Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič dobro prestrašil rožnato majico in napredoval na drugo mesto

Domačin Filippo Zana je veliki zmagovalec 18. etape. Roglič dobro prestrašil rožnato majico in na drugem mestu zamenjal Almeido.
Roglič je danes naredil red na dirki. FOTO: Luca Bettini 
Roglič je danes naredil red na dirki. FOTO: Luca Bettini 
25. 5. 2023 | 10:03
25. 5. 2023 | 17:36
19:40

Gorska 18. etapa od Oderza do Val di Zolda je bila to, kar na Giru pričakujemo; akcija od štarta do cilja. Roglič je danes pokazal, da je boj za rožnato majico še povsem odprt, vse je še možno. Razlike med prvimi tremi v skupnem seštevku so še manjše kot zjutraj pred štartom.

Gledali smo dirko na dirki, sedem ubežnikov je bilo svojo bitko, preostali kolesarji pa so se šli igro na izpadanje. Po 17. etapah so noge že skoraj prazne, to so občutili vsi razen kolesarjev, ki se borijo za deseterico.

Akcija se je začela, ko je ubežnike na zadnjem klancu napadel Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in ko je vajeti v skupinici z rožnato majico prevzel Primož Roglič. Joao Almeida je prvi popustil, Geraint Thomas pa se je spremenil v Primoževega klopa. Ni popuščal, Primož pa je vseskozi navijal pedali. Kazalo je že, da bo Thomas dokončno odfrčal iz Rogličevega zavetrja, ampak se na današnji rojstni dan ni predal, skupaj sta prišla skozi cilj 21 sekund pred Almeido.

V skupnem seštevku je Thomas še vedno rožnat, Roglič je zdaj drugi, Almeida tretji.

Jutri je na vrsti Kraljevska etapa 

Jutri je na vrsti kraljevska etapa dolga 183 kilometrov od Longarona do Tre Cime di Lavaredo. Etapa, v kateri bodo kolesarji morali premagati tudi najvišji vrh na letošnji dirki, Tre Cime di Lavaredo je Cima Coppi – najvišja točka – dirke Giro d’Italia leta 2023! Etapa s petimi gorskimi cilji, kar trije so 1. kategorije!

19. etapa je kraljevska etapa na Giru. FOTO: Giroditalia.it 
19. etapa je kraljevska etapa na Giru. FOTO: Giroditalia.it 

Prvih 10 danes

1) Filippo Zana (Jayco AlUla) in 4:25:12

2) Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 

3) Warren Barguil (Arkéa-Samsic) +50 sekund

4) Derek Gee (Israel-Premier Tech) +1:03

5) Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) +1:24

6) Marco Frigo (Israel-Premier Tech) 

7) Primož Roglič (Jumbo-Visma) +1:56

8) Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 

9) João Almeida (UAE Team Emirates) +2:17

10) Eddie Dunbar (Jayco AlUla) +2:32

Filippo Zana, italijanski državni prvak, domačin, je danes slavil svojo največjo zmago. FOTO: Luca Bettini 
Filippo Zana, italijanski državni prvak, domačin, je danes slavil svojo največjo zmago. FOTO: Luca Bettini 

***

Spremljali smo v živo
 

17:01
Roglič
in Thomas skupaj v cilj, Almeida 21 sekund za njima.

17:00
Filippo Zana 
(Jayco AlUla) je zmagovalec 18. etape!

16:58
Trenutno stanje na dirki: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla) imata 48 sekund pred Barguilom in še 10 sekund pred Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Derek Gee (Israel-PremierTech).

3:00 zaostajata Thomas in Roglič.

16:55
Sledi 2 km spusta, potem zaključnih 3 km!

16:54
Kuss
je ujel Rogliča in Thomasa ...

16:53
Roglič
in Thomas sta sama.

16:52
Almeida lovi Rogliča in Thomasa ... še 6 km. Roglič je napadel!

16:51
Kuss, Roglič, Thomas,
Dunbar so ostali sami, Almeida zaostaja.

16:50
Almeida popušča, Roglič napada, rožnata majica komaj drži.

16:46
Thibaut Pino
t (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla) sta sama na čelu dirke, 4 minute pred rožnato majico in Rogličem. Almeida popušča!

16:45
Akcija med ubežniki se začenja! Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je hudo navil pedalke. Skupinica za rožnato majico se manjša.

16:40
Komaj čakamo na zadnji klanec! Videli boste ogromno slovenskih zastav. Kako bo šele v soboto na Višarjih! 

16:37
Iz ubežniške skupine je odpadel Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan). Sekstet:  Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arké-Samsic), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-PremierTech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla) ima 4:44 prednosti, 10 km pred ciljem. 

16:35

Thomas si za današnji rojstni dan želi še nekaj sekund več proti Rogliču? 

16:33
Roglič
bo danes zagotovo poskusil z napadom na Almeido in Thomasa, čeprav je jutri kraljevska etapa. Slovenski navijači ga bodo ponesli do cilja. 

16:27
Spust je nevaren z nepreglednimi ovinki, samo tri kilometrski spust je in potem sledijo zaključne serpentine, ki so bile že včeraj polne slovenskih navijačev, do cilja v vasi Palafavera na Val di Zoldu. Zadnji serpentinasti klanec je dolg 2,7 kilometra, povprečen naklon pa je 6,4-odstoten.

16:25
Z rožnato majico je manj kot 20 kolesarjev, Roglič je med njimi.

16:20
Ubežniki so že čez gorski cilj na Forcelli Cibiani. Glavnina zaostaja 4:27, 17 km pred ciljem.

16:15
Navijači na današnjm cilju v Palafaveri ...

Navijači na cilju 18. etape Foto Miha Hočevar Delo
Navijači na cilju 18. etape Foto Miha Hočevar Delo
Navijači so povsod! Foto Miha Hočevar Delo
Navijači so povsod! Foto Miha Hočevar Delo

16:12
Roglič
je tam kjer mora biti, dve mesti za Almeido, odlično mu gre, če lahko pije iz bidona sredi 9 odstotne strmine, potem je ok.

16:11
Glavnina gre skoraj na vso moč, v dveh km so za pol minute zmanjšali zaostanek za 7. ubežniki.

16:10
Mogoče pa Primož blefira? Redko ga na takih klancih vidimo tako globoko v glavnini.

16:07
Ineosovi kolesarji navijajo ritem dirke. Rožnata majica se vozi na drugem mestu ... kaj to pomeni? Roglič je nekaj mest za njim. Almeida ima zaprta usta ...

16:06

16:02
Glavnina se redči, klanec je neskončen, ubežniki še vedno povečujejo prednost. Še 30 km.

15:59
Ubežniki povečujejo prednost, kar pomeni, da glavnina še vedno taktizira, nihče ne napada, Roglič je zdaj bolj v ospredju, kot na prvem klancu.

15:55
Ubežniki so 5:30 pred glavnino, ki je že sredi klanca Forcella Cibiana. Do cilja je samo še 32 km!

15:50
Naslednji klanec je pred kolesarji. Forcella Cibiana. 9,6-kilometrski vzpon pri 7,8- odstotnem povprečnem naklonu. Potem sledi 12 kilometrov strmega spusta. Sledi petkilometrski klanec na Coi, ki ima 9,8-odstotni povprečni naklon, spet spust, tokrat krajši, samo tri kilometrski in potem sledijo zaključne serpentine, ki so bile že včeraj polne slovenskih navijačev, do cilja v vasi palafavera na Val di Zoldu. Zadnji serpentinasti klanec je dolg 2,7 kilometra, povprečen naklon pa je 6,4-odstoten.

15:45

15:40
Ko se bo Jonathan Milan (Bahrain Victorious), 194 cm visoki kolesarski orjak iz Furlanije – Julijske krajine, naučil boja za pozicije pred šprintom, bo bržkone nepremagljiv. V 17. etapi Gira ne bil, čeprav je bil najmočnejši. Na ciljni črti je bil hitrejši njegov rojak Alberto Dainese (DSM). Njegova druga karierna etapna zmaga na dirki po Italiji pa je bila le kratek premor v boju za končno zmagoslavje, ki se bo nadaljeval v Dolomitih.

Prireditelji 106. Gira so v zadnjem tednu kolesarjem namenili neskončne klance, za predah so poskrbeli le s preizkušnjo, ki jih je skorajda celotno pot od Trentinskega do Jadranske obale peljala navzdol. Ta čas tretjeuvrščeni Primož Roglič (Jumbo Visma) in njegova glavna tekmeca za končno zmago, rožnati Geraint Thomas (Ineos) in njegov najbližji zasedovalec João Almeida (UAE) so lahko zvrteli noge.

image_alt
Rogličeva rožnata bitka se z Jadrana seli v Dolomite

15:35
Glavnina zaostaja 5:11, ubežniki so: Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arké-Samsic), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-PremierTech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla). 

15:33
Kolesarji so na klancu, vendar ta ne sodi v nobeno kategorijo, a je še vedno klanec in tega kolesarji ne marajo. 45 km je do cilja, 7 ubežnikov še vedno beži.

15:29
Jumobv kuhar, šef kuhinje, nam je povedal veliko o prehrani kolesarjev na Giru. Gre za kalorije in grame, ki jih navaden človek poje v petih dneh. 

15:25
Letos se mi zdijo kolesarji na Giru še posebej suhi. Še vedno traja trend, da mora biti kolesar za tritedenske dirke optimalno suhljat. Tudi Roglič je videti precej lažji kot smo ga vajeni. Njihovi nutricionisti so sešteli kilometre in višinske metre na letošnji dirki in ... so taki kot smučarji skakalci.

15:22
Jutri kolesarje čaka 5300 višinskih metrov! Zato lahko pričakujemo, da bodo danes glavni favoriti precej štedili z močmi. Če je to po 17. etapah sploh možno.

15:16
V skupnem seštevku Roglič za rožnato majico zaostaja 29 sekund. Bo danes nadoknadil razliko ali bo čakal na jutrišnjo kraljevsko etapo? Upam, da ne bodo Sveti Višarji določili letošnjega zmagovalca.

15:11
Naslednji klanec je Pieve di Cadore, ki je dolg 7,3 kilometra, povprečen naklon pa je 4,8 odstoten. Ta klanec služi kot uvodnik v za »grande finale«, kot pravijo italijanski »tifosi«.

15:08

15:05
Včeraj smo se pogovarjali z Albertom Contadorjem:
Nekoč je bil najbolj znani kolesarski revolveraš, El pistolero. Alberto Contador je bil najboljši v svojem rodu, tudi na večnih lestvicah kotira visoko, trikrat je zmagal na Vuelti (2008, 2012 in 2014), po dvakrat na Giru (2008, 2015) in Touru (2007 in 2009). Je eden od sedmih v zgodovini, ki so dobili vse tri tritedenske dirke, in ob Bernardu Hinaultu edini, ki je vse tri dobil več kot enkrat. Po njegovih žilah pri 40 letih še vedno teče kolesarska kri, za Eurosport komentira dogajanje na Giru, za Delo se je razgovoril v cilju 16. etape na Monte Bondoneju.

Kako ocenjujete potek dirke, med katero so se navijači upravičeno pridušali, da se nič ne dogaja? Vse do konca drugega tedna ni bilo pravega boja za rožnato majico.

Z izjemo 16. etape smo doslej res videli precej konservativno dirkanje na Giru. Favoriti so hranili moči, pri tem so pomembno vlogo igrale vremenske razmere, zaradi katerih je bila doslej ta dirka manj spektakularna, kot smo pričakovali.

image_alt
Alberto Contador: Roglič je še v igri, odločile bodo Svete Višarje

15:00
Ineososvi kolesarji vlečejo glavnino. Ubežniki imajo 4:19 prednosti, 65 km pred ciljem.

14:55
Roglič
nas je na prvem klancu na današnji etapi malce prestrašil ...

Roglič in italijanski kolesarski gral. FOTO: Luca Bettini 
Roglič in italijanski kolesarski gral. FOTO: Luca Bettini 

14:50

14:45
75 km pred ciljem kolesarji v glavnini imajo malico. Roglič je videti v redu, bolj na sredini glavnine se drži.

14:40
Ubežniki: Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arké-Samsic), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-PremierTech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla) imajo 2:10 prednosti, 80 km pred ciljem.

14:35

14:30
Pred kolesarji je zdaj 43 km lažne ravnine. Kar pomeni nabiranje višincev.

14:25
Ubežniki so že prečkali drugi gorski cilj na Pieve d’Alpagu. Še 92 km do cilja.

14:20
Ineosovi kolesarji so na čelu glavnine. Roglič je za kolesarji UAE. 

14:15
Kolesarji so e na drugem današnjem klancu, Pieve d’Alpago, je dolg 4,4 kilometra, povprečen vzpon je 5,4-odstoten. Sledi spust v Ponte nelle Alpi, kjer sledi ravnina,in to lažna ravnina, kot radi rečejo kolesarji. 

14:12
Stanje na dirki 100 km pred ciljem, 7 kolesarjev je na begu, imajo 1:50 prednosti. Ubežniki so: Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arké-Samsic), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-PremierTech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco AlUla). 

14:08
Glavnina zaostaja 1:50, Roglič se še vedno igra z našimi živci in močmi tekmecev. 

14:05
Roglič
se vozi v sredini glavnine, da leč od rožnate majice ... še 110 km.

14:00
Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Marco Frigo, Derek Gee (Israel-PremierTech) in Filippo Zana (Jayco AlUla), imajo samo 44 sekund prednosti. Stojnića je glavnina dohitela.

13:57

13:55
Mogoče pa Roglič simulira, da bi Ineosovi kolesarji porabili moč že na prvem klancu?

13:50
Ugibamo kaj se dogaja z Rogličem. Še vedno je precej zadaj v glavnini, ampak Ineosovi kolesarji so se umirili. Tipali so Rogličev pulz, pravijo temu kolesarji.

13:47
Roglič
je bil s Kussom ves čas vzpona na začelju glavnine, ki šteje samo še 30 kolesarjev. Kolesarji Ineosa so to opazili in zdaj navijajo hud tempo. 

13:42
Evo ga današnjega slavljenca ...

13:40
Neumorni, trmasti, borbeni Stojnić spet beži pred glavnino ... že petič na letošnjem Giru!

13:35
Aurélien Paret-Peintre
 (AG2R Citroën), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Marco Frigo, Derek Gee (Israel-PremierTech) in Filippo Zana (Jayco AlUla) so sami pred glavnino v kateri je še samo 30 kolesarjev! Roglič je čisto na repu glavnine.

13:30
Končno imamo ubežnike. Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Jack Haig (Bahrain Victorious), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Marco Frigo, Derek Gee (Israel-PremierTech) in Filippo Zana (Jayco AlUla). Imajo okoli 40 sekund prednosti pred glavnino, ki jo vlečejo jumbovci.

13:25
Napadi, napadi, vseskozi napadi! Kakšen Giro!

13:20
No, temu se reče biti tehnično podkovan ...

13:15
Še vedno ni ubežnikov na dirki ... 

13:11
Peloton leti po klancu, kot da kolesarji nimajo v nogaš že 17 etap!

13:10
Napadi se vrstijo, vendar ubežnikov še ni. Kolesarji so že na prvem današnjem klancu La Crosetta, s svojimi 11,6 kilometri in povprečnim 7,1-odstotnim naklonom.

13:05
Trenutna povprečna hitrost na dirki je 52 km/h! So pozabiili kakšni klanci jih čakajo danes? Nihče se še ni odcepil iz pelotona.

13:00

Gorska 18. etapa je že v teku. Na vso moč gredo kolesarji, videti je kot bi vsi hoteli med ubežnike. Čez 15 km je že prvi današnji klanec. Danes ima Geraint Thomas, nosilec rožnate majice, 37. rojstni dan! Čestitamo in želimo, da konča letošnji Giro ... na drugem mestu za Rogličem. 


18. etapa, prva iz gorske trilogije FOTO: Delo Zx Igd
18. etapa, prva iz gorske trilogije FOTO: Delo Zx Igd

***

Gorska 18. etapa se začne v Oderzu, sledi 30 kilometrov ravnine, nato se začne že prvi klanec La Crosetta s svojimi 11,6 kilometri in povprečnim 7,1-odstotnim naklonom.

Takole je bilo na včerajšnji etapi:
image_alt
Fotofiniš določil zmago Daineseju, Roglič varno na cilju

Potem sledi valovit odsek, nato se cesta spusti do vznožja klanca Pieve d’Alpago, ki je dolg 4,4 kilometra, povprečen vzpon je 5,4-odstoten. Sledi spust v Ponte nelle Alpi, kjer sledi ravnina in to lažna ravnina kot radi rečejo kolesarji. 

Naslednji klanec je Pieve di Cadore, ki je dolg 7,3 kilometra, povprečen naklon pa je 4,8 odstoten. Ta klanec služi kot uvodnik v za »grande finale«, kot pravijo italijanski »tifosi«.

Najprej je na meniju Forcella Cibiana. 9,6-kilometrski vzpon pri 7,8- odstotnem povprečnem naklonu. Potem sledi 12 kilometrov strmega spusta. Sledi petkilometrski klanec na Coi, ki ima 9,8-odstotni povprečni naklon, spet spust, tokrat krajši, samo tri kilometrski in potem sledijo zaključne serpentine, ki so bile že včeraj polne slovenskih navijačev, do cilja v vasi Palafavera na Val di Zoldu. Zadnji serpentinasti klanec je dolg 2,7 kilometra, povprečen naklon pa je 6,4-odstoten.

Na današnji etapi je pet kategoriziranih klancev, prvi sodi v prvo kategorijo, drugi v četrto kategorijo, tretji spet v prvo in zadnja dva v drugo kategorijo. Vmes sta še dva leteča cilja.

Tu je bil Giro nazadnje leta 2005, ko je Paolo Savoldelli v sprintu dveh premagal Ivana Bassa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine