Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

V Stockholmu bodo razglasili Nobelove nagrajence za medicino

Danes bodo razglasili dobitnike nagrade za medicino, v torek za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za literaturo in v petek za mir.
Nagrada je vredna 900.000 evrov. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

 
Nagrada je vredna 900.000 evrov. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP  
S. S., STA
7. 10. 2024 | 08:42
7. 10. 2024 | 11:17
3:06

Danes dopoldne bodo v Stockholmu razglasili dobitnike Nobelove nagrade za medicino in fiziologijo.

Komiteji, ki izbirajo dobitnike, so skrivnostni do zadnjega, seveda pa mediji ugibajo, komu bi lahko šla prestižna nagrada. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP bi danes komite na Karolinskem inštitutu, ki odloča o nagradi za medicino, nagrado lahko podelil za raziskave genetike presnove lipidov, kar je privedlo do razvoja novih zdravil za bolezni srca in ožilja, nagradili pa bi lahko tudi raziskave globokih možganskih jeder ali kompleksnega procesa genomskega vtisnjenja.

Prenos v živo:

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela madžarska znanstvenica Katalin Kariko in ameriški znanstvenik Drew Weissman za njun prispevek pri razvoju cepiv mRNK. Njune raziskave so namreč omogočile razvoj učinkovitih cepiv proti covidu-19. 

V torek bo sledila razglasitev dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za literaturo in v petek še za mir. Dobitniki Nobelove nagrade za ekonomijo – edine, ki je v svojo oporoko leta 1895 ni zapisal Alfred Nobel osebno – bodo razglašeni v ponedeljek, 14. oktobra.

Najprestižnejšo nagrado za mir, katere dobitnike bodo tradicionalno razglasili v petek v Oslu, bodo letos zaznamovali številni konflikti po svetu. Nekateri strokovnjaki, med njimi vodja Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) Dan Smith, so menili, da letos sploh ne bi smeli podeliti nagrade za mir, saj po svetu divja več kot 50 aktivnih konfliktov, vključno z vojno v Ukrajini ter vse bolj krvavimi konflikti na Bližnjem vzhodu in v Sudanu. Odbor za podelitev Nobelovih nagrad bi sicer s tem priznal neuspeh, zato je malo verjetno, da nagrade za mir ne bi podelili, navaja AFP. Seznam nominirancev je tajen, vendar pa tisti, ki imajo pravico do nominacije, lahko razkrijejo svoj izbor. Tako je že znano, da so na seznamu potencialnih nagrajencev za mir tudi Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA), več skupin za človekove pravice in Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu.

Podelitev Nobelovih nagrad poteka vsako leto 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela, ki je preminil leta 1896. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine