | 12:04
17. 2. 2023 | 17:06
5:02

Na Vrhniki je ob 11.29 odjeknilo več eksplozij. Eksplodiralo je v podjetju za izdelavo ognjemetov Hamex. Po podatkih Policijske uprave Ljubljana je ena oseba umrla, dve pa sta huje poškodovani. Vzrok eksplozij še ni znan, Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil, da po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica.

Novinarska konferenca po nesreči:

Nesreča je terjala življenje enega delavca, druga dva pa sta huje poškodovana. Njuno življenje je ogroženo, so za STA povedali v UKC Ljubljana, kamor so ju prepeljali na zdravljenje. V času eksplozije drugih oseb ni bilo na območju podjetja. Oba bolnika sta močno opečena po koži in dihalih, eden pa je poleg tega utrpel še t. i. blast poškodbo trebuha in medenic.

Požar v objektu je pogašen, okolica zavarovana, na kraju dogodka pa ostaja požarna straža, so pojasnili gasilci. Policisti si med kraj nesreče še ogledujejo. Do eksplozije je prišlo v proizvodnih prostorih, požar pa se je razširil tudi na skladišče, te prostori so po navedbah gasilcev uničeni. Skladišče, kjer so bile spravljeni surovine, med njimi smodnik, so gasili s prahom, porabili so ga okoli 200 kilogramov

Policisti bodo več informacij posredovali, ko bo znanih več podatkov. Tudi Civilna zaščita Vrhnika opozarja ljudi, naj se ne zadržujejo in ne tešijo radovednosti na območju eksplozije. Občane prosijo, da spremljajo sredstva javnega obveščanja.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so na kraju nesreče angažirali 55 gasilcev, ki so pogasili požar in izvedli pregled objekta. Sodelovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Verd in Sinja Gorica. Reševalci Zdravstvenega doma Vrhnika in UKC Ljubljana so oskrbeli poškodovani osebi ter ju prepeljali v UKC Ljubljana. Aktiviral se je tudi občinski štab Civilne zaščite Vrhnika, enoto Ekološkega laboratorija z mobilno enoto in enoto Arsa.

Okolica dogodka je zavarovana. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Okolica dogodka je zavarovana. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Hamex je sicer družinsko podjetje za prodajo pirotehnike, ustanovljeno še v prejšnji državi, po letu 2007 pa so začeli pirotehnična sredstva proizvajati tudi sami. V preteklosti so bili zaradi preizkusov pirotehnike deležni tudi nasprotovanja krajanov. Po podatkih z Ajpesa za leto 2021 zaposluje pet ljudi.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je ravno mudil na Vrhniki, zato se je na novinarski konferenci zahvalil gasilcem, policiji, civilni zaščiti in vsem ostalim ter ponudil pomoč vlade. Predsednik vlade Robert Golob se je odzval na twitterju, kjer je zapisal: »Poškodovanim ob eksploziji na Vrhniki želim čimprejšnje okrevanje, svojcem žrtve pa izrekam iskreno sožalje. Hvala intervencijskim ekipam in pristojnim službam za hitro posredovanje.«

FOTO: Anja Hren
FOTO: Anja Hren

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine