Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Rangers je v Evropi zadnji premagal vijolične

V 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo s kančkom grenkobe le Domžalčani
Gregor Bajde je v Tirani zabil svoj prvi gol v dresu Maribora v evropskih pokalih. Foto Tadej Regent/Delo
Gregor Bajde je v Tirani zabil svoj prvi gol v dresu Maribora v evropskih pokalih. Foto Tadej Regent/Delo
Gorazd Nejedly
13. 7. 2018 | 21:00
4:04
Slovenski trojček Rudar, Maribor in Domžale je v prvih tekmah 1. kola kvalifikacija za evropsko ligo v mejah pričakovanj izpolnil prvi del naloge. Dve zmagi, velenjska s 7:0 za že zanesljivo napredovanje v 2. kolo in mariborska z 1:0 za tekmovalno povratno tekmo brez večjih skrbi, ter neodločen domžalski izid z 2:2 za nekoliko previdnejši in resnejši pristop je bil zadovoljiv izkupiček.


Mariborski tekmec Partizani, ki je na klubski lestvici Evropske nogometne zveze na 330. mestu, in domžalski Široki Brijeg (325.) še sodita v kategorijo tekmecev, ki jih je treba jemati z nekaj previdnosti, velenjski Tre Fiori pa sodi v kategorijo amaterskih moštev, registriranih za popoldansko prostočasno dejavnost. Za moštvo iz San Marina, ki sploh ni uvrščeno na lestvico UEFA, je vso tekmo igral Alessandro Teodorani. Zvezni igralec bo 9. decembra dopolnil 47 let. Pa vendar se zmagi ne gleda v zobe, Rudar, 304. na lestvici, je namreč dosegel najvišjo zmago v vseh kvalifikacijskih tekmah za evropsko ligo. V kvalifikacijah za ligo prvakov je z enakim izidom zmagal tudi bolgarski prvak Ludogorec. Premagal je Crusaders, s katerim se bodo, če se jim v Bakuju ne bo posrečil čudež, v 2. kolu kvalifikacij za EL pomerili Ljubljančani.

"Res smo se prvi polčas mučili, to smo pričakovali. Tekmeci so se srčno borili, ampak so le amaterji. Pomembno je, da so fantje tekli do zadnje minute, da so bili pošteni in bodo nagrajeni za dvoboj s Steauo," ni poveličeval zmage trener Rudarja Marijan Pušnik.


Bajdetov prvi evropski gol


Maribor (64.) si je želel višje zmage v Tirani, na koncu je bil zadovoljen z minimalno. Martin Milec in Martin Kramarič sta v prvem polčasu zgrešila, kar je bilo težje zgrešiti kot zadeti, a je njuna spodrsljaja s prvim golom popravil Gregor Bajde.

"Upam, da ne bo tudi zadnji. Težko je bilo, bili smo boj z visoko temperaturo. Ni bilo lahko igrati, prepričan sem, da nam bo v Ljudskem vrtu veliko lažje, čeprav tekmeca ne kaže podcenejvati," je opisal razmere v peklenski Tirani, kjer se je temperatura v času tekme sukala okoli 33 stopinj Celzija.
Zanimivo je, da Maribor prve tekme v evropskih pokalih ni izgubil že 17 let. Zadnji, ki ga je ugnal, je bil 25. julija 2001 škotski Rangers. V Ljudskem vrtu je bil boljši s 3:0, v Glasgowu pa s 3:1. Maribor se je škotskemu velikanu oddolžil 10 let pozneje, ko ga je izločil na zadnji oviri pred uvrstitvijo v svojo prvo evropsko ligo. Doma je zmagal z 2:1, v gosteh pa iztržil 1:1.


Podarili gola


Z mešanimi občutki in z grenkobo so se iz Hercegovine vrnili Domžalčani (294., sicer drugi najvišje uvrščeni od slovenskih klubov). V Širokem Brijegu so v prvem polčasu zapravili priložnost, da bi v četrtek opravili še lažjo trening tekmo pred nedeljsko prvo tekmo v 1. SNL, potem ko sta si hudi napaki privoščila izkušena Senijad Ibričić in Agim Ibraimi. Ob odmoru so imeli prednost 2:0 (Lovro Bizjak, Dario Melnjak).

"Lahko bil bila še višja. Žal nam je lahko, saj bi ta dvoboj tako že odločili. Z dvema napakama smo gostiteljem dopustili izenačenje, na koncu smo se srečno izognili porazu. Doma bomo morali biti bolj zbrani in organizirani pri branjenju, v napadu bomo morali izkoristiti premoč. Še vedno smo favoriti in verjamem v napredovanje," je strnil oceno po prvih 90. minutah domžalski trener Simon Rožman.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine