Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zakonodaja vpliva na digitalizacijo dolarja in finančnega okolja

Stabilni kovanci niso le finančno orodje, temveč tudi element nacionalne varnosti in digitalne prevlade ZDA.
V še močnejšo vlogo kriptovalut verjame tudi Paolo Ardoino, glavni izvršni direktor družbe Theter, ki izdaja istoimenski stabilni kovanec. FOTO: Jose Cabezas/Reuters
V še močnejšo vlogo kriptovalut verjame tudi Paolo Ardoino, glavni izvršni direktor družbe Theter, ki izdaja istoimenski stabilni kovanec. FOTO: Jose Cabezas/Reuters
P. D.
17. 6. 2024 | 12:00
5:19

V zadnjih mesecih so se v ZDA močno okrepile regulativne pobude na področju kriptovalut. Med njimi ima največ možnosti za sprejetje zakon o stabilnih kovancih, imenovan Clarity for Payment Stablecoins Act, ki naj bi bil sprejet pred predsedniškimi volitvami. Ta zakon ogroža stabilne kovance, ki niso v skladu z ameriškimi predpisi, kot je tether. JPMorgan je v svojem poročilu poudaril, da bi ta zakon lahko zmanjšal prevlado tetherja, največjega stabilnega kovanca na trgu.

Druga pomembna zakonodajna pobuda je Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, ki ga je pred kratkim sprejel predstavniški dom, vendar še čaka na odobritev senata in predsednika. Analitiki menijo, da je malo verjetno, da bo ta zakon, ki bi lahko prinesel pomembne spremembe v regulaciji finančnih inovacij in tehnologij, sprejet pred volitvami.

Poleg tega je pomemben tudi CBDC Anti-Surveillance State Act, ki poskuša blokirati uvedbo digitalne valute ameriške centralne banke in preprečiti, da bi Federal Reserve ponujal take produkte potrošnikom. Ta zakon je bil sprejet v predstavniškem domu, vendar je njegova prihodnost v senatu nejasna.

Skupaj te zakonodajne pobude odražajo naraščajočo potrebo po urejanju kriptovalut v ZDA, zlasti glede stabilnih kovancev in digitalnega denarja centralne banke (CBDC). Čeprav bodo nekatere pobude bolj verjetno sprejete kot druge, je jasno, da se regulativno okolje za kriptovalute v ZDA hitro spreminja.

Orodje nacionalne obrambe

Stabilni kovanci so postali ključni element v prizadevanjih za digitalizacijo dolarja, kar je bistveno za ohranitev njegovega položaja v svetovnem finančnem sistemu. Stabilni kovanci, ki so kriptovalute, vezane na valuto, kot je ameriški dolar, predstavljajo najboljše orodje za to digitalizacijo. Če ZDA ne bodo hitro ukrepale in digitalizirale dolarja, tvegajo izgubo njegovega osrednjega mesta v svetovnem gospodarstvu, kar bi lahko ogrozilo stabilnost in vodilno vlogo države.

Zgodovinsko gledano je dolar postal glavna svetovna rezervna valuta po konferenci v Bretton Woodsu leta 1944, kjer so bile vzpostavljene mednarodne finančne institucije, kot sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF). Dolar je bil takrat vezan na zlato, kar je zagotovilo njegovo stabilnost in zaupanje v mednarodnem okolju.

Danes dolar ni več vezan na zlato, vendar še vedno predstavlja moč in stabilnost Združenih držav. Status rezervne valute prinaša določene prednosti, kot so nižji stroški izposojanja in lažje uvajanje sankcij, vendar tudi odgovornosti, saj bi morebitni kolaps dolarja imel globalne posledice.

Vloga stabilnih kovancev v nacionalni varnosti je prav tako pomembna. Stabilni kovanci lahko služijo kot zaščita pred finančnimi napadi in gospodarskimi vojnami, saj omogočajo hitro in varno transakcijo v digitalnem prostoru. Poleg tega je pomembno, da se določijo jasna pravila igre in zaščiti blagovna znamka USD, da se prepreči morebitna zloraba. V tem kontekstu je ključno, da podjetniki in decentralizirane ekipe sodelujejo pri ohranjanju digitalne prevlade dolarja.

Veliki načrti Kitajske

V zadnjih letih si Kitajska prizadeva za zmanjšanje vpliva dolarja, kar je razvidno iz nedavnega poročila Komunistične partije Kitajske, ki označuje ameriško gospodarsko in finančno hegemonijo kot geopolitično orožje. Stabilni kovanci, vezani na dolar, lahko služijo kot nekakšen benigni trojanski konj za nadaljnjo dominacijo dolarja. Trenutno je 99 odstotkov projektov stabilnih kovancev vezanih na ameriški dolar, kar kaže na veliko povpraševanje in organsko rast tega ekosistema.

Za nadaljnji razvoj in zaščito stabilnih kovancev je nujno, da regulatorji določijo jasna pravila igre. To vključuje tudi uradno definicijo digitalnega dolarja, kar bi preprečilo morebitno zlorabo iz drugih držav ali subjektov. S tem bi ameriška vlada lahko učinkovito prenesla razvoj in vzdrževanje digitalnega dolarja na podjetnike, kar bi omogočilo hitrejšo in bolj inovativno rast.

Na koncu je jasno, da stabilni kovanci niso le finančno orodje, temveč tudi pomemben element nacionalne varnosti in digitalne prevlade ZDA. Regulatorji in podjetniki morajo sodelovati, da zagotovijo varno in stabilno prihodnost dolarja v digitalnem svetu.

 

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine