Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Glasba in počitnice, ki za sabo puščajo le – zeleno

Sledijo načelu brez odpadkov, poleg tega zmanjšujejo uživanje mesa
Naredili so vse, da na prizorišču ne bi ostal noben odpadek. Foto Tomi Lombar
Naredili so vse, da na prizorišču ne bi ostal noben odpadek. Foto Tomi Lombar
Borut Tavčar
17. 7. 2018 | 15:00
3:43
»Naši festivali Overjam, Winter Days of Metal, MetalDays, MotörCity in Punk Rock Holiday ustvarijo približno 168.000 prenočitev na leto. Po naših podatkih iz leta 2015 je bila povprečna poraba obiskovalca festivala MetalDays zunaj festivalskega območja 100 evrov, v kar niso vštete prenočitve. Verjamemo, da je danes ta znesek še višji. Med obiskovalci MetalDays je 80 odstotkov tujcev, medtem ko jih je na festivalih Overjam in Winter Days of Metal okrog 50 odstotkov. Ekonomski vpliv vseh naših projektov na Tolminsko in Bohinj ni zanemarljiv,« pravi Slobodan Milunović, direktor ArtFest in PRH.

To prepoznavajo predvsem v Bohinju, z njihovim turističnim društvom sodelujejo pri pripravi paketov s smučanjem in velneško ponudbo za festivalske obiskovalce, medtem ko v Tolminu takšnega sodelovanja sploh ni in nanj Milutinović niti ne upa. Zelo dobro sodelujejo tudi s Klubom posoških ustvarjalcev. Učinek festivalov je čutiti tudi na državni ravni, saj postavljajo Slovenijo na zemljevid svetovnih destinacij glasbenih festivalov. Nanje prihajajo gostje iz več kot 80 držav in predstavniki vseh pomembnejših svetovnih glasbenih medijev, ki prenočitve ustvarijo tudi v drugih mestih po Sloveniji, saj jih zelo veliko podaljša svoje počitnice pri nas.

Festivali v Posočju so za tuje obiskovalce privlačni zaradi svojega unikatnega koncepta festivalskih počitnic. Glasba je v ospredju, vendar ponujajo še mnogo več: celotedenske počitnice z bogato in raznovrstno ponudbo hrane in pijače, pisanega obfestivalskega programa z metalskim fitnesom, jogo, delavnicami in drugim. Letos so drugič prejeli mednarodno nagrado A Greener Festival za svojo trajnost.

Postopne izboljšave so se pokazale za pravilne in učinkovite. Med drugim uporabljajo biološko razgradljive šotorske kline, jedilni pribor, toaletni papir, prtički so iz recikliranih ekoloških materialov, zagotavljajo tudi tekočo čisto pitno vodo. Namestili so nov kanalizacijski in drenažni sistem, ki zmanjšuje količino plastičnih kemičnih stranišč, uvedli so depozit za odpadke, ki motivira vsakega obiskovalca, da pospravi svoje smeti, polovico ponudbe mesne in mlečne hrane pa so zamenjali z vegansko. Nič od tega ne bi bilo mogoče brez podpore in sodelovanja obiskovalcev.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine