Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Potop tehnoloških delnic v ZDA

Ameriška tehnološka podjetja so velik dobavitelj Huaweia
Propadajoče Medijske toplice.Izlake 8.11.2018[Medijske toplice.propadajoče toplice.Izlake]
Propadajoče Medijske toplice.Izlake 8.11.2018[Medijske toplice.propadajoče toplice.Izlake]
20. 5. 2019 | 16:15
2:59
Potem, ko sta Google in Intel napovedala omejitev sodelovanja s kitajskim Huaweiem, so se delnice velikih tehnoloških družb na ameriških borzah močno pocenile.

Delnice proizvajalca čipov Intel so se pocenile za odstotek, delnice družbe Alphabet (Google) pa za dva odstotka. Obe družbi bosta v primeru, da bo tudi dejansko prišlo do odpovedi sodelovanja s kitajskim velikanom utrpeli opazen izpad prihodkov.

Kot povračilni ukrep pa bi lahko Kitajska uvedla tudi omejitve za izdelke ameriških tehnoloških izdelkov. Google je sicer med podjetji, ki že zdaj ne morejo z vsemi storitvami na veliko kitajsko tržišče. Zato bo udarec manjši in se bo dolgoročno poznal predvsem na drugih svetovnih trgih, če bo Huawei operacijski sistem android nadomestil z drugim ali svojim sistemom (tega še razvija).

Delnice Appla so se takoj po odprtju ameriških borz pocenile za štiri odstotke. Apple bi lahko doživel na Kitajskem podobne omejitve, kot jih Huawei doživlja v ZDA. Huaweiu sicer do zdaj, že zaradi obstoječih omejitev ni uspelo opazneje prodreti na ameriški trg, seveda pa bo verjetna menjava operacijskega sistema (za manj priljubljen sistem) prizadela prodajo drugod po svetu, predvsem v Evropi.

Za več kot pet odstotkov so se pocenile tudi delnice Qualcoma in Xilinxa, za štiri odstotke so upadel tudi delnice Broadcoma. Vsa podjetja so med večjimi ameriškimi dobavitelji Huaweija.

Spomnimo, do odpovedi sodelovanja je prišlo potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump razglasil izredne razmere, da bi pred tujimi vdori zaščitil ameriške informacijske mreže.

Za pet odstotkov so se pocenile tudi delnice proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. Družba gradi prvo megatovarno prav v Kitajski in upa, da bo s tem uspela prodreti na kitajsko tržišče električnih avtomobilov. Tovarna bo začela delovati v zadnji četrtini letošnjega leta. Ob vse hujšem trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, bi lahko Kitajska, seveda neformalno, skoraj povsem zaprla dostop ameriškim podjetjem. To bi lahko Teslo pahnilo tudi v stečaj.

Tudi sicer vlagatelji na ameriških borzah doživljajo slab dan. Indeks ameriških delnic S&P 500 je po odprtju trgov izgubil nekaj več kot pol odstotka. To je vseeno bolje kot v Evropi, kje je indeks Dax potonil za 1,5 odstotka. Tudi v Evropi največ izgubljajo delnice tehnoloških podjetij. Proizvajale čipov Infineon je izgubil več kot pet odstotkov. Podobno kot ameriška, bi lahko tudi evropska tehnološka podjetja lahko doletele sankcije na ameriškem trgu, če bi sodelovale s Huawejem.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine