Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sto dni do brexita: Evropa se pripravlja na grozeči kaos

Bruselj pripravil kopico predlogov enostranskih ukrepov za blažitev posledic neurejene ločitve. Uveljavljeni bodo samo, če bo London privolil v recipročnost.
Čedalje večja verjetnost neurejene britanske ločitve.
Čedalje večja verjetnost neurejene britanske ločitve.
19. 12. 2018 | 14:02
19. 12. 2018 | 15:12
3:14
Bruselj – Izvajanje akcijskega načrta za krizne razmere v primeru izstopa Združenega kraljestva iz EU brez ločitvenega sporazuma je že v vroči fazi.
 
Logika predlogov je zagotavljanje blažilcev za posledice kaotičnega brexita na konkretnih področjih, ki bi neposredne prizadele milijone državljanov. Ukrepi, s katerimi naj bi po predlogih evropske komisije preprečevali večjo škodo za državljane in podjetja, bodo enostranski in časovno omejeni, denimo za 9, 12 ali 24 mesecev.


»Letala bodo letela«


Največji zapleti bi grozili na področju prometa. V letalskem prometu bi, denimo, po črnem scenariju grozila popolna prekinitev povezanosti. Z izrednimi ukrepi naj bi omogočili, da promet ne bi zastal in da se bo del storitev izvajal še naprej. Polete naj bi opravljali med Otokom in EU27.

»Letala bodo letela,« je pojasnila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. To naj bi zagotavljalo, da za državljane, ki nameravajo prihodnje leto potovati na Otok, ne bo opaznejših tveganj. 

Kljub temu naj bi veljalo nekaj omejitev. Britanski prevozniki bodo sicer lahko povezovali London ali druga letališča na Otoku z evropskimi mesti, denimo Frankfurtom in Ljubljano. A po pojasnilih Bulčeve ne bodo mogla nadaljevati poti v drugo evropsko mesto ali v ZDA.   

Tudi na področju tovornega prometa naj bi do konca prihodnjega leta ostal režim enak, kot je veljal doslej.


In hišni ljubljenčki?


Bo pa v primeru kaotičnega brexita vpeljan nadzora transporta živali in živalskih izdelkov v EU. Tudi evropski potni list za hišne ljubljenčke, izdani na Otoku pred datumom ločitve, ne bodo več v veljavi. Zahtevana utegnejo biti tudi potrdila o cepljenju.

Na področju finančnih storitev naj ne bilo 12 mesecev nobeni sprememb pri klirinških poslih s finančnimi derivati. Izvajalci bančnih in zavarovalniških storitev s sedežem na Otoku ne bodo več mogli izvajati dejavnosti na podlagi obstoječih dovoljenj.


Pokojnine ne bodo ogrožene


Brez sporazuma bi bili državljani (iz EU27 na Otoku in Britanci v EU27) obravnavani kot državljani tretjih držav s številnimi omejitvami, denimo glede zaposlovanja ali pravice do bivanja. To naj bi države članice preprečile z zagotavljanjem bolj ali manj enakih pravic kot doslej. Bruselj poziva članice, naj bodo pri zagotavljanju pravic britanskim državljanom, ki so že pri njih, velikodušne. Članice naj bi tudi omogočile zagotavljanje pokojninskih pravic

Pogoj za uveljavitev vseh olajšav je, da bo London privolil v njihovo recipročnost.  

Ločitveni sporazum, ki ureja številne podrobnosti britanske razveze z EU, je sicer pripravljen, a na Otoku še oklevajo z njegovo potrditvijo.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine