Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Norvežanu Kristoffu zmaga in rumena majica

Vse je kazalo, da bo Slovenija dobila prvega nosilca rumene majice, vendar Mezgec se ni mogel izvleči iz ograje, ki so jo postavili šprinterji.
Prvi nosilec rumene majice letošnjega Toura je Norvežan Aleksander Kristoff. FOTO: Stuart Franklin/AFP
Prvi nosilec rumene majice letošnjega Toura je Norvežan Aleksander Kristoff. FOTO: Stuart Franklin/AFP
29. 8. 2020 | 18:04
29. 8. 2020 | 18:58
22:32
Kaotična etapa, infarktno stanje na cestah Nice. Začetek Toura kakršnega ne pomnimo. 

Prva etapa se je le zaključila. Ko je že kazalo, da do šprinta sploh ne bo prišlo, ker so jo kolesarji sami nevtralizirali zaradi nevarnih spustev na progi. 

Etapa se je začela silovito, že v uvodu so trije kolesarji: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) in Fabien Grellier (Total Direct Energie), ušli glavnini, njihova najvišja prednost je bila manj kot 3 minute. Potem je začelo deževati in etapa se je obrnila na glavo, padci so se vrstili, najhuje jo je odnesel Pavel Sivakov, ki je padel kar dvakrat, vendar je prišel do cilja.

Dirko so v svoje roke prevzei kolesarji sami, patron Tony Martin je dal jasen znak, da se umirijo in da počakajo vse tiste, ki so imeli nesrečo. Kolesarje je miril tudi Roglič in so zato najnevarnejše odseke prevozili povsem umirjeno. 

Silovit šprint je dobil Norvežan Aleksander Kristoff (UAE Team). FOTO: AFP
Silovit šprint je dobil Norvežan Aleksander Kristoff (UAE Team). FOTO: AFP


Drugi polčas oz. zadnjih 20 kilometrov se je zopet začel pravi Tourov ognjemet proti zmagi. Tri kilometre pred ciljem je prišlo do masovnega padca, najhuje jo je skupil Tibor Pinot, vendar je nadaljeval do cilja. V šprintu za zmago je še najbolje kazalo ravno Luki Mezgecu, vendar so ga namerno ali ne, zaprli in ostal je brez možnosti za zmago. 

Pinot na tleh. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Pinot na tleh. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP


»Rumena majica je moja in dosanjal sem sanje. Moja sezona je rešena, več si ne bi mogel želeti. Moštvo je sestavljeno okoli hribolazcev oz. tistih za končno uvrstitev (Pogačarja in Aruja). Veliko časa sem sledil Saganu, a sem videl, da z njim ne bo nič in sem se usmeril v drugo, desno stran.«  Je v cilju dejal Aleksander Kristoff. Luka Mezgec je bil na koncu 14, Tadej Pogačar na 17.

»Ja, dežja tu že dolgo, dolgo ni bilo, cesta je bila zelo spolzka, vendar se je za nas dobro končalo. Namen vseh nas je bil, da se nihle ne želi poškodovati že v prvi etapi. zato sem tudi sam miril druge kolesarje,« je povedal Primož Roglič. 

 

Jutri že prvi klanec



Druga etapa bo že pokazala kdo ne bo zmagovalec letošnjega Toura. FOTO: Graphic News/Delo
Druga etapa bo že pokazala kdo ne bo zmagovalec letošnjega Toura. FOTO: Graphic News/Delo


 

Vrstni red 1. etape:


1. Alexander Kristoff (Nor) UAE Team Emirates 3:46:13
2. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo  00:00:04
3. Cees Bol (Ned) Team Sunweb 00:00:06
4. Sam Bennett (Irl) Deceuninck-Quickstep 00:00:10
5. Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe   
6. Elia Viviani (Ita) Cofidis       
7. Giacomo Nizzolo (Ita) NTT Pro Cycling      
8. Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels-Vital Concept     
9. Anthony Turgis (Fra) Total Direct Energie  
10. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo






 

Spremljamo v živo:

18:10
Aleksander Kristoff je zmagovalec!

18:06
Slovenci preživeli! Mezgec spredaj ...

18:04
Grozovit padec!

18:04
Kdo bo zmagal? Sagan? Mezgec?

18:01
Še 6 km. Mezgecu gre odlično. 

18:00
Jumbo Visma je na čelu, Roglič na varnem. Vse je pripravljeno za zaključek te zelo kaotične etape. 

17:57
Dirka je spet odprta, peloton je skupaj, do cilja še 12 km. Mezgec je v ospredju, prav tako vsi ostali Slovenci. 

17:50
Bennett bo ujel glavnino. Dobro je, ker bo najbrž prvi Rogličev pomagač v hribih. Zdaj se je dirka znova začela! Vlaki sestavljeni iz šprinterskih moštev so že na tirih. Cosnefroy ima 15 sekund naskoka.

17:45
Do cilja je še 20 km. Kaže, da se bodo šprinterji le pomerili za zmago. Napadi so se začeli. Cosnefroy (AG2R) je napadel in se ne ozira.

17:42
Kot kaže so vsi tisti, ki imajo klasične zavorne čeljusti postali patroni in ustavljajo dirko, kolesarji s kolutnima zavorama so bolj varni in ... zelo poslušni. Ne vem kaj bodo rekli trenerji, ko bodo malce premislili o današnji etapi.

17:40
George Bennett je bil na tleh. Kljub temu da gre peloton zelo počasi, se je zgodil padec. Zdaj so v dolini, na varnem, zdaj se bo dirka nadaljevala. No, vsaj upamo. Bennett je v odlični formi, tako kot vsi v Jumbo Vismi in bi bilo res škoda, če ne bi mogel nadaljevati. 

17:35
Padec! Jumbo Visma na tleh!

17:35
Še vedno ne vemo, ali dirka sploh poteka ali so se odločili, da jo nevtralizirajo. 



17:25
Peloton se vozi z minimalno hitrostjo, do vilj je še 35 km. Tega res nismo pričakovali. Upamo vsaj na končni šprint:
Lopez se je komaj rešil!



17:15
Dirka se nadaljuje vendar nihče ne napada. Kot kaže bodo spust vozili kot v zaprti vožnji, počasi in varno. Tega na Touru nismo vajeni. 

17:07
Drama se nadaljuje, zdaj je Roglič prevzel vlogo patrona in miri kolesarje Astane, ki so pospešili navzdol po klancu. 

17:05
Tour je resetiran. Ali pa je konec prvega polčasa, če se izrazim po nogometno. Kaj sledi?

17:00
Peloton čaka vse, ki so imeli težave v ozadju. Bennett ima še vedno težave. Mar bodo počakali tudi Ewana? Ko kaže, da.

16:56
Patron Tony Martin umirja peloton. Da, tako zares dramatično je danes na cesti. Tour se je skoraj ustavil. Martin je pokazal, da morajo vsi vse počakati. 

16:55
Šprinterji izgubljajo bitko. Ewan je že daleč zadaj, prav tako Nizzolo, Degenkolb tudi.

16:52 
Vse diši po Mohoričevem finišu po klancu navzdol. Je to njegov dan? Si bo upal?

16:50
Astana narekuje tempo. Roglič se vozi, kot bi ne bil na isti dirki, videti je, da imajo vsi težave samo on ne. Še 56 km do cilja.

16:45
Michael Schär (CCC) ne bo čakal glavnine, odločil se je za napad na zmago v današnji etapi. Glavnina liže rane in moštva strnjujejo vrste, odločilen bo spust z Rimieza. Ne, Scharu pobeg ni uspel, glavnina je cela, ubežnikov ni več, vse se začne znova.





16:40
Glavnina je zdesetkana, vendar trenutno varna, Roglič in vsi Slovenci so na varnem. Do cilja je še 60 km. Astana je v glavni vlogi. V zadnjem krogu ne bo popuščanja, nikogar več ne bodo čakali, tudi Alaphilippe je v glavnini, Sivakov še ne. Education First je na čelu. Spredaj sta samo še dva ubežnika: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B)

16:34
Nobenega Slovenca ni na tleh! Kolesarji so že na klancu. Kakšna drama! Dež je popolnoma uničil glavnino. Roglič je v ospredju. Nič mu ne pride do živega. Caleb Ewan, prvi favorit, ima težave.

16:31
Spet padec!

16:30
Ineos Grenadier redči svojo vrsto. Padel je Amador, eden glavnih Bernalovih pomagačev. Ali bo nadaljeval? Peloton se ne šali več. Mezgec je v prvih vrstah, prav tako Sagan. Sivakov je, kot kaže, padel še enkrat, vso levo stran ima potolčeno. Matej Mohorič je tudi spredaj. Ubežniki imajo samo še 30 sekund prednosti! Leteči cilj je dobil Michael Schär (CCC) in bo jutri oblekel zeleno majico.

16:26
Spet padec!

16:25 
Zelo nervozna dirka je tole. Kolesarji se oblačijo v vetrovke. Sivakov bo, kot kaže, odstopil. Kakšna škoda za Ineos Grenadier. Vse močneje dežuje, do cilja je še 70 km., glavnina zaostaja 1:43 min. Sivakov je pri zdravniku. Zmajuje z glavo ... 

16:20
V ospredju je videti Jumbo Vismo, UAE in Bahrain McLaren, taktični boj se je kot kaže začel. Rumena majica vleče v cilj. Sagan je vseskozi spredaj, prav tako njegovi iz Bore. Ineos Grenadier čaka.

16:15
Glavnina zaostaja 2:35min. Jan Polanc zdaj vleče celo glavnino. Alaphilippe še vedno v ozadju. Tempo je zdaj hud, zdaj dežuje po celi progi. Zdaj se bo začel tudi boj za zeleno majico saj sledi leteči cilj. 




16:10
Danes bo še pestro! Do cilja je še 83 kilometrov. V dolini ne dežuje, glavnina se zbira skupaj, tudi Bernal ima težave. Roglič je na varnem. Alaphilippe še vedno lovi. Dirka je videti, kot bi bila ustavljena. Zelo čudno se je začel letošnji Tour. Tudi Tom Dumoulin lovi glavnino!

16:05
Trije ubežniki: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) in Fabien Grellier (Total Direct Energie) so še vedno spredaj, njihova prednost je 1:47min., do cilja je še 88 km. Alaphilippe lovi glavnino, prav tako Sivakov, ki je zdaj pred Julianom. Glavnina je razpadla na več delov. Kaj bo šele v naslednjem krogu?

16:00
Pavel Sivakov še vedno lovi glavnino, zaostaja 2:00min. Močno dežuje, kaže, da ga čakajo. Padel je tudi Alaphilippe! Ne, samo defekt. Vendar še vedno čaka.

15:55 
Cesta je res nevarna. Močno dežuje, Jumbo Visma kroji dirko. Kolesarji vozijo previdno in se počasi spet spuščajo po klancu. Ta del bodo prevozili dvakrat, naslednji krog bo šlo prav gotovo veliko hitreje. Samo upamo lahko, da bo vse v redu. Roglič je čisto v ospredju. 

15:50
Moštvo UAE je na čelu, pomaga jim Jumbo Visma, kaže, da se je začelo resneje kolesarjenje. Danes je bila v Nici tudi ženska preizkušnja, zmagala je Britanka Elizabeth Deignan Trek-Segafredo. Eugenia Bujak  (Ale' BTC Ljubljana) je bila 13.





15:45
Do cilja je še 100km. Povprečna hitrost na dirki je 40km/h, 23 stopinj, dež, glavnina zaostaja 1:15min.

15:40
Kaže, da ga je najbolj skupil Pavel Sivakov (Ineos Grenadier), eden od favoritov pravzaprav.

15:35
Fabien Grellier (Total Direct Energie) je zmagavalec gorskega cilja. Spet padec, spet dež.

15:30
Do cilja je še 107km, glavnina zaostaja za tremi ubežniki za 1:50min. Še vedno so isti trije ubežniki: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) in Fabien Grellier (Total Direct Energie). Kolesarji so na prvem kategoriziranem klancu na letošnji dirki.

15:25
B&B Hotels – Vital Concept je tri leta čakal na povabilo na dirko (wild card). Ekipa je zbrana okoli sprinterja Bryana Coquarda, ki je leta 2015 na Elizejskih poljanah zasedel drugo mesto, premagal ga je le Andréj Greipel in leta 2016 je bil drugi za Marcelom Kittelom v Limogesu. Pri 28 letih še vedno lovi svojo prvo zmago v WorldTourju. V moštvu je tudi Pierre Rolland, ki je leta 2011 dosegel etapno zmago na Alpe d'Huezu in leta 2012 še eno v La Toussuire.

Njeno drugo veliko podpisovanje za leto 2019, dvakratni francoski prvak Arthur Vichot, je prišel z virusom, toda ekipa, ki jo vodi Jérôme Pineau, se zavzema za 21-letnega neoprofilista Maximeja Chevalierja, ki prav tako prihaja iz Loire Atlantikov oddelek.

15:20
Danes je tudi priložnost za Mateja Mohoriča, ki prav tako odlično pozna to traso. Matej spada med najožji krog specialistov, ki se najbolje znajdejo na tehnično najbolj zahtevnih cestah. Do cilja je še 112km.

15:15
Prvi padec! Slovenca ni na tleh. Nič hujšega ni.
Kaže, da je nekdo ugasni oblake, kolesarji se zopet vozijo po popolnoma suhem asfaltu. Glavnina se še ne trudi z lovom na ubežnike. Kdo je največji favorit za današnjo prvo zmago? Caleb Ewan? Luka Mezgec? Saganu tudi še manjka rumena majica ... 

15:10
Vse močneje dežuje. Do cilja je še 120km. Peloton za tremi ubežniki: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) in Fabien Grellier (Total Direct Energie), zaostaja 2:13min.

15:05
Šest francoskih moštev je zadnjič na Touru nastopilo leta 2008. Štiri moštva so še vedno med favoriti: Ag2r – La Mondiale, Française des Jeux (zdaj dirka kot Groupama – FDJ), Cofidis in Bouygues Telecom (zdaj tekmujejo kot Total Neposredna energija). Agritubel in Crédit Agricole nista več, zdaj sta tu še Arkéa – Samsic in B&B Hotels – Vital Concept. Letos bosta dve ekipi s sedežem v Bretanji prvič brez etap domači regiji, v nasprotju z letom 2008, ko se je Grande Boucle začel v Brestu.

15:00
Začelo je močneje deževati! Tole bo še nevarno. Peloton zaostaja 2:40min. Roglič in vsi ostali Slovenci so v prvih vrstah.

14:55
»Začenja se dirka iz mojih sanj in sem zelo vesel, da sem lahko na štartu. Vse je mogoče, to smo videli že lani na Vuelti, nočem pa prehitevati dogodkov. Ostal bom miren in se prilagajal dogodkom na dirki, vsekakor pa si želim ostati v lovu za vrh,« je Pogačar na videokonferenci s pisano mednarodno novinarsko udeležbo povedal o občutkih pred krstnim nastopom na Touru.



14:50
Luka Mezgec ima danes premiero. Prvič na Touru in že favorit za rumeno majico. Današnja trasa mu je pisana na nogi, saj je v odlični formi, in kot vemo, spada med najboljše klancarje med šprinterji.

14:45
Primož Roglič je izjavil, da sta prvi etapi, kot bi bili speljani po Kisovcu, saj s družino živi v neposredni bližini obeh tras. Cesta je res ozka in zavita, trenutno so na spustu, če bo začelo deževati bo res nevarno.

14:40
Andrey Amador  je danes dopolni 34 let. Začenja svoj peti Tour de France, prvega za Ineos-Grenadier. Prej je bil v Movistarju, ki je zmagal v razvrstitvi ekip v letih 2018 in 2019. Peloton je oživel, Kaže na dež.

14:35
Pet Slovencev na startu z naslednjimi štartnimi številkami: 11 – Primož Roglič, 66 – Matej Mohorič (Bahrain McLaren), 131 – Tadej Pogačar, 138 – Jan Polanc (oba UAE) in 167 – Luka Mezgec (Mitchelton Scott).
Prednost ubežnikov je že 2:30min.

14:30
Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) in Fabien Grellier (Total Direct Energie). Peloton je že več kot minuta zadaj, mirno kramljajo med sabo.  Kar veliko gledalcev je ob cesti. Kaže, da le ni tako strogo, kot pravijo. Vsi gledalci nosijo maske, kazen za tistega, ki je nima na obrazu, znaša 135 evrov.





14:25
Imamo že tri ubežnike. njihova prednost je 22 sekund. Glavnina se ne meni zanje. 

14:20 
Po osem kilometrski zaprti vožnji se je začelo zares. Trop levov je spuščen. Kolesarji nikoli niso tako težko pričakovali Toura. Zdaj bi morali gledati Vuelto, dirko po Španiji, na programu pa je čisto nekaj drugega. Koronavirus je ustavila skoraj ves svet, vendar Toura ne more ... Tour sta ustavili le obe svetovni vojni.

14:15
Negotovost vlada zaradi koronavirusa, epidemiološka slika je ena najslabših v Franciji ravno na območju, kjer se je dirka začela. Departma Alpes-Maritimes z 97 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu sodi globoko na rdeči seznam. In če bi se izkazalo, da se karavana Toura in njeni spremljevalci ne držijo dovolj strogo ukrepov proti širjenju virusa ter bi pri tem prispevala pri slabšanju zdravstvenega položaja, bi lahko bilo dirke predčasno konec, če bi to zaukazale francoske oblasti.

14:10
Steven Kruiswijk že pogreša Rogliča in sotrpine iz Jumbo Visme.


14:05
Prireditelji bodo močno omejili dostop gledalcem, na start v Nici so jih nameravali spustiti 2500, zdaj jih ne bo smelo biti več kot 100, zaprli so dostop za motorna vozila na vse vzpone. Ob trasi bodo lahko le tisti, ki bodo tja kolesarili ali pešačili …

14:00
Če so včeraj še omilili pravilo o izključitvi zaradi koronavirusa, so danes le-tega zopet zaostrili. Tako je bilo povelje francoske vlade; če bosta najmanj dva člana, tudi spremljevalno osebje, ne samo tekmovalci moštva pozitivna v sedmih dneh, se izključi celotno moštvo. 

13:55
Dobrodošli k branju in spremljanju 107. dirke po Franciji. Pred nami je 1. etapa, dolga 156 kilometrov, s tem, da ima 1600 višinskih metrov, kar pomeni, da bodo morali šprinterji zelo garati, da pridejo do zaključka v ospredju pelotona. Mojster za take etape je prav gotovo Luka Mezgec.

Prva etapa. Zmagovalec bo najbrž šprinter, ki mu klanci niso tujka. FOTO: Graphic News/Delo
Prva etapa. Zmagovalec bo najbrž šprinter, ki mu klanci niso tujka. FOTO: Graphic News/Delo






Nica gosti prvo etapo letošnje francoske pentlje. Že prva etapa ima dva gorska cilja tretje kategorije, dolga je 156 kilometrov, zanimiva pa bo tudi zato, ker za razliko od večine šprinterskih etap (razen zadnje po Elizejskih poljanah v Parizu) ponuja več kot eno priložnost, da si gledalci ogledajo kolesarje, saj bodo le-ti najprej v zaledju naredili tri pentlje, in potem še eno v južnem delu mesta. Zaradi koronavirusa bodo gledalci močno prikrajšani in šele danes bomo lahko videli, na kakšen način in kje bodo lahko spremljali kolesarje.



Šprint bo na sedemkilometrski Angleški promenadi, ki jo štejemo med najbolj znane v Evropi. To nikakor ni ravna etapa, vendar vseeno pričakujemo šprinterja kot prvega nosilca rumene majice. Favorit številka ena je prav gotovo Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je na lanski dirki slavil kar v treh etapah.

Etapa ni ravna kot palačinka, če uporabimo kolesarski žargon, vendar Mezgec je najboljši klancar med šprinterji.

Slovenija ima zelo močno orožje v nogah Luke Mezgeca (Michelton Scott), ki je, kot kaže v zelo dobri formi, saj je pred nekaj dnevi osvojil odlično drugo mesto na dirki po Bretaniji. Primož Roglič je izjavil, da je etapa tehnično zelo zahtevna in bo šprinterjem povzročala veliko preglavic. Podobno izjavo je dal tudi Tadej Pogačar, ki je dejal, da je ves prvi teden nenormalno težek in bo vsekakor odkril, kdo ne bo zmagal na letošnji francoski pentlji. Na štartu v Nici bomo videli tudi Mateja Mohoriča (Bahrain-McLaren), ki pa je velemojster spustov in najbolj tehnično zahtevnih dirk, tako, da se lahko obeta pravi slovenski dvoboj za rumeno majico.

Tako kot smo lansko leto v živo spremljali celotno dirko po Španiji, bomo letos dirko po Franciji. Imamo pet kolesarjev, ki bodo igrali najvidnejšo vlogo na Touru v zgodovini slovenskega kolesarstva, zato vas toplo in lepo vabimo k branju.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine