Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Mladost kot navdih nove sezone

Tri od štirih iger, ki bodo premierno uprizorjene v Gledališču Koper, v različnih žanrih govorijo o otrocih ali mladih ljudeh.
<em>Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa</em> je predstava po romanu Marka Haddona. Gledalcem ponuja drugačen pogled na življenje. Foto Gledališče Koper
<em>Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa</em> je predstava po romanu Marka Haddona. Gledalcem ponuja drugačen pogled na življenje. Foto Gledališče Koper
13. 9. 2019 | 06:00
6:36
»Ker otroci so vezivo, ki povezuje ljudi. So majhni ljudje z vsemi čudovitimi in svetlečimi možnostmi za življenje. In odrasli z njimi svet­limo svoje, ga prižigamo znova in znova kot luč, ko se zunaj tesnobno temni.« Tako je direktorica Gledališča Koper Kat­ja Pegan razmišljala o rdeči niti repertoarja, ki ga ponuja gledalcem v novi sezoni.

V komediji Iztoka Mlakarja Tutošomato hitijo življenju naproti mlade Katarina, Bianka in Klara, ki se upirajo tiranskemu očetu in njegovi predstavi o družbeni vlogi deklet. Mark Haddon, avtor svetovne uspešnice Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, pripoveduje o dečku z aspergerjevim sindromom, ki na sosednji trati odkrije umorjenega kodra. V Jugoslaviji, moji deželi avtor Goran Vojnović pošlje na pot mladega Vladana, da bi našel očeta, spotoma pa še samega sebe. Med premierno uprizorjenimi igrami to gledališko sezono v Kopru le Ješek Harolda Pinterja ne govori eksplicitno o življenju mladega človeka, je poudarila Katja Pegan. Kljub temu, je nadaljevala, njegovo besedilo postavlja vprašanja, na katera nikoli ne bomo znali odgovoriti – omogoča nam vpogled onstran našega sveta, govori nam, da smo del velikega vesolja, pripelje nas do roba.
 

Dijaški abonma zapolni dva večera


Poleg omenjenih štirih predstav za odrasle bodo v Kopru premierno prikazali dve za otroke: Super reva, ki je nastala v preverjenem sodelovanju avtorjev Tatjane Doma in Jaše Jamnika, ter Mehurčki Otona Župančiča, ki jih bo postavil na oder Jaka Ivanc.

»V večernem abonmajskem programu ponujamo sedem uprizoritev, vključno z gostujočimi,« je povedala Katja Pegan in omenila, da je to 19. zaporedna sezona Gledališča Koper. Iz večernega programa je po njenih besedah stkana tudi ponudba petih predstav dijaškega abonmaja. »Na ta abonma smo strašno ponosni in z njim dva večera zapored napolnimo teater z mladimi ljudmi – lani jih je bilo okoli petsto,« je navedla. Kot v preteklih letih so tudi tokrat pripravili dva otroška abonmaja, Mavrična ribica s sedmimi gledališkimi naslovi in Mali oder – za otroke, ki se prvič srečajo z gledališčem – s petimi naslovi.
 

Od Iztoka Mlakarja do Gorana Vojnovića


Prva predstava na večernem abon­majskem sporedu bo oktobra Tutošomato, avtorski projekt igralca, kantavtorja in komediografa Iztoka Mlakarja. Tokrat se je naslonil na predlogo Ukročene trmoglavke, zgodnjo komedijo Williama Shakes­peara. »Za Mlakarja je značilno, da izhaja iz izbrane predloge in na njej zgradi svojo interpretacijo, s katero zajame duha sodobnega časa,« je povedala Katja Pegan. Njegovo najnovejše besedilo je, kot je dejala, napisano v sočnem humornem dialektu z značilnimi songi in polnem zabavnih, burkaških situacij. Na odru bo nastopil tudi instrumentalni trio. To je koprodukcija Gledališča Koper s SNG Nova Gorica, režijska taktirka pa je zaupana Vitu Tauferju.

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa je »avtistična detektivka«, kot so jo poimenovali v gledališkem napovedniku, po Haddonovem romanu, ki je prejel več prestižnih nagrad. Igro režira Renata Vidič. Ta predstava je vpeljana tudi v program, namenjen devetemu razredu osnovne šole. »Po posvetu z našo gledališko pedagoginjo Vanjo Korenč smo presodili, da je to pomembna tema, ki se nanaša na razumevanje drugačnosti,« je poudarila Katja Pegan. Glavni junak Christopher ima avtistično motnjo, vendar lahko prav skozi to njegovo posebnost gledalci ugledajo življenje drugače, kot so ga vajeni doživljati.

Med otroškimi predstavami bo že ta konec meseca premierno predstavljena <em>Super reva</em>, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem Trst. Foto Gledališče Koper
Med otroškimi predstavami bo že ta konec meseca premierno predstavljena Super reva, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem Trst. Foto Gledališče Koper


Enodejanka Jašek je tretja igra britanskega Nobelovega nagrajenca Harolda Pinterja, ki ga literarna zgodovina povezuje predvsem z dramatiko absurda. To je ­produkcija koprskega gledališča pod režijsko taktirko Jake Ivanca. V napovedi je opisano, da je to izrazita metaforična drama o položaju človeka v sodobni družbi, o njegovem opustošenem stanju duha in izgubljeni identiteti, pri čemer je izpostavljen nenehnemu nadzoru in nevidni moči institucij v svetu globalizma, porušenih političnih sistemov in etike 21. stoletja.

Priredba romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela je nastala v koprodukciji z Narodnim gledališčem Republike Srbske iz Banjaluke. Igro je dramatiziral in režiral Marko Misirača. Občinstvo ga je v Gledališču Koper lahko spoznalo kot režiserja gostujoče predstave Sinovi umirajo prvi na lanskem Primorskem poletnem ­festivalu. »Ker je to ustvarjalec bosanskega porekla, rojen v Makedoniji, ki živi in ustvarja v Beogradu, bo primerjava obeh dramatizacij, Vojnovićeve in Misiračeve, posebej vabljiva,« so obljubili v gledališkem napovedniku.
 

Otroški premieri Super reva in Mehurčki


Med otroškimi predstavami bo že ta konec meseca premierno predstavljena Super reva, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem Trst. Avtorja sta obenem režiser Jaša Jamnik in dramaturginja Tatjana Doma. »Obetamo si, da bo predstava ponovila uspeh njunega Groznega Gašperja, ki učiteljem vsaj pro forma ni bil tako všeč, so se pa ob njem neizmerno zabavali otroci,« je poudarila Katja Pegan. Zgodba se nanaša na medsebojno »mučenje« bratcev – ali, kot je omenjeno v napovedniku, »komičen krimič razkriva, da so največji frajerji lahko tudi super reve in pridni fantki super barabe«.

Katja Pegan, direktorica koprskega gledališča Foto Leon Vidic
Katja Pegan, direktorica koprskega gledališča Foto Leon Vidic


Druga krstna otroška uprizoritev bodo Mehurčki, klasika Otona Župančiča, pod katero se podpisuje režiser Jaka Ivanc. Poleg Siniše Bukinca in Roka Kravanje bo v vlogi igralke nastopila pevka Tinkara Kovač, za uglasbitev pesmic je poskrbel Mirko Vuksanovič. Pesmice so umeščene v zgodbo o Cicibanu, ki zvečer ne more (in noče) zaspati, zato z Možičkom Kopitljačkom – ki oživi le takrat, ko sta s Cicibanom sama – uganjata norčije, a kaj, ko njuno zabavo vsakič prekine mama, ki vstopi v otroško sobo, da bi preverila, ali Ciciban že spi …

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine