Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ajax z vrhunsko predstavo izločil še Juventus, Barca zanesljivo

Nogometaši Ajaxa so v Torinu z 2:1 zasluženo premagali Juventus in se v polfinalu pridružili Barceloni, ki je s 3:0 odpravila Manchester United. 
Ziyech (levo) je zelo razigran, a je tudi zapravil kopico lepih priložnosti. FOTO: Reuters
Ziyech (levo) je zelo razigran, a je tudi zapravil kopico lepih priložnosti. FOTO: Reuters
N. Gr., B. E.
16. 4. 2019 | 19:30
16. 4. 2019 | 23:04
5:04
Barcelona (pričakovano) in Ajax (senzacionalno) sta prva polfinalista nogometne lige prvakov, med najboljše pa sta sta se prebila z različnima scenarijema. Katalonci so tudi na domačem štadionu ugnali Manchester United z dvema goloma Lionela Messija, ki je 16. in 20. minuti spravil v obup vratarja gostov Davida de Geo, saj je bil krivec za drugi zadetek, in Philippa Coutinha (61).

Z zmago s 3:0 in skupnih 4:0 so Španci dočakali prvo uvrstitev v pofinale po letu 2015. Uspeh se je nasmihal tudi Juventusu, saj je po remiju v Amsterdamu (1:1) prešel v vodstvo z 1:0 s strelom Cristiana Ronalda z glavo po podaji iz kota v 28. minuti.

Juventus je Cristiana Ronalda pripeljal predvsem zaradi lige prvakov, a spet ostal praznih rok. FOTO: Reuters
Juventus je Cristiana Ronalda pripeljal predvsem zaradi lige prvakov, a spet ostal praznih rok. FOTO: Reuters


Toda vnovič odlični Nizozemci se v Torinu niso vdali: Donny van de Beek je izenačil že šest minut pozneje, v drugem polčasu pa so imeli obilo zrelih priložnosti. Razpoloženi vratar Wojciech Szczesny je bil vendarle nemočen ob strelu z glavo Matthijsa de Ligta v 69. minuti za končnih 1:2. Ajax si je do konca tekme ustvaril še nekaj izvrstnih priložnosti, a jih ni znal pretvoriti v zadetke, kljub temu pa na koncu sploh niso bili pod resnim pritiskom domačinov in povsem zasluženo so potrdili vozovnico za polfinale lige prvakov. Takšen razplet si je pred sezono upal napovedati le malokdo. 

 
 

Prvi polčas


Manchester United je tekmo na Camp Nouu začel zelo dobro, že po pol minute igre je imel izvrstno priložnost Marcus Rashford, a je zadel le prečko. Nato so bili rdeči vragi še enkrat nevarni, po slabih desetih minutah igre je Barcelona le vzpostavila ravnotežje. Na štadionu je završalo v 12. minuti, ko je v kazenskem prostoru padel Ivan Rakitić, Felix Brych je pokazal na belo točko, po ogledu posnetka pa je presodil, da Fred ni storil prekrška nad Hrvatom in enajstmetrovke ni bilo. Gol je padel v 16. minuti, ko se je zapletel Ashley Young, žogo mu je ukradel Leo Messi, preigral dva branilca in s strelom v dolgi kot premagal Davida de Geo za vodstvo Barcelone z 1:0. 

Le tri minute kasneje je Camp Nou eksplodiral še enkrat, Messijev strel z roba kazenskega prostora se je zdel nenevaren, de Gea je bil na žogi, a mu je ta zdrsnila pod roko in se odkotalila v mrežo. Barcelona vodi z 2:0, Manchester potrebuje tri zadetke. Tudi v Torinu se je že v prvem polčasu zatresla mreža, po strelu Cristiana Ronalda je žoga pristala v golu Ajaxa v 28. minuti, čeprav so bili pred tem Nizozemci precej bolj nevarni. Cristiano je z glavo pospravil žogo v mrežo, po ogledu posnetka je Clement Turpin zadetek potrdil. 

Ajax je izenačil že slabih deset minut kasneje, ko je v kazenskem prostoru do odbite žoge po strelu Dušana Tadića prišel Donny van de Beek in žogo rutinirano pospravil v mrežo, ekipi pa sta spet popolnoma izenačeni. 
 

Drugi polčas


Ziyech (levo) je zelo razigran, a je tudi zapravil kopico lepih priložnosti. FOTO: Reuters
Ziyech (levo) je zelo razigran, a je tudi zapravil kopico lepih priložnosti. FOTO: Reuters


V drugem polčasu so v nasprotju s pričakovanju prvi pritisnili gostje iz Amsterdama, Ajax je bil v drugem delu v desetih minutah vsaj trikrat v zelo dobrem položaju za zadetek, najlepšo priložnost je imel Hakim Ziyech, a je Woyciech Szczesny strel odlično ubranil z levo roko. 

Barcelona je v 61. minuti potrdila napredovanje v polfinale, zadel je Philippe Coutinho po asistenci Jordija Albe in United je ostal brez realnih možnosti za preobrat, saj v pol ure igre potrebujejo kar štiri zadetke. Ajax je bil spet blizu po odličnem nasprotnem napadu, ko je Ziyech s podajo iskal Dušana Tadića v kazenskem prostoru, v zadnjem trenutku pa je žogo v kot izbil Miralem Pjanić in preprečil vodstvo gostov. V 67. minuti je Ajax vendarle zadel, po predložku Lasseja Schoneja je najvišje skočil mladi kapetan Mathijs de Ligt in žogo z glavo pospravil v mrežo. To je bil njegov prvi zadetek v ligi prvakov. Juventus zdaj potrebuje dva gola za napredovanje, podaljška tudi v Torinu ne bo.

Juventus se je odprl, Ajax pa je imel še nekaj izvrstnih priložnosti, a so se mladi napadalci očitno ustrašili pomembnosti tekme in žoge so kot po tekočem traku letele mimo vrat stare dame. Hakim Ziyech je žogo poslal v mrežo za 3:1 z lepim strelom v 79. minuti, a je Turpin gol zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavil. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine