Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Težave kanadskega premiera Trudeauja

Preiskovanje podkupovanja: Obtožen vladnega vmešavanja v delo pravosodja.
Afera je za 47-letnega premiera izbruhnila v neprimernem času, oktobra se bo namreč potegoval za ponovno izvolitev. Foto: Reuters
Afera je za 47-letnega premiera izbruhnila v neprimernem času, oktobra se bo namreč potegoval za ponovno izvolitev. Foto: Reuters
Z. R.
4. 3. 2019 | 10:01
4. 3. 2019 | 10:04
4:01
Mladi kanadski ministrski predsednik Justin Trudeau je ob svojem nastopu obljubljal transparentnost, zdaj pa nekdanja pravosodna ministrica govori o pritiskih njegovih tesnih sodelavcev na preiskavo nepravilnosti velikega kanadskega inženirskega podjetja v Libiji. Le osem mesecev pred parlamentarnimi volitvami konservativna opozicija zahteva odstop voditelja Liberalne stranke.

Nekdanja ministrica Jody Wilson-Raybould je prejšnji teden poročala o prikritih grožnjah tesnih Trudeaujevih sodelavcev na preiskavo domnevnega podkupovanja družbe SNC-Lavalin Group v Libiji med letoma 2001 in 2011. Inženirsko-gradbeno podjetje so že leta 2015 obtožili visokih nezakonitih plačil bližnjim sodelavcem nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija v zameno za dobičkonosne posle v tej državi, pri SNC-Lavalinu pa so lobirali za zunajsodno poravnavo. Ob morebitni obsodbi bi se morali namreč za desetletje odpovedati konkuriranju za državna naročila.

Wilson-Raybouldova, ki se je januarja umaknila iz vlade, je govorila o pritiskih visokih državnih uradnikov za zunajsodno poravnavo z argumentom, da bodo brez tega izgubljena številna delovna mesta, podjetje pa bi se lahko odločilo tudi za izselitev iz Kanade. Zaradi te afere je že odstopil premierov glavni svetovalec Gerald Butts, političarka Liberalne stranke pa svoje kolege obtožuje tudi »popolnoma neprimernega« opozarjanja na politične in strankarske posledice. Trudeau »v celoti nasprotuje« takšnemu opisu dogodkov in priznava le razpravo o morebitnem vplivu škandala na delovna mesta, »saj bo naša vlada vedno osredotočena na službe«.

Foto AFP
Foto AFP

 

Afera pred volitvami


Sedeminštiridesetletnega premiera je javno podprla priljubljena zunanja ministrica Chrystia Freeland, ki »zelo jasno« meni, da ministrski predsednik ne bi nikoli izvajal neprimernega pritiska. Z več kot tri tisoč delovnimi mesti v Quebecu je SNC-Lavalin eden večjih delodajalcev v tej kanadski provinci, po vsem svetu pa podjetje zaposluje več kot 50.000 ljudi. Konservativni voditelj Andrew Scheer poziva k preiskavi morebitnega vladnega kršenja zakonodaje in zahteva Trudeaujev odstop. Opozicijski prvak meni, da premier ne more več s čisto vestjo voditi države. Parlament bo o aferi razpravljal še ta teden, ta pa je izbruhnila v neprimernem času za mladega premiera, oktobra se bo namreč potegoval za ponovno izvolitev.

Obtožbe vladnega vmešavanja v pravosodni primer se pridružujejo drugim težavam, s katerimi se srečuje premier Trudeau. Po aretaciji finančne direktorice kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei, tudi hčere ustanovitelja družbe, so konec januarja odpoklicali veleposlanika v Pekingu, ki se je javno zavzel za odpoved ZDA zahtevi po izročitvi. Proces se bo kmalu nadaljeval pred sodiščem v Vancouvru in v Ottawi lahko pričakujejo še večje poslabšanje odnosov s Kitajsko.

Na začetku volilnega leta se ohlaja tudi rast bruto domačega proizvoda. Po podatkih državne statistične službe se je ta v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem v letu pred tem povečala le za 0,4 odstotka, kar je najslabši rezultat v zadnjih dveh letih. Leta 2018 je kanadsko gospodarstvo sicer doseglo 1,8-odstotno rast, še leta 2017 pa triodstotno. Poleg tega se je rast decembra že tretjič zapored zmanjšala v primerjavi z mesecem prej. Zaposlovanje se je januarja kljub temu povečevalo, a ekonomisti že dvomijo o odločenosti centralne banke za nadaljevanje višanja obrestnih mer.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine