Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Evropski satelit za opazovanje vodnega cikla

V rubriki Kje so naše ladje tokrat o evropskem satelitu SMOS.
SMOS FOTO: Esa
SMOS FOTO: Esa
4. 11. 2021 | 06:00
1:35

Sateliti za opazovanje Zemlje so v obdobju podnebnih sprememb še posebej ključni. Evropska vesoljska agencija je v orbito 2. novembra 2009 z rusko raketo rokot (istočasno so izstrelili tudi probo-2) poslala satelit za opazovanje vlažnosti zemlje in slanosti oceanov Smos, ki je del programa Živi planet.

Vlažnost prsti je pomemben vidik podnebja, slanost oceanov pa vpliva na gostoto vode in s tem na morske tokove, hkrati pa tudi na ogljični cikel. S podatki satelita lahko med drugim pripravljajo boljše vremenske napovedi, opazuje pa tudi sneg in led, tako da so podatki uporabni za preučevanje kriosfere.

image_alt
Japonski rentgenski satelit

Podatke pošilja skoraj v realnem času. Kot dodajajo pri Esi, so z uporabo teh podatkov lahko izboljšali naš vsakdanjik, ugotovili pa so, da lahko z njim poleg osnovnih nalog spremljajo še Sončevo aktivnost in vesoljsko vreme. Opremljen je namreč z radiometrom, ki deluje na več frekvencah in zato lahko spremlja različne parametre. Življenjska doba satelita je bila tri leta, a je v orbiti že 12 let in še vedno deluje brez večjih težav.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine