Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Danes naj bi začelo veljati premirje

Biden pozdravil premirje med Hamasom in Izraelom, Blinken kmalu na obisk v regijo.
Palestinci praznujejo napoved premirja. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Palestinci praznujejo napoved premirja. FOTO: Mahmud Hams/AFP
STA
20. 5. 2021 | 22:02
21. 5. 2021 | 09:01
2:46
Danes naj bi začelo veljati premirje med Izraelci in Palestinci, kar sta v četrtek potrdila kabinet izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja in vodilni člani gibanja Hamas, ki obvladuje Gazo, kjer so potekali spopadi.

Premirje je za CNN potrdil eden od voditeljev Hamasa, ki je dejal, da bo začelo veljati ob dveh zjutraj po lokalnem času (enih zjutraj po našem).To je potrdila tudi egiptovska tiskovna agencija MENA.

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil zadovoljstvo s premirjem med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom ter poudaril, da vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Za posredovanje je pohvalil Egipt, Palestincem pa obljubil humanitarno pomoč. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je že napovedal obisk v regiji.

Biden, ki je pri tem izrazil tudi sožalje svojcem žrtev nasilja, je poudaril ključno vlogo Egipta pri posredovanju za premirje, vendar dodal, da je bil sam s svojo vlado intenzivno vpleten v prizadevanja za konec prelivanja krvi.

»Verjamem, da si tako Palestinci kot Izraelci enako zaslužijo varno življenje, svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja vlada bo nadaljevala tiho in neizprosno diplomacijo v tej smeri,« je dejal Biden po objavi premirja.
 

Med žrtvami tudi nedolžni civilisti


Zadnji spopadi so izbruhnili po nekaj tednih napetosti v Jeruzalemu zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin iz objektov, ki so bili pred letom 1948 v lasti Izraelcev. Izraelske varnostne sile so v času svetega muslimanskega meseca ramazan zaprle popularno zbirališče v Starem mestu, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija.

Okrog mošeje je bilo več manjših spopadov in protestov, kjer so Palestinci izraelske sile obmetavali s kamenjem, policija pa je streljala z gumijastimi naboji in šok granatami. Zares se je vnelo 10. maja, ko je začel Hamas streljati z raketami iz Gaze.
Izrael je od takrat izvedel več sto zračnih napadov na tarče Hamasa, pri čemer je umrlo več kot 230 Palestincev, med njimi tudi nedolžni civilisti. Hamas je proti Izraelu izstrelil več kot 4000 raket, vendar jih večina ni dosegla cilja.

Uničila jih je izraelska protiraketna obramba ali pa so zatavale in padale tudi na Gazo. Kljub temu je bilo na izraelski strani ubitih 12 državljanov in dva tuja delavca. Na obeh straneh je bilo tudi več tisoč ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine