Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

NPU izvedel 22 hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje več oseb zaradi suma zlorabe položaja. Protipravno premoženjsko korist ocenjuje na več kot osem milijonov evrov.
Policija nastalo protipravno premoženjsko korist ocenjuje na več kot osem milijonov evrov. FOTO: Samec Blaž/Delo
Policija nastalo protipravno premoženjsko korist ocenjuje na več kot osem milijonov evrov. FOTO: Samec Blaž/Delo
M. B.
17. 2. 2022 | 17:09
17. 2. 2022 | 17:16
2:45

Danes je 85 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ljubljanskih, novomeških ter murskosoboških kriminalistov opravilo 22 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Preiskave so se zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja izvajale na območjih policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Murska Sobota, je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Dvanajst preiskav so izvedli dopoldne, deset hišnih preiskav pa še vedno poteka. Kaznivih dejanj je osumljenih skupno devet fizičnih oseb, nobeni še ni bila odvzeta prostost. Preiskovalci sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Novega mesta s pomočjo šestih oseb, ki so sorodstveno ali poslovno povezane z njo, storila kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, več oseb pa je osumljenih pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja.

Več kot osem milijonov protipravne premoženjske koristi

V letih 2017 in 2018 je dotična gospodarska družba prodala nepremičnine v skupni vrednosti 7,5 milijonov evrov drugi gospodarski družbi, ki jo obvladuje ista odgovorna oseba, pri čemer druga gospodarska družba ni bila niti finančno niti kreditno sposobna samostojno izvesti tega nakupa. Plačilo kupnine je bilo izvedeno preko več različnih finančnih transakcij.

image_alt
Policija preiskuje prodajo državnega zemljišča

Preiskovalci obravnavajo tudi sum treh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri petih fizičnih osebah, ki so domnevno oškodovale gospodarske družbe za več kot 600.000 evrov. Odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Novega mesta je namreč ob pomoči štirih odgovornih oseb drugih gospodarskih družb v letih 2019 in 2020 preprodajala rabljena tovorna vozila in polpriklopnike po neprimernih cenah.

Policija nastalo protipravno premoženjsko korist ocenjuje na več kot osem milijonov evrov. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še sporočili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine