Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl Paul Volcker, legenda boja proti inflaciji

Nekdanji predsednik Fed je v osemdesetih letih preoblikoval vlogo centralnih bank in pomagal stabilizirati ZDA.
Paul Volcker Foto Tim Sloan Afp
Paul Volcker Foto Tim Sloan Afp
9. 12. 2019 | 17:35
9. 12. 2019 | 17:59
3:15
New York – Znameniti ameriški bojevnik proti inflaciji Paul A. Volcker se je pri 92.letih poslovil po dolgi bolezni. Legenda ameriške denarne politike je še desetletja po odhodu s položaja predsednika centralne banke Fed vplival na ZDA in ves svet.

Mnogi bralci še pomnijo ali pa iz drugih virov poznajo divjanje inflacije v sedemdesetih letih minulega stoletja, ko so bile po arabskem naftnem embargu in obdobju naraščanja cen ob hkratnem gospodarskem zastoju centralne banke in celi državni aparati videti brez moči.

Volcker, ki ga je na položaj predsednika Federal Reserve leta 1979 postavil demokratski predsednik Jimmy Carter ter ga ponovno potrdil republikanski Ronald Reagan, se je sredi bližnjevzhodnih in drugih zunanjepolitičnih kriz z omejevanjem količine denarja v obtoku odločno lotil boja proti rasti cen. Marca in aprila 1980 je inflacija, merjena v primerjavi z istima obdobjema v letu predtem, štela skoraj petnajst odstotov, ob koncu njegovega prvega mandata le še tri.

Ronald Reagan Foto Shutterstock
Ronald Reagan Foto Shutterstock


A so se vrtoglavo dvignile tudi obresti in na začetku so ga zaradi tega mnogi sovražili. S padanjem obresti in prej rekordne brezposelnosti pa so se začeli množiti uspehi in Volcker je bil med tistimi, ki so odločilno uveljavili neodvisno vlogo centralnih bank. A je tudi starosta sodobnega bančništva poročal o pritiskih Reaganove administracije, naj pred volitvami ne viša  obrestnih mer.

Republikanski predsednik je leta 1987 na vrh Fed imenoval Alana Greenspana, ki je  veljal za finančnega čarovnika - dokler ni leta 2008 tudi zaradi njegove ohlapne denarne politike in zmanjševanja regulacij izbruhnila katastrofalna finančna kriza.  Ob sedanji denarni politiki na steroidih v številnih delih sveta se mnogi sprašujejo, kako se bo to končalo, vsaj ameriška Fed pa obresti ne niža tako hitro, kot bi si želel sedanji predsednik Donald Trump.

Poslopje ameriške Fed v Washingtonu. Foto Brendan Mcdermid Reuters
Poslopje ameriške Fed v Washingtonu. Foto Brendan Mcdermid Reuters


Paul A. Volcker je po odhodu z vrha ameriške Federal Reserve prevzel vodstvo newyorške investicijske banke Wolfendohn & Co., po upokojitvi pa je ostal iskan sogovornik domačih in mednarodnih ustanov o denarnih in drugih vprašanjih. Med drugim je svetoval prejšnjemu demokratskemu predsedniku Baracku Obami in po nekdanjem predsedniku Fed se popularno imenuje »Volckerjevo pravilo« (del zakonodaje Dodd-Frank) o prepovedi špekulativnih dejavnosti za velike komercialne banke.

Mnogih priporočil pa politiki niso upoštevali, a si véliki zagovornik učinkovitega vladanja zaradi tega ni razbijal glave. Nič ni imel proti, če je imel več časa za svoje priljubljeno ribarjenje in reševanje križank.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine