Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Pisatelj Tadej Golob o novi knjigi: Gre za čistokrvno kriminalko

Po desetdnevni komi se počasi pobira, razmišlja tudi že o pisateljevanju, potihem pa upa tudi na to, da bo še kdaj plezal.
Tadej Golob je imel na Slovenskem knjižnem sejmu prvi intervju po nesreči. FOTO: Arhiv SKS
Tadej Golob je imel na Slovenskem knjižnem sejmu prvi intervju po nesreči. FOTO: Arhiv SKS
24. 11. 2020 | 12:11
24. 11. 2020 | 15:42
2:58
Pisatelj in alpinist Tadej Golob je v življenju preplezal mnogo težkih smeri, osvojil 8848 metrov visoko najvišjo goro sveta Mount Everest, a bi septembra skorajda izgubil življenje v Loški steni. Po desetdnevni komi se počasi pobira, razmišlja tudi že o pisateljevanju, po tihem pa upa tudi na to, da bo še kdaj plezal.



Prvi intervju po hudi nesreči je imel danes kot uvod v 36. Slovenski knjižni sejem (SKS). Zaradi epidemije koronavirusa letos pogovori in prodaja knjig potekajo prek spleta, a Golobova razmišljanja zato niso bila nič manj zanimiva. Razgovoril se je o tem, kaj se je dogajalo pri plezanju na Oblico, nekoliko je odstrl tudi vsebino četrtega dela kriminalke o kriminalističnem inšpektorju Tarasu Birsi. Naslovil ga je na moč aktualno – Virus. Kot je povedal tudi v intervjuju za Sobotno prilogo, ki bo izšla 28. novembra, bo osrednji negativec tokrat serijski morilec, zgodbo pa je znova postavil v različne kraje po Sloveniji. 

V pogovoru z Marjanom Žiberno je Golob v pogovoru na SKS povedal: »Sam Loško steno zelo dobro poznam, ne znam si predstavljati, da bi šlo za lahkomiselnost, morala je biti nesreča.« Telo bo še nekaj časa okrevalo. Ko se je zbudil iz kome, niti ni vedel, kaj se mu je zgodilo. Občutka, da se je še enkrat rodil, takrat še ni imel. Šele zdaj dojema, kje je bil in kaj se je zgodilo ob plezanju na Oblico. 

Januarja letos, ko je četrti del kriminalke šele nastajal. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Januarja letos, ko je četrti del kriminalke šele nastajal. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Prvi odzivi na novo knjigo Virus so, kot je dejal Golob, fantastični. »Našel sem vzporednice s širjenjem virusa in s kriminalnimi dejanji, zato tak naslov. Ni le ta virus prišel k nam v tem trenutku, so še druge stvari, tudi politične, a te sem poskušal v knjigi minimizirati. Gre za čistokrvno kriminalko,« je dodal. 

Pred časom je dejal, da se bo kot pisatelj počutil uspešnega, ko bodo na letališču v Frankfurtu prodajali njegove knjige. Za zdaj tam še ni, je pa nesporno dejstvo, da je kriminalko v Sloveniji dvignil na povsem drug nivo. Tudi v intervjuju za Sobotno prilogo je povedal, da se je knjiga s Tarasom Birso kot glavnim junakom znebila slovesa lahkotnega plažnega branja. Glavnemu junaku je Golob namreč vdihnil povsem človeške lastnosti, približal ga je bralcem, ki Birso po eni strani ljubijo, po drugi strani – predvsem po »kiksu« s Tino – pa tudi malce sovražijo. A tako je tudi sicer v življenju, je dejal Golob, redkokatere stvari so povsem črno-bele. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine