Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Umrl je ustanovni član Mladih levov Jernej Podboj

Bil je glasbenik in pobudnik vnovične združitve Mladih levov leta 2014. Poslovil se je v nedeljo po hudi bolezni.
Mladi levi v mladih letih.
Mladi levi v mladih letih.
V. U., STA
23. 4. 2018 | 18:00
23. 4. 2018 | 18:12
1:42
Po hudi bolezni je v nedeljo umrl Jernej Podboj, ustanovni član glasbene skupine Mladi levi, ki je konec 60. in v začetku 70. let navduševala občinstvo po takratni Jugoslaviji.

Bil je zdravnik, specialist otorinolaringolog, širše bolj poznan kot saksofonist in klarinetist ter član ali sodelavec nekaterih ključnih slovenskih jazz in rock zasedb.

Novico je danes sporočil Rudi Zaman iz založbe Didakta, ki je ob tem še zapisal, da je b il Podboj pobudnik vnovične združitve skupine Mladih levov leta 2014, leta 2016 pa se je pojavil tudi v dokumentarnem filmu Mladi levi: Polnost časa. »Glasba je pač glasba,« v filmu pravi Podboj, ki je ob sodelovanju z vrsto glasbenikov, kot so Bor Gostiša, Tomaž Habe, Janez Bončina - Benč, Jernej Jung, Stanko Arnold in Petar Ugrin, soustvarjal zgodovino slovenske popularne glasbe.

Podboj je v mladih letih sodeloval v zasedbah Albatros in Stompers, nato pa z glasbenimi somišljeniki zasnoval kultno zasedbo Mladi levi. Imenovali so se po romanu The Young Lions Irwina Shawa. Skupina je bila med letoma 1966 in 1975 – v času največjega razcveta rock glasbe – ena redkih, ki je gojila tudi jazz glasbo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine