Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

DUTB še ni edina lastnica laške Thermane

O novih nadzornikih Thermane bodo odločali tudi delničarji s skupaj 0,002 odstotka osnovnega kapitala družbe.
V Thermani letos načrtujejo okoli 190.000 nočitev in upajo na 24 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Tomi Lombar
V Thermani letos načrtujejo okoli 190.000 nočitev in upajo na 24 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Tomi Lombar
22. 2. 2020 | 06:00
22. 2. 2020 | 07:12
4:18
Laško – Sodišče še ni odločilo o tožbi delničarjev laške družbe Thermana, s katero izpodbijajo sklep decembrske skupščine za prenos njihovih delnic na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na ponedeljkovi skupščini bodo tako tudi trije najmanjši lastniki odločali o predlogu DUTB, da bi nadzorni svet razširili na šest članov zaradi kompleksnosti poslovanja družbe. Ta je lani po še nerevidiranih podatkih beležila najboljši poslovni izid v zadnjem desetletju.

DUTB ima s svojimi 12 milijoni delnic 99,998 odstotka Thermane, zato so decembra izglasovali prenos preostalih 225 delnic nase. Delničarjem – gre za Boruta Dolarja ter družbi KM Inštalacije in Remont – bi plačali 2,15 evra za delnico. Vsi trije so že na decembrski skupščini napovedali izpodbojno tožbo. Ko bodo ostali brez delnic, jim bo to škodilo pri drugih odprtih postopkih, ki jih imajo odprte z laško družbo glede skupščine avgusta 2014, ki ji je sledila prisilna poravnava, v kateri so izgubili vse.



Odvetnik družb KM Inštalacije in Remont Borut Soklič je potrdil, da so tožbo vložili: »To je ovira za iztis, razen če je tožba neutemeljena. Naša pa ni neutemeljena. Zatrjujemo ničnost. Thermana namreč vse to počne zato, ker bi ji prav prišlo pri drugih odprtih tožbah. V njih zatrjuje, da ti niso delničarji in da nimajo pravnega interesa.« Thermanin odvetnik Rudi Potrpin pa je prepričan, da je neutemeljenost tožbe delničarjev očitna: »Ne dvomim, da bo do enakega zaključka prišlo tudi sodišče. Razlog ničnosti je zatrjevan v kršitvi morale ter javnega reda. Glede na večletno sodno prakso tako zatrjevana ničnost nima možnosti za uspeh v pravdnem postopku. Status glavnega delničarja glede lastništva več kot 90 odstotkov osnovnega kapitala pa je povsem jasen že ob vpogledu v zapisnik vsakokratne skupščine. Prepričan sem, da tožba ni vložena zaradi utemeljenih vsebinskih razlogov, temveč iz razlogov odložitve sodne presoje.«
 

Več nadzornikov


DUTB ima ne glede na to v Thermani proste roke. Na predlog DUTB bo v Thermani po štirih letih spet šest ljudi v nadzornem svetu. S tem želijo doseči, da bo v njem »zastopan celoten spekter znanj in izkušenj, ki ga družba potrebuje, saj je le-ta kompleksna tudi zaradi dejavnosti, ki pri primerljivih turističnih družbah ni prisotna (dejavnost medicine)«. Tako DUTB poleg Jureta Gjuda, Janeza Kolarja in Franca Križana za nadzornika predlaga tudi Klemna Grabljevca, specialista fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki dela v centru Artros, kot kaže spletna stran omenjenega centra, ki se tako kot Thermana ukvarja z rehabilitacijo. V DUTB pravijo, da težav ni: »Predlagani član je podal izjavo, da navzkrižje interesov ne obstaja. Grabljevec nikoli ni bil lastnik družbe Artros, bil pa je direktor in solastnik družbe Artros Reha od oktobra 2009 do aprila 2018.« Novi nadzorniki bodo po sklepu decembrske skupščine bolje plačani. Sejnina bo znašala 275 evrov, prejeli pa bodo tudi letno plačilo 10.650 evrov bruto.

Poslovanje Thermane je vsako leto boljše. Po še nerevidiranih ocenah bodo lansko leto končali z dobrimi 23 milijoni evrov prihodkov, kar predstavlja triodstotno rast. Dobiček bo po nerevidiranih podatkih znašal 2,1 milijona evrov, kar je največ v desetih letih. Letos načrtujejo prenovo kopališča v Zdravilišču Laško, s čimer bodo zaključili celotno investicijo v Center zdravja in dobrega počutja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine