Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursula von der Leyen pred ciljno črto

Nova evropska komisija bo izvoljena v sredo okoli poldneva, nekaj nejasnosti še vedno glede britanskega komisarja.
Ursula von der Leyen je včeraj nastopila na kongresu EPP v Zagrebu. Napovedala je, da bo evropsko komisijo vodila v duhu evropskih vrednot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Ursula von der Leyen je včeraj nastopila na kongresu EPP v Zagrebu. Napovedala je, da bo evropsko komisijo vodila v duhu evropskih vrednot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
21. 11. 2019 | 15:39
21. 11. 2019 | 16:05
3:15
Bruselj – Časovni načrt je jasen in zapletov naj ne bi bilo. Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bo predvidoma izvoljena v sredo. Evropski poslanci bodo glasovali po poldnevu, po predstavitvi programa nove evropske komisije in razpravi z von der Leynovo.

Konferenca predsednikov v evropskem parlamentu, sestavljena iz predsednika Davida Sassolija in vodij političnih skupin, je danes še uradno razglasila konec postopka zaslišanj komisarskih kandidatov in končala svoj del naloge. Objavili so ocene prihodnjih komisarjev, tudi Janeza Lenarčiča.
 

Britanska odsotnost


Pred odločanjem poslancev evropskega parlamenta mora seznam prihodnjih komisarjev potrditi še svet EU (v tej instituciji so zastopane države članice). Glede tega še ni povsem rešen zaplet z britanskim komisarjem. London ga namreč noče predlagati pred volitvami 12. decembra.

Zaradi tega je evropska komisija sprožila postopek proti Združenemu kraljestvu, češ da z zavračanjem imenovanja krši pravo EU. K imenovanju kandidata se je izrecno zavezala med zadnjo odobritvijo podaljšanja roka za uresničitev brexita. Rok za odgovor Londona na sprožitev postopka se izteče jutri opolnoči.

Predsednik parlamenta Sassoli sicer pričakuje, da bo svet EU nato sprejel izjavo, ki bo pomenila, da bo evropska komisija lahko sestavljena iz 27 članov, čeprav bo do uresničenja brexita, ki je predvideno za 1. februar, imela 28 članic.


Razdrobljenost otežuje vladanje


Čeprav je julija izvolitev nemške krščanske demokratke Ursule von der Leyen v dramatičnih okoliščinah šla skozi šivankino uho, se pri glasovanju o celotni evropski komisiji pričakuje manj negotovosti. Proti von der Leynovi je, denimo, glasoval precejšen del skupine socialistov in demokratov (S&D), tudi oba njihova poslanca iz Slovenije, Milan Brglez in Tanja Fajon. Iz tega tabora v sredo naj ne bi več prišlo veliko glasov proti.

S&D, Evropska ljudska stranka (EPP) kot najmočnejša skupina in liberalci (Renew), v katerih je najmočnejši akter francoski predsednik Emmanuel Macron, bodo v evropskem parlamentu stebri naslednice Jean-Clauda Junckerja. Zaradi razdrobitve političnega prostora tako v evropskem parlamentu kot tudi v državah članicah bosta vladanje in sestavljanje koalicij za sprejemanje odločitev v EU še bolj zapleteni.   


15 moških, 12 žensk


Če bo evropska komisija v sredo potrjena, bo začela delovati 1. decembra z enomesečno zamudo, ker so bili v evropskem parlamentu zavrnjeni trije kandidati. Von der Leynova je sicer obljubila spolno uravnoteženo evropsko komisijo, a se je tehtnica na koncu prevesila na moško stran. Sestavljena bo iz 15 moških in 12 žensk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine