Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Industrijska proizvodnja v avgustu nižja, trgovanje z Nemčijo upada

Vrednost industrijske proizvodnje je bila v avgustu za dva odstotka nižja kot v juliju, izvoz v članice EU, zlasti Nemčijo, pa nižji kot lani.
Umirjanje rasti v partnericah znižuje rast izvoza in proizvodnje tudi pri nas. FOTO: Jure Eržen/Delo
Umirjanje rasti v partnericah znižuje rast izvoza in proizvodnje tudi pri nas. FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 10. 2019 | 12:30
10. 10. 2019 | 15:09
2:46
Ljubljana – Vrednost industrijske proizvodnje v avgustu je bila za dva odstotka nižja kot v juliju, glede na avgust 2018 pa je bila za 0,8 odstotka višja, so izračunali na državnem statističnem uradu. To sta bila do zdaj v 2019 največji padec vrednosti industrijske proizvodnje na mesečni ravni in najnižja rast na letni ravni, ugotavljajo na Sursu. Vrednost industrijske proizvodnje je bila sicer doslej v vsakem mesecu 2019 višja kot v istem mesecu 2018.

Slovenija je v avgustu 2019 izvozila za dve milijardi 316 milijonov evrov blaga, uvozila pa za dve milijardi 296 milijonov evrov. Vrednost izvoza se je tako glede na avgust lani povečala za 4,9 odstotka, vrednost uvoza pa za 4,3 odstotka. S tem je bil v blagovni menjavi s tujino v avgustu ustvarjen presežek v vrednosti dobrih 20 milijonov evrov, še ugotavljajo statistiki.

A po drugi strani je bil avgust drugi mesec v 2019 (poleg junija), v katerem se je vrednost blagovne menjave Slovenije z državami članicami EU na letni ravni znižala, saj smo vanje izvozili za 2,5 odstotka manj kot v avgustu 2018. Na to zmanjšanje je najbolj vplival upad obsega trgovanja z našo najpomembnejšo trgovinsko partnerico – Nemčijo.
 

Umar: Rasti izvoza in zaposlenosti se upočasnjujeta


Rast gospodarske aktivnosti se v Sloveniji umirjeno nadaljuje, poslabšanje izvoznih pričakovanj pa se kaže v nižji rasti izvoza nekaterih segmentov blaga. Rasti blagovnega izvoza in uvoza ostajata razmeroma visoki, kar je povezano zlasti z večjo trgovsko in distribucijsko aktivnostjo pri medicinskih in farmacevtskih proizvodih, pa v današnjem Ekonomskem ogledalu ugotavljajo na Umarju.

Rast izvoza drugih pomembnejših izdelkov predelovalnih dejavnosti je zaradi upočasnjevanja aktivnosti v naših glavnih trgovinskih partnericah in negotovosti v mednarodnem okolju precej nižja. Rast zaposlenosti se sicer upočasnjuje, a ob večjem zaposlovanju tujcev ostaja visoka, še poudarjajo na Umarju. Ugotavljajo, da ugodne razmere na trgu dela še naprej spodbujajo rast zasebne potrošnje, nadaljuje se tudi rast v dejavnostih, povezanih z domačim povpraševanjem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine