Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Milena Zupančič: Igralka kot je še niste videli

V Siti teatru aprilsko razgaljanje slovite igralke.
Milena Zupančič, mojstrska igralka.<br />
Foto Peter Uhan
Milena Zupančič, mojstrska igralka.<br /> Foto Peter Uhan
2. 4. 2019 | 10:00
2. 4. 2019 | 10:13
2:21
Po marčevskem razodetju vseh skrivnosti Janeza Hočevarja - Rifleta bo podobno usodo, v produkciji Improvizacijskega gledališča Ljubljana, v sredo ob 20. uri v Siti teatru doživela še Milena Zupančič.

Vse bolj priljubljena oblika spontane komedije, ki so jo naslovili V živo!, že nekaj mesecev osvetljuje in razgalja preteklost in razmišljanja znanih Slovencev in Slovenk. V obliki pogovorne oddaje nastopajoči igralci izvedo podrobnosti, filozofijo in anekdote gosta ali gostje in jih tudi takoj odigrajo v obliki improvizacijske točke, ki jo določijo občinstvo, voditelj ali pa gost. Poleg Janeza Hočevarja - Rifleta so V živo preživeli že Miša Molk, Vid Valič in Adi Smolar, tokrat pa bodo pod drobnogled vzeli večno mlado Presečnikovo Meto, znano tudi kot Milena Zupančič.

Dramska igralka se je po študiju na AGRFT zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, nato v ljubljanski Drami, kamor se je po obdobju ustvarjanja v Slovenskem mladinskem gledališču in obdobju svobodne umetnice vrnila in ostala do upokojitve. Debitirala je z vlogo študentke v filmu Oxygen, širše znana pa je predvsem po vlogah v filmih Matjaža Klopčiča, in sicer kot Presečnikova Meta v Cvetju v jeseni in kot Žašlerca v Vdovstvu Karoline Žašler.

Poleg številnih vlog v matičnih gledališčih je gostovala na odrih drugih gledališč, ob njeni karieri na filmskem in televizijskem področju pa ne gre spregledati vlog, s katerimi je soustvarila mnoge radijske igre. Leta 1993 je prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, komisija jo je opisala kot igralko osupljivega razpona, ki interpretativno raznovrstnost vlog »uresničuje z mojstrskim razčlenjevanjem vloge, z že skoraj glasbenim preigravanjem nasprotujočih si psiholoških stanj, s slikovitimi dialoškimi amplitudami, z natančno odmerjeno uporabo gibov, s sijajno govorno razlago«.

Pogovor bo vodil Rok Bohinc, njeno življenje bodo interpretirali improvizatorji Juš Milčinski, Maja Dekleva in Vid Sodnik, za glasbo v živo bo poskrbel Goran Završnik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine