Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Telekom razkril poslovanje in kadrovsko rošado v hčerinski družbi

Kdo je Roland Žel, novi direktor družb TSmedia in Antenna TV SL.
Telekom Slovenije
Telekom Slovenije
Janez Tomažič, Karel Lipnik
24. 7. 2019 | 10:07
24. 7. 2019 | 11:53
5:07
Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 340,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Čisti dobiček slovenskega operaterja po šestih mesecih znaša 20 milijonov evrov.

Ustvarjeni prihodki niso neposredno primerljivi s prihodki v istem obdobju lani, saj prihodki v letošnjem letu ne vključujejo več prihodkov družbe Blicnet, ki je bila prodana konec leta 2018. Prihodki Blicneta so lani prinesli okoli osem milijonov evrov prihodkov. Telekom še dodaja, da so prihodki v letu 2018 vključevali prihodke projekta vzpostavitve elektronskega cestninjenja, ki se je zaključil v prvi četrtini lanskega leta.

A tudi obstoječe poslovanje še vedno izgublja prihodke. Matični družbi so prihodki upadli za pet odstotkov in znašajo 309 milijonov evrov. Kosovski družbi Ipko, ki je od julija letos naprodaj, pa so prihodki zdrsnili za 13 odstotkov in v prvih šestih mesecih znašajo 30 milijonov evrov.

So se pa za četrtino povečali prihodki drugih družb v Sloveniji (Telekom ne razkriva poslovanja po posameznih družbah), ki so skupaj dosegli 42,8 milijona evrov. Rast je verjetno pretežno posledica večjih del Telekomove gradbene družbe GVO, ki gradi optično omrežje. Velik del teh prihodkov je dejansko investicija Telekoma Slovenije.
 

Koliko je ostalo pod črto


V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Skupina Telekom Slovenije dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 112,3 milijona evrov, kar je za 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani. V čistih prihodkih od prodaje je imel EBITDA na ravni Skupine Telekom Slovenije 33-odstotni delež, medtem ko je ta delež v istem obdobju lani obsegal 28 odstotkov. Družba Telekom Slovenije je v šestih mesecih letošnjega leta dosegla EBITDA v višini 96,9 milijona evrov, kar je za 16 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 23,8 milijona evrov, kar je za 41 odstotkov oziroma za 6,9 milijona evrov več kot v istem obdobju lani.

Polletni čisti dobiček znaša 20 milijonov evrov, kar je 29 odstotkov več kot v prvem polletju lani. Rast je predvsem posledica izredno slabega lanskega drugega četrtletja. Z dobičkom poslujejo le matična družba in manjše družbe v tujini. Manjše družbe v Sloveniji so v prvem poletju ustvarile 1,2 milijona evrov izgube (predvidevamo, da sta v izgubi predvsem TSmedia in Antenna TV SL).
 

Kadrovske rošade


Nadzorni svet Telekoma Slovenije je podal soglasje k imenovanju Rolanda Žela za direktorja družbe TSmedia in družbe Antenna TV SL, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki začne teči 1. septembra 2019. Na položaju bo zamenjal Tino Česen, ki je bila na čelu TSmedia od decembra 2015.

Roland Žel je po javno razpoložljivih podatkih zdaj uslužbenec v oddelku zunanjih odnosov na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju. Pred napotitvijo v Bruselj pa je kariero zgradil na ministrstvu za obrambo. Bil je vodja urada za obrambne zadeve, ko je bil ta leta 2010 preoblikovan v Direktorat za obrambo Ministrstva za obrambo, pa je postal generalni direktor tega direktorata.

Konec avgusta je Telekom sklical redno letno skupščino delničarjev, kjer bodo delničarji glasovali tudi o novih nadzornikih. Med predstavniki delničarjev je odstopila Lidija Glavina, Ljubomirju Rajšiću pa se izteče mandat. Nadzorni svet za nova člana predlaga Andreja Vizjaka in Igorja Rozmana.

Vizjak je kariero zgradil v svetovalni družbi AT Kearney, kjer je bil tudi v vodstvu družbe. Zdaj ima lastno svetovalno podjetje. Rozman je zaposlen v zavodu RTV Slovenija, pred leti je bil vodja produkcije zavoda. Leta 2017 se je prijavil na razpis za generalnega direktorja zavoda, a ni uspel. 
 

Skromna dividenda


Družba delničarjem predlaga, da se za dividende porabi 29,3 milijona evrov, kar prinaša 4,5 evra dividende na delnico. To je najmanjša dividenda po letu 2011. Vendar pa bruto dividenda ob trenutni ceni delnic prinaša sedemodstotni dividendni donos. Za dividende bo sicer porabljen skoraj ves lanski čisti dobiček skupine, ki je znašal 33,3 milijona evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine