Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič: Ni pomembno kdaj, samo da Tour bo

Svetovna kolesarska zveza potrdila okostje spremenjenega tekmovalnega koledarja, po katerem bo vrhunec sezone na sporedu med 29. avgustom in 20. septembrom.
Primož Roglič pravi, da bo nared, ko se bo začel Tour. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič pravi, da bo nared, ko se bo začel Tour. FOTO: Leon Vidic/Delo
15. 4. 2020 | 14:56
15. 4. 2020 | 16:33
5:03
Tour de France 2020 se bo 29. avgusta začel v Nici in se končal 20. septembra v Parizu, je danes sporočila Svetovna kolesarska zveza (UCI), ki je po videokonferenci z vsemi deležniki v kolesarstvu sestavila okostje tekmovalnega koledarja po pričakovanem koncu sedanje zdravstvene krize. Kot kaže, bomo letos vendarle spremljali boj Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja za rumeno majico.

To informacijo so že dan prej objavili pri francoskem časniku Dauphine Libere, vendar agencija ASO, ki prireja tako Tour de France kot špansko Vuelto, tega še ni želela potrditi. Danes pa je UCI objavila sklepe videokonference, na kateri so poskušali rešiti, kar se še rešiti da v tej sezoni. Potem ko je bilo jasno, da prvotni načrt dirke od 27. junija do 19. julija ne bo izvedljiv, saj je francoski predsednik Emmanuel Macron prepovedal vse javne prireditve do sredine julija, je bila prednostna naloga najti nov termin za Tour, od katerega ja najbolj odvisen finančni položaj ekip svetovne serije.

Števlnih špekulacij o novem terminu »francoske pentlje« je zdaj konec, niso pa še znani datumi preostalih dveh tritedenskih dirk. UCI je objavila, da bo tekmovalni koledar prazen vsaj do 1. julija, dirk svetovne serije pa ne bo do 1. avgusta. Padla je tudi odločitev, da bo po Touru in svetovnem prvenstvu, ki bo ob nespremenjenem terminu od 20. do 27. septembra v Švici, najprej na vrsti Giro d'Italia, ki bi moral biti sprva na sporedu od 9. do 31. maja (Italijani špekulirajo, da bo po novem od 3. do 25. oktobra), in nato še Vuelta, ki je bila prvotno predvidena od 14. avgusta do 6. septembra.


Ko bo čas za to, bo Roglič pripravljen


Kajpak zagotovil, da bodo dirke naposled lahko priredili, ni, vendar se kolesarji še vedno pripravljajo v upanju, da bodo letos lahko dirkali. Med njimi je tudi številka ena s svetovne jakostne lestvice Primož Roglič. »Če bodo Tour spravili pod streho, bo to letos res izjemen dogodek, malodane vse drugo so že odpovedali. To bo največja dirka, na kateri bodo brez dvoma nastopili vsi najboljši. Vsi si želimo čim prej spet dirkati. Ali se bo Tour začel junija, julija ali avgusta, je povsem vseeno, poglavitno je, da bo. Glavno je, da se svet začne spet premikati, mi bomo pripravljeni za to, ne glede na to, kdaj se bo to zgodilo,« je v pogovoru, ki ga bomo v celoti objavili v Nedelu, povedal Roglič, za katerega se končuje dvotedenska domača karantena po vrnitvi v Slovenijo iz Monaka.

Slovenski zvezdnik tako kot drugi tudi še ne ve, na katerih drugih dirkah bo še nastopil letos. »Zdaj ne moremo delati konkretnih načrtov, ta čas so moje misli usmerjene predvsem na to, da Tour bo in da bom na njem čim bolje pripravljen. Nato bi najbrž dirkal na domala vsaki dirki, na kateri bi bilo to možno. Predvsem upam, da bomo imeli kaj od te sezone, da bo poleg Toura še nekaj drugih velikih kolesarskih dogodkov, svetovno prvenstvo, največje klasične dirke. Če bom dobil priložnost, da letos nastopim na njih, bom povsem zadovoljen,« je o morebitnem nadaljevanju sezone še povedal Roglič.

Podobne so tudi želje vodilnih pri UCI, poleg SP in tritedenskih dirk si letos želijo rešiti še največje enodnevne dirke, tradicionalne pomladanske klasike bodo, kot kaže, to pot jesenske, kolesarska sezona naj bi se podaljšala v november.


Evropsko in svetovno prvenstvo brez sprememb


Po današnji odločitvi bodo morali zamakniti domala vse dirke, ki so bile predvidene za drugo polovico sezone. Izjemi sta veliki reprezentančni tekmovanji, kar pomeni, da bo udeležba okrnjena. Evropsko prvenstvo v Trenitnu še naprej ostaja v terminu od 9. do 13. septembra in se bo prekrivalo s Tourom. Prav tako prvi dan svetovnega prvenstva v Martignyju. V nedeljo, 20. septembra, ko naj bi v Parizu okrinali novega kralja Toura, bo na sporedu vožnja na čas za profesionalce.

Nov datum so dobila tudi državna prvenstva po vsem svetu, ki so jih doslej prirejali ob koncu junija, teden dni pred Tourom. Tudi tokrat bodo pred dirko po Franciji, 22. in 23. avgusta.

Ni še znana usoda tekmovalnega koledarja za ženske. Do 15. maja, ko naj bi bili znani tekmovalni koledarji v vseh kolesarskih disciplinah in kategorijah, bodo pripravili tudi spored dirk za žensko svetovno setijo, katere del je tudi italijansko-slovenska ekipa Ale BTC Ljubljana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine