Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Laburisti bi na ponovnem referendumu podprli obstanek v EU

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn vztraja, da bi morali Britanci pred brexitom še vsaj enkrat oditi na volišča.
Jeremy Corbyn poziva naslednjega britanskega premiera, naj razpiše nov referendum o brexitu. FOTO: Toby Melville/Reuters
Jeremy Corbyn poziva naslednjega britanskega premiera, naj razpiše nov referendum o brexitu. FOTO: Toby Melville/Reuters
9. 7. 2019 | 13:17
9. 7. 2019 | 15:39
2:48
Vodja največje britanske opozicijske stranke Jeremy Corbyn je v pismu njenim članom pozval naslednjega britanskega premiera, naj razpiše nov referendum o brexitu, in potrdil, da bi v tem primeru laburisti podprli obstanek Združenega kraljestva v Evropski uniji.

Laburistična stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah pred dvema letoma v svoj politični program zapisala, da bo spoštovala izid britanskega referenduma o izstopu iz EU in v primeru zmage na volitvah državo popeljala tako iz evropskega enotnega trga kot iz carinske unije. Toda vse od takrat je stranka v konstantni krizi, saj velik del njenih članov in poslancev aktivno nasprotuje brexitu in poskuša storiti vse, da bi država na takšen ali drugačen način razveljavila odločitev o izstopu iz EU.

Corbynovo pismo je rezultat dolgotrajnih pogajanj znotraj stranke o tem, kako preseči razlike v stališčih do vprašanja brexita. Prihaja v času, ko vladajoča konservativna stranka izbira novega voditelja, ki bo na položaju premiera zamenjal Thereso May. Konec tega meseca bo znano, ali bo ta naloga zaupana vodji kampanje za brexit Borisu Johnsonu ali aktualnemu zunanjemu ministru Jeremyju Huntu.

Boris Johnson proti Jeremyju Huntu FOTO: Rebecca Naden/Reuters
Boris Johnson proti Jeremyju Huntu FOTO: Rebecca Naden/Reuters

 

Med alternativami tudi razveljavitev brexita


»Kdorkoli postane novi premier, bi moral imeti pogum, da odločanje o svojem dogovoru [z EU] oziroma možnosti izstopa brez dogovora prepusti ljudem,« je v pismu zapisal Corbyn in nakazal, da bi morala biti ena izmed alternativ na glasovnicah tudi obstanek države v EU. Če bi morali na novem referendumu izbirati med izstopom brez dogovora, dogovorom, ki ne bi zaščitil britanskih delovnih mest in življenjskega standarda, ter razveljavitvijo brexita, bi se laburisti po Corbynovih besedah odločili za zadnjo možnost.

Realnost je, da oba kandidata za britanskega premiera odločno nasprotujeta razpisu novega referenduma. Oba podpirata izstop države iz EU, oba se tudi zavzemata, da bi bil uresničen čim prej.

Corbyn vztraja, da bi morali Britanci pred brexitom, ki je bil letos spomladi preložen na 31. oktober, še vsaj enkrat oditi na volišča, če ne na nov referendum, pa vsaj na nove volitve. Možnosti za razpis teh so večje, sploh če se bo prihodnji britanski premier soočal s podobnimi težavami, ki so onemogočile Thereso May.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine