Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Vizualna umetnost

Ne preseneča, da so se pojavile zahteve, naj Francija vrne Italiji Mona Lizo

Mona Liza je tudi po pravni plati upravičeno v lasti francoske države. Vloženih je bilo kar nekaj zahtev za vrnitev, vse so bile zavrnjene.
Zahteve in tudi tožbe posameznikov ter združenj po vrnitvi Mona Lize se redno pojavljajo, do zdaj so bili vsi zahtevki neuspešni.
Zahteve in tudi tožbe posameznikov ter združenj po vrnitvi Mona Lize se redno pojavljajo, do zdaj so bili vsi zahtevki neuspešni.
31. 7. 2024 | 09:46
31. 7. 2024 | 09:46
7:59

V nadaljevanju preberite:

Namigi o tem so se najprej pojavili s skrivnostnim oglasom na velikem displeju na newyorškem Times Squaru, še bolj so se takšne govorice razširile na podlagi zahtev egiptovskega arheologa Zahija­ Havasa, ki je bil dvakrat egiptovski minister za ­arheološke najdbe. Imajo takšne zahteve pravno ali vsaj moralno podlago?

Ne, za razliko od številnih drugih umet­nin, ki so se v prestižnih zbirkah res znašle na dvomljiv način, v francoski posesti domnevnega portreta Lise Gherardini, žene firenškega trgovca Francesca del Gioconda, ni prav nič spornega. Če bi bilo, ni dvoma, da bi Rim od Pariza že zdavnaj zahteval vrnitev umetnine, vendar takšne uradne zahteve nikoli ni bilo, še najbolj glasne so bile zahteve na visokih političnih funkcijah v času vladavine Benita Mussolinija.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine