Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Umrl je večkrat nagrajeni country pevec in igralec Kris Kristofersson

Bil je znan po sodelovanjih z Martinom Scorsesejem in Johnnyjem Cashem, umrl je pri 88 letih na svojem domu na Havajih.
V svoji glasbeni karieri je prejel tri grammyje in več nagrad za življenjsko delo, v filmu pa zlati globus za nastop v filmu Zvezda je rojena. FOTO: Stefan Brending
V svoji glasbeni karieri je prejel tri grammyje in več nagrad za življenjsko delo, v filmu pa zlati globus za nastop v filmu Zvezda je rojena. FOTO: Stefan Brending
Ni Go., STA
30. 9. 2024 | 08:25
30. 9. 2024 | 10:40
4:19

Pri oseminosemdesetih letih je v soboto na svojem domu na Havajih umrl večkrat nagrajeni country pevec, igralec in tekstopisec Kris Kristofersson. V izjavi za javnost, ki je pospremila novico, so ga opisali kot mirovnika, revolucionarja, igralca, superzvezdnika, seks simbol in družinskega človeka.

Njegova družina, v krogu katere je, kot so zapisali, mirno preminil, je sporočila, da je bil čas, preživet z njim, blagoslov, ter v izjavi, ki so jo citirali pri CBS, dodala: »Hvala, da ste ga imeli radi vsa ta leta. Ko boste videli mavrico, vedite, da se nam smehlja od zgoraj.« Preživeli so ga zadnja žena Lisa, osem otrok in sedem vnukov. Poročen je bil vsega skupaj trikrat.

Kristofersson je nekoč dejal, da je bil ob svojih glasbenih začetkih eden tistih, ki je upal, da bo country glasbi prislužil spoštovanje. To je po njegovem uspelo nekaj njegovim hitom.

Rodil se je 22. junija 1936 v Brownsvillu v Teksasu. Njegov oče je bil zaposlen v ameriški vojski, zato se je pogosto selil.

V Kaliforniji je študiral pisanje, magisterij pa pridobil na Oxfordu, od koder se je nato vrnil v ZDA in šel v vojsko. Ta mu je naložila nalogo, da poučuje književnost na vojaški akademiji, kar mu ni bilo pogodu. Potem ko je obiskal prestolnico country glasbe Nashville v zvezni državi Tennessee, je pustil vojsko in se posvetil glasbi; v Nashvillu je najprej pisal besedila za druge.

S hripavim glasom je pel o osamljenosti, težkih časih in romantiki. Eden njegovih junakov je bil angleški pesnik William Blake. Za svoje delo je prejel tri grammyje, med drugim za najboljšo country skladbo Help Me Make It Through the Night leta 1972, in trinajst nominacij. Prejel je tudi več nagrad za življenjsko delo in bil sprejet v country hišo slavnih. Med njegove največje uspešnice sodita še Sunday Morning Comin' Down in Me and Bobby McGee.

V začetku 70. let se je prvič preizkusil tudi kot igralec ter za vlogo Johna Normana Howarda v filmu Zvezda je rojena iz leta 1976 prejel zlati globus. V njem je zaigral ob Barbri Streisand. Pozneje je nastopil v še več drugih filmih, na primer v vampirski trilogiji Blade Wesleyjem Snipesom. Njegova igralska kariera je po neuspehu filma Vrata raja (1980) nekoliko zastala; boril se je z odvisnostjo od drog in alkohola.

Potem ko je dlje nastopal samostojno, se je leta 1985 pridružil Johnnyju Cashu, Waylonu Jenningsu in Willieju Nelsonu v skupini The Highwaymen.

Tako je na omrežju X zapisal izvršni direktor muzeja in hiše slavnih country glasbe v Nashvillu Kyle Young: »Kris Kristofersson je verjel, da je ustvarjalnost božji dar, in tisti, ki takšen dar ignorirajo, so obsojeni na nesrečo. Govoril je, da življenje uma daje glas duši, in njegovo delo je dalo glas ne le njegovi, ampak tudi naši duši.«

Country zvezdnica Dolly Parton pa je napisala: »Kakšna velika izguba, kakšen odličen pisec, kakšen odličen igralec, kakšen odličen prijatelj.«

Po koncu 80. let minulega stoletja se je število Kristoffersonovih solo albumov občutno zmanjšalo, a je bil vse do pandemije covida-19 pogosto na turnejah, čeprav se je že soočal z izgubo spomina. V začetku leta 2021 je objavil, da se je glasbeno upokojil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine