Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Tudi Pokljuka pod lepimi žarometi v Poreču

Na kongresu IBU o novem predsedniku in našem prizorišču SP 2021
Anders Besseberg se po 25 letih poslavlja od vloge predsednika IBU.<br />
FOTO Matej Družnik
Anders Besseberg se po 25 letih poslavlja od vloge predsednika IBU.<br /> FOTO Matej Družnik
7. 9. 2018 | 06:00
4:20
Poreč – Pri večini svojih tradicionalnih prireditev najvišje ravni Slovenija v smučarskem svetu ohranja ugled kot tudi trdno mesto v koledarju svetovnega pokala. A leto 2018 očitno prinaša še korak naprej. V četrtem poskusu je Planica dobila prirejanje svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju 2023, Pokljuki pa bodo v nedeljo na kongresu v Poreču podelili biatlonski šampionat 2021.

Siniša Uroševič

Letošnje letno srečanje vodilnih biatlonskih funkcionarjev in predstavnikov nacionalnih zvez je še posebej pomembno, saj je volilno, po 25 letih se od vladarskega stolčka poslavlja Norvežan Anders Besseberg. Opravil je izjemno delo glede širše prepoznavnosti biatlonskega športa, a se obenem tudi zapletal v nevarne kupčije in se tudi zaradi očitne želje po podpori iz »ruskega bloka« pretirano mlačno odzival na dopinške zaplete.

A nato je sledila kazen: k preiskovanju zapletov v IBU so se pridružili kriminalisti, zlasti sporne naj bi bile podkupnine, ki naj bi jih Besseberg s sodelavci prejemal za prirejanje tekmovanj v Tjumnu, novem središču ruskega biatlona. Tako je bil Norvežan pri priči s svojimi najtesnejšimi sodelavci, med njimi tudi z vplivno generalno sekretarko Nicole Resch, suspendiran, začasno je zvezo prevzelo novo vodstvo, volitve na tem kongresu pa bodo odločile, kdo bo nasledil Besseberga: favorizirani Šved Olle Dahlin ali Latvijka Balba Broka. Med 18 kandidati je za enega od šestih mest v izvršnem svetu IBU tudi Tim Farčnik, na seznamu 17 kandidatov tehničnega komiteja pa je Matej Kordež.


Kazen Tjumnu, nagrada Pokljuki


Kongres na hrvaški obali se je začel včeraj, ključne odločitve pa prinaša sobotno-nedeljski spored. In prav na zadnji dan srečanja, v nedeljo, bodo izbirali prireditelje za svetovni prvenstvi 2021 in 2023. V prvem primeru naša Pokljuka nima protikandidata, saj je sprva predvideno kandidaturo Tjumna odnesel, kot smo zapisali, ruski doping, češki kandidat Nove Mesto in nemški Oberhof pa se bosta »udarila« za največje biatlonsko tekmovanje dve leti pozneje.

O novem odmevnem zimskem dogodku tako ni več nobenega dvoma, vseeno pa se bodo morali predstavniki pokljuških prirediteljev in naše smučarske zveze močno potruditi, da bi v kar najlepši luči v Poreču – priljubljenem počitniškem stičišču številnih Slovencev, zdaj pa prizorišču volilnega kongresa IBU – razgrnili kandidaturo za SP. Doslej so ga na Pokljuki gostili enkrat, februarja 2001, po natanko dveh desetletjih bo tako na gorenjski planoti ponovitev izjemne predstave, katere prva generalka bo že v letošnjem decembru.


Letos že premiera


Slovenskim prirediteljem je namreč pripadla uvodna postaja poolimpijske sezone. Tradicionalno premiero sezone pripravijo v Östersundu, a ker bo to švedsko prizorišče februarja gostilo svetovno prvenstvo, so pri SZS takoj ujeli priložnost in pridobili zeleno luč za eno najodmevnejših biatlonskih predstav v zimi. Na uvodnem prizorišču se namreč zberejo tudi vsi opremljevalci, vodilni pokrovitelji, predstavniki posameznih nacionalnih zvez. Po vrvežu je premiera primerljiva z najbolj obiskanimi tekmami januarske turneje Oberhof-Ruhpolding-Anterselva. Jasno je sicer, da že naravno okolje gorenjski planoti ne omogoča tako velikega števila gledalcev, kot ga imajo vedno znova na omenjenih treh prizoriščih, toda izjemna prikupnost prizorišča z bližnjima Bledom in Bohinjem navzoče tujce vedno znova navdušuje in tako tudi prirediteljem tradicionalne tekme svetovnega pokala prinaša dodatne točke.

A nedeljska predstavitev v hotelu Diamant v Poreču za pokljuške prireditelje ne bo ponujala le zadovoljstva in vabila na omenjeno letošnjo premiero. Novemu vodstvu IBU in delegatom bodo namreč morali razgrniti nekatere nujne nove pridobitve prizorišča, med njimi vsekakor tudi blejsko obvoznico.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine