Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kaj je v športu združilo Atlantic in Petrol

Sponzorski temelji: Lahko regionalna velikana v panogi ustvarita evropskega velikana v športu?
Foto: Blažž Samec/Delo
Foto: Blažž Samec/Delo
5. 6. 2019 | 07:20
5. 6. 2019 | 07:21
2:25
Atlantic Grupa in Petrol, ki bosta, kot kaže, sestavljala sponzorski temelj Cedevite Olimpije, spadata med največje regijske družbe v svoji panogi. Večja prepoznavnost v regiji je tudi skupni cilj obeh družb v košarkarskem projektu.

Atlantic Grupa je hrvaški finančni holding v večinski lasti družine Tedeschi. V Sloveniji je holding leta 2010 prevzel Drogo Kolinsko. Lanski prodajni prihodki skupine so znašali 704 milijone evrov. Približno tretjino prihodkov ustvari s prodajo izdelkov na Hrvaškem, četrtino v Srbiji, v Sloveniji pa je lani ustvarilo 17 odstotkov prodajnih prihodkov. Na vseh teh trgih je skupini lani uspelo opazno povečati prodajo. Družba sicer poskuša razširiti prodajo tako v EU kot tudi v države vzhodne Evrope, vendar je ta učinek za zdaj razmeroma majhen. Zunaj regije ustvari okoli desetino prihodkov.

Čisti dobiček skupine je lani znašal 32,7 milijona evrov in se je v primerjavi z letom pred tem zmanjšal za dobro desetino. A lansko zmanjšanje dobička, ki je posledica odpovedi pogodbe s ponudnikom prehranskih dopolnil, je, kot kaže, pozabljen. Dobiček v prvih treh mesecih letos se je zvišal za 30 odstotkov na 11 milijonov evrov.

Petrol je eden večjih trgovcev z naftnimi derivati v regiji. V Sloveniji ustvari dobro polovico prodajnih prihodkov, skupaj pa v regiji, kjer se igra košarkarska liga ABA, okoli 75 odstotkov. Prodajni prihodki so lani dosegli 5,4 milijarde evrov in so se v primerjavi z letom pred tem povečali za petino, predvsem zaradi višjih cen pogonskih goriv. Čisti dobiček se je lani povečal za dobro desetino na 91,6 milijona evrov. Začetek letošnjega leta je nekoliko slabši od lanskega, saj se je čisti dobiček medletno znižal za pet odstotkov na 17 milijonov evrov. Cilj Petrola je postati ena vodilnih energetskih družb v regiji. Na Hrvaškem opazno investira v gradnjo vetrnih elektrarn.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine