Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sedem demokratskih kandidatov nad drug drugega in predsednika Trumpa

Republikanski prvak izvedel »masaker petkove noči« nad sodelavci, ki so pričali proti njemu.
Udeleženci osmega demokratskega televizijskega soočenje. FOTO: Joseph Prezioso/Afp
Udeleženci osmega demokratskega televizijskega soočenje. FOTO: Joseph Prezioso/Afp
8. 2. 2020 | 05:52
8. 2. 2020 | 09:43
3:40
New York – V »masakru petkove noči« po oprostitvi v senatu je ameriški predsednik Donald Trump odpustil sodelavca sveta za nacionalno varnost Alexandra Vindmana in veleposlanika pri Evropski uniji Gordona Sondlanda, ki sta ga napadala med preiskavo.

Najvidnejši demokratski kandidati za izzivalca spornega republikanca so to obsodili, nekdanji podpredsednik Joe Biden, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, njena kolegica iz Minnesote Amy Klobuchar, poslovnež Andrew Yang in milijarder Tom Steyer pa so se lotili tudi zmagovalcev demokratskih volilnih zborov v Iowi nekdanjega župana South Benda Petea Buttigiega in senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa.



Nekdanji župan south Benda iz Indiane Pete Buttigieg. FOTO: Joe Raedle Afp
Nekdanji župan south Benda iz Indiane Pete Buttigieg. FOTO: Joe Raedle Afp


Komaj 38-letnemu Buttigiegu, ki ima skupaj s 78-letnim Sandersom po Iowi velike možnosti tudi v New Hampshireu, je Klobucharjeva očitala poziranje v slogu »kul« novinca, medtem ko so morali senatorji med demokratskimi predsedniškimi kandidati sedeti na procesu. In tudi sicer imajo že zdaj novinca v Beli hiši, pa naj si pogledajo, kam jih je to pripeljalo. »Nekaj izkušenj ni slaba stvar,« je napadala senatorka slovenskih korenin, ki rada poudarja nadstrankarsko zakonodajo z njenim podpisom ter volilne zmage v bolj republikanskih okrajih.

Bolj tradicionalni udeleženci osme demokratske predsedniške debate le nekaj dni pred izbiranjem v New Hampshiru so skočili tudi po »demokratičnemu socialistu« Bernieju Sandersu, ki tudi v tej zvezni državi pričakuje dobre rezultate. Nekdanji podpredsednik Biden je z napadi na predlog širitve zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane in druge radikalne ukrepe reševal svoj sloves najmočnejšega sredinskega kandidata, ki ga je s komaj četrtim mestom močno prizadela Iowa. »Koliko bo to stalo, Bernie?« je spomnil na slabe izkušnje Vermonta z velikimi stroški za podobne programe.

Vermontski senator Bernie Sanders. FOTO: Joe Raedle Afp
Vermontski senator Bernie Sanders. FOTO: Joe Raedle Afp


Biden se mora zagovarjati zaradi sina Hunterja, ki je v času očetovega vpliva na ameriško politiko do Ukrajine sedel v upravnem odboru tamkajšnjega proizvajalca zemeljskega plina Burisma Holdings. Finančno ministrstvo je republikanskim senatorjem, ki to preiskujejo, predalo vrsto dokumentov o delovanju Hunterja Bidna v tej državi, demokratski kolegi pa so nekdanjemu podpredsedniku vsaj pri tem stali ob strani. Na drugih področjih so se tudi njega lotili brez milosti.

Nekaj manj napadalna je bila tokrat senatorka Warrenova, ki s komaj tretjim mestom v Iowi ni dosegla želenega cilja, udeleženci televizijskega soočenja v Manchestru, New Hampshire, pa se pripravljajo tudi na aktivnejši vstop nekdanjega newyorškega župana in milijarderja Mikea Bloomberga v predvolilno tekmo. Ta v Iowi in New Hampshireu ni aktivno nastopal, s svojimi neomejenimi sredstvi se raje pripravlja na boj v drugih zveznih državah.

Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. FOTO: Joe Raedle Afp
Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. FOTO: Joe Raedle Afp

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine