Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sedmerici veličastnih se spet obeta razširitev

Predsednika Francije in ZDA Emmanuel Macron in Donald Trump se zavzemata za ponovno rojstvo skupine držav G8
21. 8. 2019 | 16:45
3:33
Tik pred začetkom srečanja voditeljev skupine sedmih samooklicanih najpomembnejših držav na svetu, ki se bo v soboto začelo na jugu Francije, sta dva od udeležencev poskrbela za presenečenje. Gostitelj dogodka francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ameriški kolega Donald Trump sta v telefonskem pogovoru ugotovila, da bo treba prihodnje leto na vrh spet povabiti Rusijo, ki so jo pred petimi leti zaradi podpore ukrajinskim upornikom in prisvojitve polotoka Krim vrgli iz G8.

Že brez tega nepričakovanega obrata bi se 45. vrhunsko srečanje skupine držav G7, v katero so vključene Francija, Italija, Japonska, Kanada, Nemčija, Velika Britanija in ZDA, letos pa so v francosko letovišče Biarritz ob atlantski obali kot goste povabili še predstavnike Avstralije, Indije in Španije, vpisalo v zgodovino. Kakor so javnosti razkrili japonski diplomati, se bo namreč letos prvič od leta 1975, ko so se začeli zbirati, zgodilo, da zaradi nesoglasij o svobodni trgovini oziroma ameriških carinskih vojnah voditelji sedmerice na koncu ne bodo sprejeli skupne izjave.
 

Francosko-ameriška aliansa


V nekaterih članicah G7 so z nezaupanjem gledali že na početje gostitelja Macrona, ki je le pet dni pred začetkom srečanja gostil ruskega kolega Vladimirja Putina. A na začetku tedna so v Parizu še odločno zatrjevali, da ta obisk ne pomeni vračanja Rusije v to elitno druščino oziroma obnove G8. Le dan po Putinovem obisku so se stvari obrnile na glavo. Trump, ki je že lani predlagal, naj Rusijo spet povabijo medse, a med preostalo šesterico ni našel nobenega podpornika, je v torek najprej ponovil svoj predlog. »Če bo kdo drug to predlagal, bom tej zamisli nedvomno naklonjen,« je povedal ameriški predsednik, ki bo prihodnje leto gostil vrh G7.

Ni mu bilo treba dolgo čakati. Kakor so kasneje razkrili viri iz Bele hiše, je bil francoski predsednik tisti, ki se je v torkovem telefonskem pogovoru s Trumpom prvi zavzel za rusko vrnitev, ameriški predsednik pa je naredil zgolj to, kar je že prej napovedal na tiskovni konferenci. Po njegovih besedah je treba Rusijo vrniti za pogajalsko mizo, za njeno izločitev pa da je bil kriv njegov predhodnik Barack Obama, ki ni mogel prenesti, da ga je Putin »ukanil«. »Bolj uspešni bomo, če bo Rusija zraven, saj so številne stvari, o katerih razpravljamo, povezane z njo,« je povedal ameriški predsednik.


Moskva je za G10


Iz Berlina so sporočili, da podpirajo vrnitev Rusije, če bo odpravila vzroke, zaradi katerih je bila izključena. Tudi iz Pariza so prišle novice, da Macron rusko vrnitev pogojuje z razvojem dogodkov v Ukrajini. Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva Marija Zaharova je povedala, da bo Moskva uradno odgovorila šele, ko bo dobila uradni predlog, predsednik mednarodnega odbora za mednarodno politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačov pa je izjavil, da Rusiji prejšnji format »sedem plus ena« tako ali tako ne ustreza, in predlagal, da sedmerico preoblikujejo v skupino G10, v kateri bi bili poleg Rusije enakopravni članici še Indija in Kitajska.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine