Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Matematika je najpopolnejši jezik

Slovenska matematika je vrhunska v svetovnem merilu in za to imajo velike zasluge profesorji na vseh ravneh izobraževanja, poudarja Joso Vukman.
Joso Vukman je pomembno vplival na matematično znanost v Sloveniji, še posebej na Univerzi v Mariboru, kjer so se na njegovo pobudo oblikovala raziskovalna jedra za funkcionalno analizo, algebro, topologijo, teorijo grafov in diferencialne enačbe. FOTO: Matjaž Veruš

 

 
Joso Vukman je pomembno vplival na matematično znanost v Sloveniji, še posebej na Univerzi v Mariboru, kjer so se na njegovo pobudo oblikovala raziskovalna jedra za funkcionalno analizo, algebro, topologijo, teorijo grafov in diferencialne enačbe. FOTO: Matjaž Veruš    
30. 11. 2023 | 06:00
13:27

V nadaljevanju preberite:

»Študij matematike je bila ena najboljših odločitev v mojem življenju. Te odločitve nisem nikdar niti za hip obžaloval,« poudarja zaslužni profesor Univerze v Mariboru dr. Joso Vukman, dobitnik Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju matematike.

Bibliografija zaslužnega profesorja dr. Josa Vukmana obsega 113 izvirnih znanstvenih člankov, ki so bili doslej v svetovni literaturi citirani približno tisočkrat pri 225 avtorjih. Njegov raziskovalni opus se vrti okrog treh področij: funkcionalne analize, teorije kolobarjev in funkcijskih enačb.

Med njegovimi pomembnejšimi dosežki je rezultat iz leta 1983, v katerem karakterizira Hilbertov prostor med vsemi normiranimi prostori. Kanadski matematik Izrael Halperin je leta 1963 objavil vprašanje, ali lahko vsak kvadratni funkcional predstavljamo z bilinearnim funkcionalom. Halperinov problem, ki je v tesni zvezi s slovito Jordan-Neumanovo karakterizacijo Hilbertovega prostora, je leta 1965 rešil eden najvidnejših jugoslovanskih matematikov Svetozar Kurepa. Profesor Vukman se je problema lotil na povsem nov način in je v člankih, objavljenih v letih 1984, 1985 in 1987, razvil presenetljivo teorijo, v kateri je Halperinov problem povezal s funkcionalno analizo, ga bistveno posplošil in rešil. Raziskave v funkcionalni analizi so pozneje vodile v teorijo kolobarjev. Bistveno je vplival na razvoj teorije funkcijskih identitet, ki je med najpomembnejšimi teorijami zadnjih trideset let v teoriji kolobarjev. Velja za začetnika in utemeljitelja teoretične matematike na Univerzi v Mariboru.

Profesor Vukman se še danes z enakim navdušenjem in radovednostjo spopada z matematičnimi problemi. Za Delo je spregovoril o svojih raziskavah, motivaciji, matematičnih problemih in svojih pogledih na slovensko matematiko.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine