Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italijanska vlada pred prvo oviro

Senat bo drevi glasoval o zaupnici vladi novega premierja Giuseppeja Conteja. Ta je za obvezno prerazporeditev migrantov znotraj EU.
V sredo bo o zaupnici novi vladi po napovedih glasoval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica.<br />
FOTO: Fabio Frustaci/AP
V sredo bo o zaupnici novi vladi po napovedih glasoval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica.<br /> FOTO: Fabio Frustaci/AP
Be. B., STA
5. 6. 2018 | 07:34
5. 6. 2018 | 14:34
3:53
Rim – Vladajoči stranki Gibanje pet zvezd in Liga imata v parlamentu skupno 167 poslancev, kar je šest več od potrebne absolutne večine. Italijanski senat bo drevi glasoval o zaupnici vladi novega premierja Giuseppeja Conteja.

V sredo bo o zaupnici novi vladi po napovedih glasoval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica.

V svojem prvem govoru pred italijanskim senatom in pred glasovanjem o zaupnici vladi je pozval k obvezni in avtomatični prerazporeditvi prosilcev za azil med državami članicami EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

»Nismo rasisti in nikoli ne bomo«


»Zelo se bomo zavzeli za spremembo dublinske odredbe, da bi zagotovili pošteno razporeditev odgovornosti in vzpostavili avtomatiziran sistem obvezne prerazporeditve prosilcev za azil,« je pred senatorji danes dejal Conte.

Kritiziral je tudi  »egoistično zapiranje številnih članic EU«, ki so nekatere države, kot je Italija, prisilile, da so same prevzele breme begunskega problema. Zavrnil je tudi, da bi bila njegova vlada skupaj z desno Ligo sovražno nastrojena do tujcev. »Nismo rasisti in nikoli ne bomo,« je dejal.

Senatorji bodo o zaupnici novi vladi po napovedih glasovali danes okoli 20.30, člani poslanske zbornice pa v sredo.



V spodnjem domu parlamenta ima vladajoča koalicija 346 poslancev, 30 več od potrebne večine 316 poslancev.

Da zaupnice novi vladi ne bodo podprli, so že napovedale desnosredinska Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, Demokratska stranka (PD) in leva stranka LeU. Postfašistični Bratje Italije pa so napovedali, da bodo vzdržani.



V novi vladi je tudi 81-letni Paolo Savona, ki bo pristojen za evropske zadeve. Velja za kritika evropske skupne valute in se zavzema tudi za izstop Italije iz evrskega območja. Ministrstvo za gospodarstvo in finance je prevzel profesor ekonomije Giovanni Tria, ki ni član nobene stranke. Zagovarja obstanek države v območju evra, ki bi ga bilo treba po njegovem mnenju reformirati. Zunanji minister je postal Enzo Moavero Milanesi, minister za evropske zadeve v vladi Enrica Lette.

V koalicijskem programu sta stranki napovedali pregled pogodb EU. Na področju zunanje politike si bo nova vlada v Bruslju prizadevala za odpravo sankcij proti Rusiji. Italijanska oborožitvena industrija pa bo deležna podpore. Na področju priseljevanja in varnosti se bo Rim zavzemal za spremembo dublinske uredbe. V Italiji naj bi poenostavili postopke za izgon in zaostrili boj proti tihotapcem ljudi. Radikalna islamska združenja in molilnice naj bi zaprli. Načrtovan je tudi register imamov. Na policiji naj bi oblikovali nova delovna mesta.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine