Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

90 let Jakoba Ježa

Narodni dom, Celje. Koncert danes ob 19. uri.
Jakob Jež. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jakob Jež. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. V.
8. 11. 2018 | 06:00
1:53
Jakob Jež, nekdanji dijak I. gimnazije v Celju in eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev, bo 23. novembra praznoval 90. rojstni dan. Visok jubilej bodo proslavili na slavnostnem koncertu v celjskem Narodnem domu danes ob 19. uri, kjer bo več kot 300 mladih pevk in pevcev iz Celja in regije zapelo v čast priznanemu skladatelju. Združeni v projektnem pevskem zboru, pod vodstvom Katje Gruber, staroste otroške in mladinske zborovske glasbe v naši državi, bodo izvedli koncert njegovih skladb za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane mladinske zbore.
 

Krst Zlatolase deklice


Med njimi bodo krstno izvedli obsežno skladbo Zlatolase deklice, ki jo je Jež napisal pred kratkim. Jakob Jež je skladatelj s prepoznavno in svojstveno glasbeno govorico, izpolnjeno z intimno ekspresivnostjo, z razvitim smislom za barvo in liriko. Kot so zapisali organizatorji, je bil skladatelj vse življenje zelo tesno povezan s Celjem, zlasti z Mladinskim pevskim festivalom in otroškimi ter mladinskimi zbori iz mesta in regije, ki jim je posvetil velik del svojega opusa, jih redno obiskoval na vajah in koncertih ter jih spremljal na njihovi poti.

Jež je sicer diplomant ljubljanske glasbene akademije, bil je dolgoletni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, član skladateljske skupine Pro musica viva, urednik glasbenih revij Grlica in Naši zbori ter biltena Skladatelj. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Kozinovo nagrado za zaokrožen zborovski opus.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine