Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Oktober manjših in večjih minusov

Večina velikih evropskih trgov znova v minusu, tudi Slovenija negativno.
Avtomobili so se oktobra v Evropi in pri nas znova prodajali slabše, izjema so bili električni modeli.<br />
FOTO: Nick Carey/Reuters
Avtomobili so se oktobra v Evropi in pri nas znova prodajali slabše, izjema so bili električni modeli.<br /> FOTO: Nick Carey/Reuters
Gašper Boncelj
5. 11. 2020 | 13:57
5. 11. 2020 | 15:04
3:31
Po septembrskih podatkih, ki so vzbudili olajšanje, se je na avtomobilske trge Evrope prejšnji mesec znova zavlekla negotovost, ponekod že tudi upočasnjena ali celo ustavljena dejavnost v salonih, pri čemer so minusi z nekaj izjemami opazni. Izjema v tem pogledu ni bila niti Slovenija.

V Nemčiji se je po kar težko pričakovani septembrski rasti (osem odstotkov) oktobra prodaja novih avtomobilov znova obrnila navzdol. Po podatkih nemškega zveznega prometnega urada (KBA) je bilo na največjem evropskem trgu na novo registriranih 276.000 osebnih vozil ali za štiri odstotke manj kot v lanskem oktobru. V devetih mesecih je primanjkljaj glede na lani 23-odstoten, skupno so doslej registriral 2,32 milijona novih avtomobilov.

Če še malo pogledamo samo oktober, je po posameznih pogonih največji padec doživela prodaja bencinsko gnanih avtomobilov (–30 odstotkov), dizelski so nazadovali malo manj (–19 odstotkov). Nadaljevala pa se je strma rast tako ali drugače elektrificiranih pogonov: baterijski električni avtomobili so imeli več kot trikrat toliko kupcev kot lani in so znova dosegli kar devetodstotni tržni delež; s podobno močno rastjo so se odrezali priključni hibridi, tudi njihov delež je bil devetodstotni.

Na še enem velikem trgu, v Franciji, so prejšnji mesec prav tako opazili rdeče številke. Na novo so registrirali 171.000 avtomobilov ali za skoraj deset odstotkov manj kot v primerljivem lanskem mesecu; na ravni desetih mesecev znaša minus 27 odstotkov (1,34 milijona). V Veliki Britaniji je bilo nazadovanje prejšnji mesec dvoodstotno, Italiji pa se je oktobra uspelo izogniti padcu. 157.000 prodanih avtomobilov je bilo pri naših zahodnih sosedih skoraj povsem enako lanski oktobrski količini (–0,2 odstotka), na letni ravni pač zaradi pomladne katastrofe ta trg še naprej nazaduje za 31 odstotkov (1,23 milijona avtomobilov). Italija je bila prejšnji mesec očitno ena redkih izjem, v sosednji Španiji so namreč prav tako zaznali precejšen padec, in sicer za 21 odstotkov (74.000), na letni ravni je minus 37-odstoten (670.000).

Slovenija v slabem oktobru ni bila izjema. Po podatkih družbe Ardi je bilo oktobra na novo registriranih 4549 avtomobilov ali za 24 odstotkov manj kot lani oktobra. Merjeno v odstotkih je prav tolikšen padec v desetih mesecih, ko je bilo skupno registriranih nekaj manj kot 48.000 avtomobilov. Če hočemo najti kako svetlo točko, so bili tudi pri nas to baterijski električni avtomobili. Število njihovih registracij se je prejšnji mesec glede na lanski oktober podvojilo, tudi v desetih mesecih leta pa je z 1282 registriranimi vozili dvakrat tolikšno kot v tem obdobju lani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine