Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

O davku na nepremičnine po koncu kriznih razmer

Stare vrednosti ostajajo v veljavi do konca leta, kot osnova pravice iz javnih sredstev pa do sredine leta 2021. 
Vlada bo po koncu pandemije razmišljala o morebitnem novem davku na nepremičnine. FOTO Voranc Vogel/Delo
Vlada bo po koncu pandemije razmišljala o morebitnem novem davku na nepremičnine. FOTO Voranc Vogel/Delo
31. 3. 2020 | 12:16
31. 3. 2020 | 16:26
3:12
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev covida-19 je premešal karte tudi na področju nepremičninskih evidenc. Da jutri lastniki nepremičnin še ne bodo mogli vpogledovati  v novo evidenco vrednotenja in ne bodo dobili obvestil o novih posplošenih vrednostih nepremičnin, je javnost izvedela od finančnega ministra Andreja Širclja. Vse to se zdaj zaradi epidemije zamika, zamika pa se tudi razmislek o davku na nepremičnine.


Obvestila v prvem tednu 2021


Urad za množično vrednotenje nepremičnin bo v evidenco sicer vpisal vrednosti, izračunane na podlagi prenovljenih modelov vrednotenja, vendar je ne bo odprl, niti ne bo začel razpošiljati obvestil o skupni vrednosti njihovih nepremičnin. Zakaj? »Ker smo finančna sredstva za te namene začasno prerazporedili, se bodo nove posplošene vrednosti začele javno izkazovati 1. januarja 2021, zbirna potrdila pa bomo lastnikom poslali najkasneje v osmih dneh po začetku javnega izkazovanja v evidenci,« so nam pojasnili z ministrstva za finance.  Z novim letom bodo tako stekli tudi postopki za uveljavljanje posebnih okoliščin pri vrednotenju nepremičnine.

Za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (socialne pomoči, štipendije, otroški in varstveni dodatki, subvencije, znižana plačila, prispevki …), pri katerih se v izračunu uporablja tudi posplošena vrednost nepremičnin, je vlada sklenila podaljšati veljavnost starih vrednosti , in sicer zneskov, ki so veljali 26. marca 2020.

Kot so nam povedali na ministrstvu za okolje in prostor, geodetska uprava trenutno opravlja svoje redne naloge, med katere sodi tudi spremljanje trga nepremičnin,  v skladu z ukrepi vlade, usmerjenimi v zajezitev virusa. Tako spremljanje trga poteka v pisarni, podatke preučujejo prek spleta, kupoprodajnih poslov na terenu pa ne preverjajo.


O davku po epidemiji


Zanimalo nas je tudi, kako kaže s postopki za pripravo davka na nepremičnine. Ministrstvo za finance: » V tem obdobju se prioritetno urejajo vsebine, vezane na odpravljanje posledic epidemije covid-19. Zato je tudi delo projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin začasno zaustavljeno, dokler vlada ne odloči o nadaljevanju njegovega dela.«
 
Uvedba davka na nepremičnine sicer res ni med prioritetnimi nalogami vlade. Bo pa, kot je predvidela, po koncu kriznih razmer ustanovila široko delovno skupino, ki bo celovito preučila vse davčne rešitve in dala usmeritve za morebitne spremembe. »Upoštevaje problematičnost sedanje ureditve obdavčitve nepremičnin se pričakuje, da se bo delovna skupina opredelila tudi do teh vsebin,« so še pojasnili na ministrstvu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine