Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Sindikat nogometašev zavrnil zamisel Infantina in Fife

Mednarodni sindikat nogometašev Fifpro obžaluje »pomanjkanje globalne vizije« nogometnih institucij glede reforme koledarja.
Sindikat FIFPro, v katerem so zbrani tudi najboljši nogometaši na svetu, nasprotuje organizaciji mundiala vsaki dve leti. FOTO: Ben Stansall/AFP
Sindikat FIFPro, v katerem so zbrani tudi najboljši nogometaši na svetu, nasprotuje organizaciji mundiala vsaki dve leti. FOTO: Ben Stansall/AFP
F. T., STA
5. 10. 2021 | 11:00
5. 10. 2021 | 11:21
3:10
Mednarodni sindikat nogometašev Fifpro obžaluje »pomanjkanje globalne vizije« nogometnih institucij glede reforme koledarja, zlasti ob zamisli o dvoletnem svetovnem prvenstvu, je dejal generalni sekretar Fifproja, Jonas Baer-Hoffmann. Ta je na torkovi videokonferenci ostro obsodil razprave, »usmerjene v komercialne interese«.

Baer-Hoffmann je ob robu predstavitve poročila o tem, s čimer se soočajo profesionalni nogometaši, pozval k »razumni in učinkoviti reformi«, da bi olajšali breme nogometašev in zmanjšali tveganje za poškodbe.


»Institucije sledijo le komercialnim interesom različnih tekmovanj«


»Večini nogometnih institucij primanjkuje globalne vizije in vodstva,« je dejal Baer-Hoffmann glede predloga Mednarodne nogometne zveze (Fifa) o svetovnem prvenstvu na vsake dve leti od leta 2028 dalje, ki mu ostro nasprotuje tudi Evropska nogometna zveza (Uefa) na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom.

image_alt
Uefa z Aleksandrom Čeferinom postala še bolj evropska


»Pri predlogih, ne glede na to, ali so dobri, slabi ali grozni za nogomet, opažamo, da ni veliko razprav ali posvetovanj, ker institucije sledijo le komercialnim interesom različnih tekmovanj,« je nadaljeval generalni sekretar.

Aleksander Čeferin med zadnjim evropskim prvenstvom. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Aleksander Čeferin med zadnjim evropskim prvenstvom. FOTO: Andreas Solaro/AFP


»To vztrajno spodkopava naše možnosti za dosego razumne in učinkovite reforme. Res bi radi poskušali ločiti razpravo o koledarju in razpravo o tekmovanjih. Gre za dva ločena pogovora,« še menijo pri sindikatu.

Razpravo o reformi mednarodnega koledarja in mundialu na vsaki dve leti je v zadnjih tednih oživil nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger, ki je vodja razvoja pri Fifi, slednjo vodi Gianni Infantino. Wenger načrtuje, da bi imeli od poletja 2025/26 izmenjaje svetovna in celinska prvenstva, kvalifikacije pa bi imeli skupaj oktobra ali oktobra in marca.


Poročilo Fife naj bi bilo javno predvidoma novembra


Prepričan je, da to za igralce ne bi pomenilo dodatnih naporov, saj pravi, da bi tako opravili manj dolgih potovanj in bi imeli po poletnih turnirjih najmanj 25 dni počitka po reprezentančnih tekmah. Fifa bo predvidoma podrobno poročilo objavila novembra pred zasedanjem ob koncu leta.

Gianni Infantino je dobil košarico nogometašev. FOTO: Rhona Wise/AFP
Gianni Infantino je dobil košarico nogometašev. FOTO: Rhona Wise/AFP


Idejo o nekakšnem nogometnem bienalu so ostro obsodili številni trenerji, igralci, predlogu nasprotujeta tudi Uefa in južnoameriška nogometna zveza (Conmebol), prav tako Evropska komisija, ki je podprla Čeferina, glas proti predlogu je dodalo tudi združenje profesionalnih nogometnih lig.

image_alt
V Stožicah videli zmago Čeferinove Uefe in najmlajših športnikov


Baer-Hoffmann je pojasnil, da se je Fifpro s Fifo na to temo sestal prvič šele prejšnji teden in dodal, da ideja o »zgoščevanju mednarodnih oken«, da bi zmanjšali potovanja in s tem utrujenost igralcev, ni slaba. Vendar za seboj potegne več slabih reči, tudi zaviranje razvoja nogometno »manjših držav«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine