Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Najstnica marico po avtocesti vozila tudi do 180 kilometrov na uro

Zoper nekdanjega policista Žiga Valjavca je pričalo dekle, ki se je v družbi policistov zabavala v marici.
Žiga Valjavec na prejšnjem naroku, ko ga je zastopal še odvetnik Boris Kanduti. FOTO: Igor Mali
Žiga Valjavec na prejšnjem naroku, ko ga je zastopal še odvetnik Boris Kanduti. FOTO: Igor Mali
9. 11. 2019 | 09:00
3:57
Ljubljana – Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani se je včeraj nadaljevalo in tudi sklenilo sojenje, v katerem nekdanji kranjski policist Žiga Valjavec od države oziroma ministrstva za notranje zadeve zahteva razveljavitev izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ugotovitev, da mu delovno razmerje ni prenehalo oktobra 2018 in da še vedno traja, ter vrnitev na delovno mesto in plače za nazaj. Kako bo o tem odločila sodnica Snežana Zorc, bo Valjavec izvedel po pošti.

Da je včeraj lahko zaključila zadevo, je morala sodnica zaslišati le še K. M., zaradi katere je za dogajanje izvedela tudi javnost. V policijski marici je bila v zgodnjih jutranjih urah 11. julija lani prava zabava. Valjavec, njegov 33-letni policijski kolega Nejc Bizant in kandidat za policista, 20-letni Mario Mlinar, so v marico spustili takrat 17-letno K. M. Z njimi je ta tako preživela skoraj celotno nočno izmeno, poslušala policijsko zvezo, gledala in snemala njihove postopke, pred katerimi so tudi s sireno ustavljali voznike.

Domov pa so jo pripeljali okoli petih zjutraj. »Mario me je poklical, če se peljem en krog. Da nimajo nič za delati,« je po dolgem pregovarjanju s sodnico, da ne bo dala nobene izjave več v zvezi z dogajanjem tisto noč, saj je o tem že prej povedala vse na kranjski policiji in sodišču, le počasi začela sama od sebe razlagati. Pred tem ji niti grožnje sodnice, da jo bo, če bo molčala kot priča, denarno kaznovala, niso prestrašile. »Bom pa denarno kaznovana,« je bila odločna 18-letnica in pojasnila, da se s tem ne želi več ukvarjati, saj si ne želi dodatnega stresa.

Celotno dogajanje morda nikoli ne bi prišlo na dan, če ne bi K. M. takrat celotnega dogajanja snemala s svojim telefonom in posnetkov objavljala na instagramu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Celotno dogajanje morda nikoli ne bi prišlo na dan, če ne bi K. M. takrat celotnega dogajanja snemala s svojim telefonom in posnetkov objavljala na instagramu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Za volanom marice brez izpita


Ko se je nato le malo omehčala, je razkrila še nekaj zanimivih podrobnosti. Tudi to, da je nekaj časa tudi vozila marico po avtocesti, da je skupaj s policisti pila alkohol in da so ji »samo za hec« dali opraviti preizkus z alkotestom. Menda naj bi ga izvedli celo policisti sami. Poudarila je, da so vsi trije dobro vedeli, da je bila takrat še mladoletna. Povedala je tudi, da so tistega zgodnjega jutra policisti izvajali policijske postopke oziroma so ustavili enega pešca in voznika avtomobila. Valjavec, ki je vozil marico, je pešca menda obravnaval kar skozi okno marice. Dekle je še razkrilo, da so takrat imeli v marici štiri litre alkohola. Za dva litra je poskrbela ona, za druga dva litra pa Bizant. S seboj je imela tudi cigarete, ki so jih kadili policisti.

Včeraj je sodnici še razkrila, da je marico po gorenjski avtocesti celo sama vozila in pri tem vozila tudi do 180 kilometrov na uro. »Takrat nisem imela vozniškega izpita, sem pa znala voziti,« je pojasnila in povedala, da se je z vožnjo avtomobila seznanila že pri 16 letih. Sama sicer pravi, da je takrat spila le »en požirek«, policisti pa »malo več«: »Kar veliko več, glede na to, da smo imeli štiri litre pijače.«

Celotno dogajanje morda nikoli ne bi prišlo na dan, če ne bi K. M. takrat celotnega dogajanja snemala s svojim telefonom in posnetkov objavljala na instagramu. Po razkritju afere so Valjavec, Bizant in Mlinar na policiji dobili odpoved delovnega razmerja zaradi neupravičene uporabe službenega vozila za zasebno druženje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine