Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nov potop delnic Tesle

Delnice izgubile vzpon zadnjih treh tednov
Vlagatelji so se velikih nihanja tečaja delnic Tesle, ki jo vodi Elon Musk letos že navadili. Foto Joe Skipper Reuters
Vlagatelji so se velikih nihanja tečaja delnic Tesle, ki jo vodi Elon Musk letos že navadili. Foto Joe Skipper Reuters
28. 9. 2018 | 13:20
28. 9. 2018 | 16:00
2:59
Delnice proizvajalca električnih avtomobilov Tesla so takoj po odprtju ameriških trgov potonile za 11 odstotkov. Padec je posledica začetka preiskave proti prvem človeku družbe Elonu Masku zaradi morebitne manipulacije s tečajem delnic.

Delnice Tesla Foto Infografika Delo
Delnice Tesla Foto Infografika Delo
Trgovanje v ZDA se začne ob 15.30 po srednjeevropskem času. Delnice Tesle poleg ZDA kotirajo še na borzah v Frankfurtu in Zurichu, kjer so se že dopoldne po evropskem času pocenile tudi za več kot 12 odstotkov. Padec v ZDA je bil tako pričakovan.

Vzrok padca je preiskava ameriških regulatorjev zaradi morebitnih tržnih manipulacij, ki jih je prvi človek Tesle sprožil s sporočilom na Twitterju, da namerava delnice umakniti iz borze. Pri čemer je takrat še zatrdil, da ima za umik tudi zagotovljena sredstva. V primeru umika bi namreč moral izplačati delničarje, ki se z umikom ne bi strinjali. Sporočilo se je izkazalo za neresnično in po približno dveh tednih je Elon Musk tudi preklical izjavo.

Preiskava bi lahko zamajala stolček prvega človeka najbolj prepoznavnega proizvajalca električnih avtomobilov. To pa bi gotovo vplivalo tudi na odločitve vlagateljev.

Padec tečaja delnic, če bo tolikšen kot se kaže pred odprtjem borz, sicer ne pomeni ravno katastrofe delničarjev. V preteklih treh tednih se je cena delnic namreč povzpela za 17 odstotkov, potem ko so se umirile špekulacije glede umika. Vlagatelji čakajo podatke o poslovanju v tretjem četrtletju. Predvidoma bodo razkriti konec oktobra ali v začetku novembra. Družba bi morala v tretjem četrtletju prikazati vsaj pozitiven denarni tok iz poslovanja, sicer je pričakovati nov upad tečaja.

Močno nihanje tečaja delnic sicer letos na žalost vlagateljev povsem običajen pojav. Konec marca so delnice doživele potop zaradi slabih rezultatov in težav pri zagonu modela 3. Poleg tega pa so tudi takrat popustili živci Elona Muska, ki se mu ni dalo odgovarjati na vprašanja novinarjev in analitikov.

Nekoliko boljši polletni rezultat in nastop prvega človeka Tesle so delnice zvišali, nato pa je sledil kratek vzpon in padec ob najavi, da družba razmišlja o umiku delnic iz borze. Najava se je izkazala za neresnično oziroma vsaj nerealno, kar pa so zaradi možnega nedovoljenega vplivanja na ceno in zavajanja regulatorjev pod lupo vzeli ameriški regulatorji. Zaradi zavajanja Elona Muska tožijo tudi nekateri vlagatelji.

Delnice so letošnje dno dosegle konec marca, po objavi četrtletnih rezultatov. Najvišje so bile v začetku avgusta, ko je ceno delnic napihnila napoved umika. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine