Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Vztraja, ker je tenis zabava, ljubezen, strast

Andy Murray bo dal na Wimbledonu poseben čar konkurenci dvojic, v katerih se je za zdaj vrnil po operaciji kolka
Potem ko se je dolgo časa boril z bolečinami v kolku, Andy Murray zdaj spet uživa na igrišču. FOTO: Reuters
Potem ko se je dolgo časa boril z bolečinami v kolku, Andy Murray zdaj spet uživa na igrišču. FOTO: Reuters
29. 6. 2019 | 09:00
7:06
Še zelo je živa slika, kako je Andy Murray tik pred letošnjim OP Avstralije v solzah napovedal, da se njegova kariera končuje, da si jo želi zaokrožiti na Wimbledonu, a če zaradi bolečin v kolku ne bo zdržal toliko časa, se bo že prej podal na operacijo, po kateri skoraj gotovo ne bo vrnitve. A pol leta je prineslo marsikaj, nekdanji prvi igralec sveta je šel pod nož, poseg pa se je zanj tako dobro razpletel, da lahko spet igra. V zadnjem delu sezone bo morda spet tudi med posamezniki, za zdaj pa le med dvojicami, ki jim bo na Wimbledonu gotovo dal poseben čar.

Ko je Andy Murray po porazu v 1. kolu Melbourna opravil vse obveznosti, se je vrnil na osrednje igrišče in se na svoj način poslovil od arene Rod Laver, turnirja, turneje. Vse je kazalo, da se je Škot sprijaznil, da končuje kariero. Z javno objavo zdravstvenega stanja se je znebil tudi velikega bremena, ki ga je prenašal naokoli kar nekaj časa, profesionalni šport je pač krut, ranljivosti ni ravno pametno kazati. Prikrivanja in olepševanja stanja mu je bilo dovolj. »Težko je bilo, ker je v športu tako, da na vprašanja o počutju avtomatično odgovarjaš, da je v redu ali da gre na bolje. Vendar to ni res. Zveniš optimistično, v resnici pa prestajaš nenehne borbe, o katerih ne govoriš. Lahko bi se zgodilo, da bi moral igrati proti tekmecu, ki sprašuje po mojem zdravju, in gotovo ne bom dejal, da me kolk 'ubija', naslednji dan pa se meril z njim,« je v kolumni za BBC Murray razkril, da mu ni bilo lahko ne po telesni ne po mentalni plati.

​Še januarja se je nato odločil za operacijo, pred katero ni točno vedel, kaj naj pričakuje. Z veliko verjetnostjo naj bi končala njegovo športno pot, a zanjo se je odločil, ker preprosto ni mogel več prenašati bolečin, želel si je le normalno življenje, želel si je spet brez bolečin obuti čevlje. Takšne vsakdanje stvari so bile zanj vse prej preproste.


Ob idealnem razpletu bi lahko Andy Murray med posamezniki spet zaigral na OP ZDA. FOTO: Reuters
Ob idealnem razpletu bi lahko Andy Murray med posamezniki spet zaigral na OP ZDA. FOTO: Reuters


Operacija povsem spremenila življenje


»V preteklih 18 mesecih sem si neštetokrat želel končati kariero, nisem hotel več igrati, nikakršnega užitka nisem več našel v tenisu. Nisem vedel, kako se bom počutil po operaciji, a izšlo se je izjemno, poseg mi je povsem spremenil življenje,« ne skriva navdušenja 32-letnik, ki je na novo pisal zgodovino britanskega tenisa. Je namreč nekdanji dvakratni zmagovalec Wimbledona (2013, 2016), OP ZDA (2012) in dvakratni olimpijski prvak (2012, 2016) ter prvi igralec sveta. In zares velik zaljubljenec v tenis, sicer si ne bi na vsak način prizadeval za vrnitev v karavano, pa četudi zgolj med dvojicami.

»Odkar lahko spet igram, večkrat pomislim na to, zakaj sem sploh začel igrati tenis. Najprej zato, ker ga imam rad, ker v njem uživam, ne gre le za zmage. Na to sem se spomnil, ko sem pred nekaj tedni izmenjal nekaj udarcev z otroki ter treniral na sosednjem igrišču, jih opazoval, kako udarjajo žogico, uživajo v vadbi in igri. Tako sem začel tudi sam in še vedno vztrajam, ker je tenis zabava, ljubezen in strast,« je Murray pojasnil, od kje motivacija za vrnitev, ki se zdi že kar neverjetna. Mirno bi namreč lahko končal tekmovalno kariero in počel kaj drugega, saj bi bil marsikje zelo zaželen, s 60 milijoni $, kolikor jih je zaslužil zgolj s turnirskimi nagradami, je več kot preskrbljen, ima dva majhna otroka … Ampak ne, pripravljen se je vrniti celo zgolj za nastopanje med dvojicami, ki so mu prejšnji teden v Queen'su prinesle izjemno veselje, saj je s Felicianom Lopezom, zmagovalcem tudi med posamezniki, nepričakovano osvojil lovoriko.


Andy Murray se je v Queen'su razveselil lovorike skupaj s Felicianom Lopezom, v Wimbledonu bo igral s Pierre-Huguesom Herbertom.<br />
FOTO: AFP
Andy Murray se je v Queen'su razveselil lovorike skupaj s Felicianom Lopezom, v Wimbledonu bo igral s Pierre-Huguesom Herbertom.
FOTO: AFP


Prav posebna lovorika


»S Felijem in s kovinskim kolkom sem prišel do lovorike, to je res neverjetno. Vsekakor je to bolj poseben naslov kot marsikateri, ki sem ga osvojil med posamezniki. Pred nekaj meseci, v bistvu še pred dvema, si kaj takšnega nisem niti predstavljal, nisem razmišljal o tem, presrečen sem bil pač že ob dejstvu, da lahko živim brez bolečin,« je povsem nov pogled na rezultate dobil Murray, dobro zavedajoč se, da mora biti zelo previden pri obremenitvi telesa. A prvi znaki so odlični, uvodni turnir po vrnitvi je končal brez bolečin, brez nelagodja. »Če se bo moje telo dobro odzivalo in bom še naprej napredoval, potem bi rad poizkusil spet tudi med posamezniki. Upam, da se bo to zgodilo, če se ne bo, pa bom razmislil tudi o tem, da bi nastopal samo med dvojicami,« je v novi konkurenci, v kateri si je ime ustvaril njegov brat Jamie (zmagovalec OP Avstralije in OP ZDA 2016), začel uživati Andy.

Zdaj bo delal majhne korake, opazoval napredek teden za tednom, prilagajal urnik glede na odzive telesa, četudi ne želi prehitevati stvari, pa bi morda lahko med posamezniki zaigral na OP ZDA konec avgusta, v začetku septembra. »Da, lahko bi bilo to OP ZDA, a v resnici mi je vseeno, ali mi bo uspelo ali ne. Seveda bi bilo lepo igrati v New Yorku, a tudi če ne – poglejte, zmaga v 1. kolu dvojic v Queen'su mi je prinesla takšno zadovoljstvo in veselje, da je zame to povsem dovolj. Uživam lahko tudi, če ne igram na največjih turnirjih in nisem v igri za največje lovorike. Igranje na OP ZDA na visoki ravni letos ni cilj,« pravi ta čas 214. igralec sveta in šesti Britanec, ki bo po Wimbledonu razmislil, kako se bo lotil nadaljevanja sezone, ali se bo bolj posvetil konkurenci posameznikov ali dvojic.

A za Wimbledon je jasno, med posamezniki ga ne bo, v dvojicah bo zaigral s Pierre-Huguesom Herbertom, nekoč drugim igralcem sveta v tej konkurenci. Po zmagi v Queen'su je sicer za Murraya prišla streznitev v Eastbournu, kjer je z Marcelom Melom izgubil uvodni dvoboj. Na domačem velikem slamu bo morda nastopil tudi med mešanimi dvojicami, za katere je dobil kar nekaj košaric (sredi OP Francije je denimo skupni nastop predlagal Ashleigh Barty, a mu je ta odgovorila – preden je osvojila lovoriko in nato postala še št. 1 –, da si gotovo lahko najde boljšo soigralko), ko je to razkril, so se ponudbe usule, tudi Marija Šarapova se je javila, a je zaradi njene dopinške preteklosti Škot ponudbo ignoriral, zdaj pa s svojo ekipo še razmišlja, ali je sploh pametno, da tekmuje v dveh konkurencah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine