Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Papirničarji položaj za zdaj obvladujejo

Radeče Papir Nova Zaposlene je strah, da oktobra ne bo plač, vodstvo jih miri
Ena kalvarija je bila dovolj ... Foto Polona Malovrh
Ena kalvarija je bila dovolj ... Foto Polona Malovrh
Polona Malovrh
25. 9. 2018 | 07:00
25. 9. 2018 | 15:29
2:32
Radeče – Nezasedene proizvodne zmogljivosti, pomanjkanje surovin, strah ljudi, da oktobra ostanejo brez plač, zamude pri poravnavanju prispevkov … te in podobne informacije prihajajo iz Radeč o stanju v tamkajšnji papirnici. Vodstvo družbe občasnih likvidnostnih težav ne zanika, odločno pa zavrača, da bi bile razmere v družbi alarmantne.

Radeški papirničarji, ki so se v stečaju znašli pred šestimi leti, si po prihodu novega lastnika v 2014, dubajskega investicijskega sklada Emkaan Investments in po odhodu kontroverznega zastopnika Arabcev iz Radeče Papirja Nove (RPN) Igorja Rakuše še niso dobro oddahnili, že je znova slišati o težavah: da stroj pet stoji, ker je posel za Afriko padel v vodo, stroj 4 pa dela počasi, ker v podjetju ne dobijo surovin; poročajo o sestankih, na katerih sindikati zaman poskušajo izvedeti, kaj se v resnici dogaja; pravijo, da naj bi RPN ta mesec zamujala s prispevki in da se lahko zgodi, da oktobra ostanejo brez plač.
 

Predvolilne igre na plečih delavcev?


Tomaž Režun je v nehvaležni vlogi: direktor in radeški župan. Foto Arhiv Delo
Tomaž Režun je v nehvaležni vlogi: direktor in radeški župan. Foto Arhiv Delo


Tomaž Režun, eden od dveh direktorjev RPN, je v nehvaležni vlogi, saj je hkrati nepoklicni radeški župan. Zaradi obtožb o dogajanju v RPN je ogorčen: »Kot kaže, nekaterim še vedno ni v interesu, da papirnica obratuje in zaposluje prek tristo ljudi. Žalostno, da se poskuša na njihovih plečih igrati predvolilne igre.« Režun in Leopold Povše, drugi direktor, zatrjujeta, da oba stroja obratujeta »v skladu z naročili in glede na trenutne razmere optimalno«, da so plače redne in da je sindikat z dogajanjem v podjetju seznanjen.
 

Ena kalvarija je bila dovolj


»Naši ljudje so enkrat že šli skozi kalvarijo. Zato vsaka ustavitev stroja sproži strah. Položaj je težek, a ne neobvladljiv,« je bil za Delo iskren prvi sindikalist v RPN Stane Klanšek, ki ga bolj kot »širjenje netočnih informacij« skrbi kritično pomanjkanje delovne sile, če bi oba stroja polno obratovala vse štiri izmene. Zato je govoriti o tem dvorezen meč ... Plače so v RPN 18. ta mesec imeli, pravi Klanšek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine