Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

Evropski parlament bo razdrobljen in težko obvladljiv

Tudi velika koalicija med največjima družinama, EPP in levosredinsko S&D, bi bila daleč od absolutne večine glasov.
V evropskem parlamentu bo več nacionalistov, evroskeptikov, populistov. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
V evropskem parlamentu bo več nacionalistov, evroskeptikov, populistov. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
18. 4. 2019 | 12:08
23. 4. 2019 | 10:56
3:37
Bruselj – Kot kaže zadnja projekcija rezultata evropskih volitev, bo oblikovanje stabilne večine v bruseljsko-strasbourškem parlamentu zapleten proces, saj se bodo morale povezati najmanj tri strankarske družine.

V evropskem parlamentu, ki je v zadnjih mesecih redno objavljal projekcije, so prvič upoštevali napoved razpleta volitev v Združenem kraljestvu. Ker bo brexit po načrtih odložen do konca oktobra, morajo na Otoku organizirati evropske volitve.

Kot kaže projekcija, bo na evropskih volitvah kar prepričljivo zmagala desnosredinska EPP s 180 od skupno 751 sedežev. Njihov dosežek bi bil sicer za 37 sedežev manjši kot na zadnjih volitvah. EPP na Otoku nima svoje stranke, saj so se torijci za časa Davida Camerona ločili od njih.  

Ker pa so v S&D britanski laburisti, bi osrednja levosredinska družina dobila več sedežev kot v prejšnjih projekcijah, 149. Tudi S&D bi osvojil 37 mandatov manj kot leta 2014.




Dve največji skupini, ki sta nekdaj imeli dvetretjinsko večino, bi imeli skupaj le še 329 sedežev. Tako niti velika koalicija med njima ne bi več zadoščala za absolutno večino.

Na Otoku bi torijci osvojili 12 sedežev, nova stranka brexita pod vodstvom Nigela Faragea devet, liberalni demokrati šest in Zeleni pet. Preostalih 12 od skupno 73 sedežev bi dobile manjše stranke.


Čakanje na Macrona


Močnejši naj bi iz volitev izšli v liberalnem taboru (Alde), ki bi po pričakovanjih dobili 76 sedežev ali osem več kot pred petimi leti. K njim bi po volitvah prišteli še glasove stranke Emmanuela Macrona Naprej, republika, ki bi po projekciji dobila 20 sedežev (skupaj s stranko Modem, ki je članica Aldeja, bi jih bilo 22). Kako se bo Macron povezal z Aldejem, še ni znano.

Francoski nacionalisti pod vodstvom Marine Le Pen (Nacionalni zbor) bi dobili dvajset poslancev.


Trojna zveza nacionalistov in evroskeptikov


Tri strankarske skupine, v kateri so evroskeptične, evrofobne in nacionalistične stranke, naj bi se skupaj okrepile s 154 na 173 poslancev. V Evropi narodov in svobode (ENF) so Le Penova, avstrijski svobodnjaki, Nizozemec Geert Wilders. V Evropi svobode in neposredne demokracije (EFDD) je bil doslej najbolj glasen Farage. V Evropskih konservativcih in reformistih (ECR) so med drugim povezani torijci pa tudi stranke, kot je poljska Pravo in pravičnost.

Zaradi številnih razlik med njimi ni verjetno, da bi tri družine oblikovale enoten blok.

Približno enako močni kot doslej bi ostali Zeleni (57) in Združena evropska levica (46 sedežev).    

V projekciji za Slovenijo so uporabili Medianino raziskavo, narejeno za Delo. Skladno z njo bi SDS/SLS in SD dobili po dva evropska poslanca, LMŠ, Levica SNS in NSi pa po enega.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine