Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Strupeni ameriški prepiri o predvolilni kampanji 2016

Inšpektor Horowitz pri nadzoru FBI-ja nad članom Trumpove kampanje našel le napake, predsednik vidi kriminalno dejanje
Demokratski predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerrold "Jerry" Nadler. Foto Pool Reuters
Demokratski predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerrold "Jerry" Nadler. Foto Pool Reuters
9. 12. 2019 | 22:38
10. 12. 2019 | 06:06
3:52
New York – Dolgo pričakovana preiskava ameriškega pravosodnega ministrstva o obveščevalnem nadzoru nad predvolilno kampanjo republikanskega predsednika Donalda Trumpa kaže na pomembne napake v delu zveznega preiskovalnega urada FBI, ne pa tudi načrtnih nepravilnosti ali političnih predsodkov. A preiskava generalnega inšpektorja Michaela Horowitza ni zadnja beseda o sporni predvolilni kampani iz leta 2016, morebitne kazenske prestopke že preučuje tožilec iz Connecticuta John Durham.

Trump uradnike zvezne policije iz časov prejšnje demokratske administracije – in tudi predsednika Baracka Obama - obtožuje zarote proti sebi, generalni inšpektor Horowitz pa vendarle presoja, da odločitev za obveščevalni nadzor sodelavca Trumpove kampanje Carterja Pagea ni bila nezakonita, pa čeprav so ga delno ukazali na temelju razvpitega dosjeja britanskega obveščevalca Christopherja Steela in objav na spletnem portalu WikiLeaks. Dvoletna preiskava posebnega preiskovalca Roberta Muellerja je našla znamenja ruskega vmešavanja v zadnjo predvolilno kampanjo, ne pa tudi Trumpovega sodelovanja z Moskvo.

Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Foto Simon Dawson Reuters
Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Foto Simon Dawson Reuters


Nekdanja voditelja FBI-ja James Comey in Andrew McCabe sta vsaj za zdaj oproščena slabih namenov, Horowitz pa je vendarle našel vrsto »pomembnih netočnosti in opustitev«. Zdaj je znano, da je pravnik pravosodnega ministrstva že tedaj opozarjal na morebitne povezave Steela s Trumpovimi političnimi tekmeci in res se je kasneje izkazalo, da ga je plačevala kampanja tedanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Kot kaže, pravosodno ministrstvo ni dobilo vseh infomacij o dvomljivih virih.

Pravosodni minister William Barr že ocenjuje, da je bila preiskava ameriške predsedniške kampanje vsiljiva, nekdanji uradniki FBI-ja pa so zavajali sodišče. Pod njegovim nadzorom dogajanja iz leta 2016 preiskuje tudi tožilec John Durham, ki vidi tudi kazenske elemente in ne soglaša z nekaterimi Horowitzevimi ocenami. Da generalnega inšpektorja ni zanimalo njegovo mnenje, se je pritožil tudi Carter Page, za katerega so pri FBI-ju sumili, da je ruski agent - kljub temu, da je Page o svojih ruskih zvezah.seznanjal obveščevalno agencijo Cia, kot je tudi pokazala preiskava..

Ameriški pravosodni minister William Barr. Foto Loren Elliott Reuters
Ameriški pravosodni minister William Barr. Foto Loren Elliott Reuters


Predsednik Trump zdaj še bolj verjame, da je Obamova FBI poskušala strmoglaviti njegovo predvolilno kampanjo. Medtem se nadaljujejo tudi demokratska prizadevanja za njegovo razrešitev. Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa pod vodstvom demokrata Jerrolda Nadlerja je v ponedeljek poslušal pričevanja odvetnikov obtožbe in obrambe, pridobljena med zaslišanji prav tako demokratsko vodenega odbora za obveščevalne zadeve. Trumpovi tožilci verjamejo, da je predsednik s pritiskom na Ukrajino za preiskavo demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna lastne interese dvignil nad državne, obramba pa takšnih dejanj obtožuje nekdanjega demokratskega podpredsednika, Trump je zaradi dvomljivega ravnanja Bidna in njegovega sina v Ukrajini po njihovem prepričanju celo moral posredovati. Naslednji korak bo glasovanje o obtožnici v vsem predstavniškem domu in če bo zanjo večina kongresnikov, bo nastopil čas za sojenje v republikansko nadzorovanem senatu.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine