Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nemška proizvodnja junija presenetljivo večja

Industrija je izdelala za 0,4 odstotka več kot maja, o težavah v dobavnih verigah pa hkrati poroča skoraj tri četrtine nemških podjetij.
Nemška industrija je junija na mesečni ravni sicer izdelala več, večina podjetij pa poroča o težavah pri proizvodnji. FOTO: Sascha Schuermann/AFP
Nemška industrija je junija na mesečni ravni sicer izdelala več, večina podjetij pa poroča o težavah pri proizvodnji. FOTO: Sascha Schuermann/AFP
M. J.
5. 8. 2022 | 11:38
5. 8. 2022 | 11:59
1:42

Nemška industrijska proizvodnja se je junija na mesečni ravni nepričakovano povečala, in sicer za 0,4 odstotka, kaže objava nemškega statističnega urada Destatisa. Podatek je presenetil trge in analitike, ki so pričakovali 0,3-odstotni junijski padec proizvodnje. Deloma je junijski premik navzgor tudi posledica revizije podatka za maj, ki kaže na 0,1-odstotni mesečni upad proizvodnje.

Na letni ravni je sicer nemška industrija junija zaznala za 0,5 odstotka nižji obseg proizvodnje kot isti mesec lani, predvsem zaradi velikih motenj v globalnih dobavnih verigah, ki so jih povzročile posledice pandemije in vojne v Ukrajini. Po podatkih Inštituta za ekonomske raziskave Ifo je junija kar 74,1 odstotka anketiranih industrijskih podjetij navedlo, da jih prizadenejo ozka grla in težave pri nabavi polizdelkov in surovin. 

Nemški BDP je sicer v drugem četrtletju stagniral, njegova rast je bila ničelna, analitiki pa zaradi naraščajoče inflacije, predvsem cen energije, napovedujejo še bolj zaostrene razmere v drugi polovici leta.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine